Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Urban Jansson ny ordförande i Landskrona - som har negativt kapital på 2,5 miljoner: ”Tuff uppförsbacke”

Superettan

LANDSKRONA. Årsmötet för Landskrona Bois handlade om en ny ordförande och ny styrelse, samt lagets tunga ekonomiska situation.
Föreningen måste få ihop minst 2,5 miljoner kronor på två år för att elitlicensen inte ska vara i fara.

Foto: Bildbyrån

Efter de senaste turerna i Landskrona var intresset för föreningens årsmöte stort. Det skulle ha varit i torsdags, men sköts upp på grund av för stort deltagande i en för liten lokal. Idag var det ett nytt försök och de 195 röstberättigade medlemmarna var i så lång kö att mötet började mer än 40 minuter efter utsatt tid. 

En av de stora frågorna under mötet var en ny ordförande då Gabriel Munck valde att avgå. Valberedningens förslag hoppade av i fredags och medlemmarna rekommenderade Urban Jansson, som också blev vald. 

Hans stora uppgift: att ta hand om föreningens negativa kapital på 2,5 miljoner kronor. Där blir det framför allt problem blir att få ihop sponsorintäkterna. Landskrona hade budgeterat med en ökning på run 20 procent 2018, men i torsdags valde 24 sponsorer att hoppa av. 

Annons

- Det här är en ganska tuff uppförsbacke med den ryggsäcken vi har haft med oss, sa Jansson efter att han blivit vald.

- Det här gäller att komma ut ordentligt bland sponsorer, men också bland vanliga medborgare för om vi får fart på IP, med mycket publik, då kommer sponsorerna också. 

Elitlicensen gäller endast för klubbarna i allsvenskan och superettan, och därför kunde Landskrona ha ett negativt eget kapital under åren i division 1. Planen är att inom två bokslutsår vara på plus. 

För året 2018 har Landskrona budgeterat för en mittenplacering i superettan och publiksnittsökning från 2100 till 2300. Totalt ligger budgeten på 0,7 miljoner kronor i plusresultat, utan spelarförsäljningar. Därmed är det ytterligare 1,8 miljoner kronor som de måste gå plus under 2019. 

När det gäller föreningens bokslut för 2017 så var nettoresultatet plus en miljon kronor, till stora delar beroende av att föreningen sålde 80 procent av kansliet till ett värde av fyra miljoner kronor (varav 2,5 miljoner kontant) till några av de tidigare styrelsemedlemmarna i föreningen. 

Annons

Enligt Robert Carlén var föreningen i juli 2017 i en akut likviditetskris, vilket innebar att de inte kunde betala sina räkningar. De behövde få in pengar inom två månader. 

- Vi var tvungna att skapa något som löste dels likviditetskrisen, dels skapade intäkter. 

Det fanns primärt två anledningar till att resultatet inte blev bättre trots kansliförsäljningen. En av dem var 0,8 miljoner kronor mindre i sponsorintäkter. 

- Marknadskommitéen hade bedömt att vi skulle få in ungefär en halv miljon lägre, men styrelsen valde att gå in med en aggressivare budget.

Den andra var högre personalkostnader. Personalkostnaderna var 1,4 miljoner kronor högre än budget på grund av serievinstbonus (runt 0,6 miljoner kronor), felbudgeterade sociala kostnader (runt 0,3 miljoner kronor), och ”icke budgeterade bostads- och bilförmåner till spelare”. 

Annons

I övrigt under mötet så sänktes antal ledamöter från sju ner till sex stycken. Tidigare FIFA-domaren Daniel Stålhammar, Jonas Torines (fem SM-guld i golf), och tidigare ordföranden Gabriel Munck var några av de sex stycken som röstades in i styrelsen.

Det innebar också att Peter Condrup, som bland annat bidragit med ett antal miljoner, inte längre är kvar i styrelsen, men han fick i sin frånvaro en avtackning av Jansson.

- Han har suttit styrelsen i jag tror 20 år. Han har bidragit med mycket, med ett stort hjärta. Det är svårt att hitta någon med ett större Bois-hjärta. 

Publicerad 2018-03-05 kl 22:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto