Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Stämmer Frej över Sam Johnsons övergång: "Det är en principsak"

Superettan

Södertälje FK:s sportchef Tore Eliasson tog Sam Johnson till Sverige. Efter anfallarens övergång till Kina i somras känner han sig blåst på ett miljonbelopp, som Frej istället fått.
- Allt är avtalat på papper. Klubbar på den här nivån ska sköta sig och kan de inte sköta sig så ska det komma fram, säger Eliasson till Fotbollskanalen.

IK Frej bestrider anklagelserna.

Foto: Bildbyrån

Djurgårdens Sam Johnson gjorde succé i allsvenskan under våren 2016 med åtta mål. I somras blev han sedan såld till kinesiska Wuhan Zall för en jättesumma.

- Det här är ekonomisk en väldigt bra affär för Djurgården, sa sportchefen Bosse Andersson till klubbens hemsida då.

IK Frej, där Johnson spelade innan han gick till Dif, fick ta del av övergångspengarna. Men det är fler som gör anspråk på sin del. Tore Eliasson, som nu är sportchef i Division 2-klubben Södertälje FK, var den som tog Sam Johnson till Sverige.

Tillsammans med Blåvitt-profilen Glenn Schiller, då agent, och norske Erik Solér köpte Eliasson upp ett liberiskt lag och tog flera spelare till Sverige. En av dem var Sam Johnson. Anfallaren spelade i Assyriska IF, Juventus IF och Härnösands FF innan han 2013 kom till Frej. Eliasson klev då in och betalade Sam Johnsons lön det första året.

ANNONS

- Inget lag ville riktigt satsa för de hade ju en minimilön på 14 000 kronor (vilket är ett krav för att få arbetstillstånd). Så då finansierade jag det själv och gjorde det i ett år, och skrev ett avtal med dem att när Sam går vidare så gör vi det, det och det. Och allt är avtalat på papper, säger Eliasson till Fotbollskanalen.

Eliasson berättar att han tidigare fått ersättning utbetalat till sig från Frej i samband med övergången till Djurgården, och efter ett visst antal matcher i klubben. Men efter övergången till Kina kom ingen utbetalning.

- Det var väl en chock för Frej. Helt plötsligt när de fick in sex miljoner på kontot så kom de väl på att det var mycket pengar och att de gärna skulle behålla det, säger Eliasson.

Södertälje FK-sportchefen säger att Frej först var tillmötesgående och skulle betala ut en ersättning, men när Eliasson senare hörde av sig fick han ett annat svar.

ANNONS

- Då skrev de: "Nu har det kommit in nån ny person här. Vår nya ordförande ska kontakta dig. Och då skrev jag till honom: "Vad är problemet? Gör rätt för dig." Då skrev han att "avtalet är uppsagt i sin helhet, den före detta ordföranden har inte rätt att göra detta". Så de hade hittat något kryphål trodde de.

Förhandlingar har sedan pågått mellan parterna. Till slut har dock Eliasson tröttnat och under torsdagen lämnades en stämningsansökan mot IK Frej in.

- Jag lyssnade väl till en början och tänkte att jag orkar inte med det här, det kan bara ta tid. Man vill vara stolt i en sådan här historia, man vill inte hålla på med nåt tjabbel. Sen drog de ut på tiden och kom med ytterligare ett bud förra veckan. Och då sa jag; "nu får det vara nog". Nu tar vi det här till stämningen så får det redas ut så, säger Eliasson till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Jag bryr mig inte om pengarna. Jag gör det här (jobbar med fotboll) för att jag tycker det är kul och dessutom har det varit en förändring i mitt liv. Så jag skiter i pengarna helt och hållet. Det är en principsak, jag vill att det här ska komma fram. Klubbar på den här nivån ska sköta sig och kan de inte sköta sig så ska det komma fram. Sen om det tar tre eller fem år för mig att få de här pengarna via en stämningsansökan så får det vara så.

Kan det fortfarande lösas på annat sätt eller känner du att förhandlingarna är färdiga nu?
- För min del är det slutförhandlat. Det är ingenting mer att förhandla om. Det har ändå gått sedan augusti sedan vi började den här diskussionen och jag har själv gått med på att droppa 300 - 400 000 och jag gav till och med ett förslag att de skulle ge Södertälje Fotbollsklubb en gåva på 500 000 och ge mig de andra 500 000, då hade jag godkänt det hela.

ANNONS

När Fotbollskanalen ringer upp IK Frejs ordförande Per Magnusson känner han inte till att en stämningsansökan lämnats in. Men klubbens inställning är tydlig: anklagelserna saknar grund.

- Det är riktigt att det har framförts ett krav. Frej har bestritt det i sin helhet. Frej har gjort en utredning och kommit fram till att det saknas helt grund för hans krav. Och vi har som sagt utrett detta ordentligt och kommit fram till att det av många olika skäl saknas helt grunder för hans påstådda krav. Det har förts, ändå, vissa diskussioner som då inte har resulterat i någon uppgörelse. Det är allt jag tänker säga, säger Magnusson till Fotbollskanalen. 

Har ni betalat ut pengar till Tore Eliasson tidigare?
- Vi har fått ett krav från Tore, det kravet har bestritts i sin helhet för att det saknas grund för hans krav. Och det har förts vissa diskussioner som inte har resulterat i någon uppgörelse. Som sagt, jag kommer inte att säga något mer än så.

ANNONS

Ingenting alls?
- Ingenting alls mer än det. Utan det är det som är Frejs kommentar till detta.

Då gissar jag att ni känner er ganska säkra på att vinna mot stämningsansökan?
- Vi har som sagt bestritt kravet i sin helhet. Jag kände inte till att han hade lämnat in någon stämningsansökan, det är kanske inte så konstigt eftersom det var i dag. Men vår absoluta bedömning är att det här kravet helt saknar grund.

Publicerad 2017-02-02 kl 17:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto