AIK överkört på hemmaplan – Hammarby tog första segern i cupen

SOLNA. Hammarby körde över AIK i svenska cupens andra omgång.
Norsk dominans såg till att Hammarby lämnade Skytteholm med 4-0.

2:58

Avbryt
Försök igen

Regnet fullkomligt öste ner på Skytteholms IP när AIK tog emot Hammarby i den andra omgången av svenska cupen.

Inför matchen ledde hemmalaget gruppen efter en seger mot Kif Örebro i cup-premiären. Hammarby hade en poäng efter kryss mot Djurgården. En seger till AIK skulle innebära att fjolårets mästare Hammarby var utslaget ur svenska cupen.

AIK inledde relativt starkt mot Hammarby. Man vann flera dueller och byggde upp några anfall. Men det ledde inte till särskilt många avslut på mål.

De första 20 minuterna hade inget av lagen något större övertag. Men med knappa kvarten spelad var det gästerna som tog ledningen. Det norska nyförvärvet Julie Blakstad slog in 1-0.

I den andra halvan av andra halvlek hade Blakstad ytterligare en målchans när hon klippte till utifrån. Men bollen gick utanför.

AIK hade svårt att hänga med när Hammarby drog upp tempot, men det var långt ifrån total Hammarbydominans. Hemmalaget vann ofta tillbaka bollen och hittade fina anfallskombinationer. Bland annat hade Adelisa Grabus ett jätteläge, där bollen gick precis utanför den vänstra stolpen.

På övertid i den första halvleken kunde ytterligare ett norskt nyförvärv i Hammarby utöka ledningen. Anna Jøsendal nickade in 2-0 innan domaren blåste av halvleken.

När den andra halvleken skulle starta tände hemmaklacken flertalet bengaler och Skytteholm fylldes med rök. Ett tag var röken så tät att det inte gick att se spelarna som hade ställt upp sig på planen. Men så snart det värsta hade blåst över kunde andra halvlek starta.

Tio minuter in i andra kom trean från Hammarby genom Julie Blakstad och i minut 70 lyfte Thea Sørbo bollen över Serina Backmark och säkrade 4-0.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid bytte Martin Sjögren in anfallaren Ellen Wangerheim. Hon har inte synts till alls under försäsongen på grund av en fotskada.

Det återstod bara fem minuter av matchen när AIK stod för ett ordentligt farligt anfall. Bollen var sånär på mållinjen när Anna Tamminen fick båda händerna på den.

Blakstad hade chans att bli hattrickskytt när hon fick chansen från straffpunkten precis i slutet men missade och matchen slutade 4-0.

AIK: Serina Iddrisu Backmark, Monica Hagström, Ella Reidy, Jennie Nordin, Patricia Fischerova, Silja Sofia Jaatinen, Felicia Saving, Michelle Rojas Flores, Moa Sjöström, Adelisa Grabus, Beata Olsson.

Hammarby: Anna Tamminen, Stina Lennartsson, Alice Carlsson, Eva Nyström, Jonna Andersson, Emilie Joramo, Julia Roddar, Julie Blakstad, Smilla Vallotto, Anna Jøsendal, Vilde Hasund.

Publicerad 2024-03-16 kl 17:00