Stor dramatik i Skånederbyt - Landskrona sänkte HIF efter straffmål i 96:e min

HELSINGBORG. Helsingborgs IF såg att gå mot en poäng mot Landskrona Bois.
Men i den 96:e minuten gjorde Adam Egnell 2-1 på straff och avgjorde ett grinigt Skånederby - med många varningar.
- Jag vet inte vad jag ska säga, helt ärligt, deppar HIF:s Amin Al-Hamawi i Discovery+.
- Det betyder mer än tre poäng, säger matchhjälten.

Nästjumbon Helsingborgs IF var i stort poängbehov när de tog emot tabellnian och lokalrivalen Landskrona Bois. HIF saknade lagkaptenen Thomas Rogne, men IFK Värnamo-lånet Bernardo Vilar ersatte i sin första match för klubben. Landskrona hade ett gäng spelare borta, främst mittbackar, däremot var anfallaren Robin Dzabic tillbaka och startade matchen.

Bortalaget dominerade matchinledningen och tog följaktligen ledningen i den tionde minuten. Ousmane Diawaras inspel hittade Jesper Strid framför målet och wingbacken satte bollen i nät. HIF vaknade till efter den dåliga starten och fick ett fint frisparksläge i minut 18, men Amr Kaddoura räddade Charlie Webergs avslut snyggt.

I anfallet efteråt fick Bois Frederik Ihler en hyfsad chans. Skottet gick dock rakt på Kalle Joelsson i hemmamålet. Diawara kom sedan till ett nytt jätteläge för Bois men Pavle Vagic hann emellan och täckte skottet i sista stund till hörna.

I den 30:e minuten stod sedan hemmalagets Simon Bengtsson för ett fint vänsterinlägg som hittade Wilhelm Loeper, som var trängd framför målet och avslutade en bit utanför. HIF spelade upp sig och skapade sin bästa möjlighet en minut innan halvtid, när bollen damp ner framför Sumar Almadjeds fötter efter en hörna. Kaddoura stod dock för en fin räddning och Bois ledning stod sig halvleken ut.

- Ett magiskt tillfälle att göra mål. Vi gjorde det fantastiskt bra på vänsterkanten och tog oss förbi, sen var det en fin yta för mig att komma in i, säger målskytten Strid till Discovery+ i paus.

- Vi hade ett fint spelövertag i början men tappade i slutet, så vi måste hitta tillbaka till att kontrollera bollen igen.

Sju minuter in på den andra halvleken var gästerna nära att utöka ledningen. Adam Egnells inlägg hittade Diawara i straffområdet men nicken gick precis utanför. Nästa nickläge fick Ihler efter en timmes spel. Avslutet gick dock en bit över ribban.

HIF började få mer boll ju längre halvleken led men visade en stor brist på konstruktiva idéer i offensiven. I den 72:a minuten hamnade ändå bollen framför Loepers fötter några meter framför mål, utan att yttern fick någon träff.

Hemmalaget ökade trycket mot slutet och fick utdelning till slut. Efter en hands på Bois-försvarare fick HIF ett frisparksläge, och inhopparen Amin Al Hamawi tryckte in kvitteringsmålet framför 10 147 åskådare på Olympia.

I den 93:e minuten ordnade dock Diawara en straff, sedan han fällts av Vagic som redan hade ett gult kort och visades ut - tillsammans med tränaren Stuart Baxter.

"Absolute f*cking disgrace", hördes HIF-tränaren säga i sändning samtidigt som han gick av planen. Egnell satte den efterföljande straffen och sköt segern till Landskrona med slutsiffrorna 2-1.

Efter slutsignal hånades HIF av de tillreste Bois-fansen, som sjöng: "HIF åker ur".

- Jag vet inte vad jag ska säga, helt ärligt. De fick för mycket ytor att spela på från första minuten, framför allt i första halvlek. Sen i andra fick vi ändå tryck på dem men emellanåt är det inte så bra av oss, säger HIF:s Amin Al-Hamawi till Discovery+ efter slutsginal.