POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVENSKA CUPEN
3v

Allsvenska starten kan flyttas: "Beroende på hur prognoserna ser ut kan man skjuta på omgångar"

Foto: Bildbyrån

Bild från Hammarbys första möte i allsvenskan 2015

SvFF har meddelat att svenska cupen spelas utan publik tills vidare. 
Svensk Elitfotboll och klubbarna är överens om att hellre skjuta upp allsvenskan än att spela inför tomma läktare. 
- Om det här kvarstår långvarigt får vi titta på andra alternativ, men det törs jag knappt tänka på just nu, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, till Fotbollskanalen. 

Coronaviruset har brutit ut i Sverige och på onsdagseftermiddagen kom Folkhälsomyndigheten med ett förslag om att allmänna sammankomster med mer än 500 personer tills vidare inte bör hållas, något som regeringen har valt att följa.

"Det gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser", skrev myndigheten på sin hemsida.

Svenska Fotbollförbundet har därmed meddelat att det blir tomma läktare i helgens matcher i svenska cupen, precis som i svenska herrlandslagets träningsmöte med Ryssland den 28 mars på Friends Arena. Beslutet gäller tills vidare och om inget annat meddelas blir det därmed även tomma läktare framöver i svensk fotboll. 

- Matcherna kommer att spelas men utan publik, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Frågan är då hur det kommer att se ut när allsvenskan drar igång den 4 april. Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, bekräftar att Sef och alla klubbar är överens om att det skulle vara bättre att skjuta upp matcher i allsvenskan än att spela utan publik.

- Vi har en situation, där vi alla är på samma sida om bordet - klubbarna, Sef och förbundet. Det finns inga motsättningar. Vi måste hantera en extremt ovanlig situation för oss och vi kommer att följa hur utvecklingen ser ut och det beslutet som regeringen har tagit. Nu vet man inte hur länge det här kommer att pågå och om det sträcker sig över seriestarten eller om det här har hävts då. Därmed är ett alternativ att ligan spelas som vanligt, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Om utvecklingen däremot fortsatt är negativ och det här kvarstår tittar vi i första hand på att flytta fram seriestarten. Om det här kvarstår långvarigt får vi titta på andra alternativ, men det törs jag knappt tänka på just nu. Men vi vill, som sagt, i första hand spela med publik och om det inte blir en vanlig seriestart får vi flytta fram ligan och se hur det skulle fungera då. Vi är helt överens med alla parter. 

Håkan Sjöstrand är också inne på att allsvenska matcher kan skjutas upp. 

- Beslutet har kommit nyligen. Så det som görs nu är att vår tävlingsavdelning har en direktdialog med Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam och de undersöker möjligheterna att flytta allsvenska matcher. Samtidigt så vet vi hur svårt det är i ett redan komplext späckat spelschema. Och är inte det möjligt så kommer vi behöva genomföra matcher utan publik. Jag kan inte föregå de diskussionerna och de pusslet de håller på lägga, för det är väldigt komplext, säger han. 

Lars-Christer Olsson, bland annat andre vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet och ordförande i Svensk Elitfotboll, är också inne på samma spår. 

- Vi jobbar för närvarande med alternativen och beroende på hur prognoserna ser ut kan man skjuta på omgångar i allsvenskan. Det är enklare att göra det där än i svenska cupen, säger han och fortsätter:

- Den diskussionen får vi ta när vi får en överblick över hur det kommer att utvecklas. Vi är vana vid att ta sådana här beslut, då vi bland annat har utsatts för vädrets makter och flyttat omgångar med anledning av det. Vi har rutin av att ta sådana beslut och därmed är vi inte oroliga över själva mekaniken i det.

Olsson menar att det är lättare att flytta allsvenska omgångar än exempelvis kvartsfinalerna och semifinalerna i svenska cupen.

- Det finns inte så många alternativ att spela på eftersom att serien inte har börjat och vi är mindre exponerade än de andra ligorna som slutar på våren och måste ha sin serie färdigspelad. Vi kan laborera med hösten längre fram (i allsvenskan). Om man tittar på cupen måste den spelas färdigt, då man sedan ska kvala in till tävlingar i Europa. 

I förra veckan uttalade sig Hammarbys vd Henrik Kindlund om att flera allsvenska klubbar hellre ser att allsvenskan skjuts upp än att matcher spelas inför tomma läktare. 

Publicerad 2020-03-11 kl 17:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto