Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVENSKA CUPEN
41v

FEM SPANINGAR: ”Djurgården förvandlades från sniglar till duracellkaniner”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

STOCKHOLM. Djurgården slog Jönköpings Södra med 1-0 i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Bedrövlig första halvlek
Jag har kämpat mig igenom en rejäl mängd matcher den här vintern, men frågan är om inte första halvleken på Tele2 Arena under lördagen är de sämsta 45 minuterna jag sett hittills i år.

Då var det en riktigt usel fotbollsmatch. Lagen saknade tempo och kvalitet överlag i offensiven. Händelsefattigt? Det är bara förnamnet, och faktum är att J-Södra var snäppet bättre än Djurgården sista 15-20 minuterna. I paus hördes lite spridda burop från läktarhåll.

Djurgårdens spelare - från sniglar till duracellkaniner
Vad gav egentligen Özcan Melkemichel sina spelare i paus? En hårtork? Läppsalva? Det var i alla fall ett helt annat Djurgården som klev ut till den andra halvleken. Hemmalaget var nära att göra mål direkt och därefter rullade det bara på. Om de blårandiga (vita för dagen) spelarna var som sniglar i första halvlek så var de som adrenalinstinna duracellkaniner i andra halvlek. En kort period kändes det som att det i princip bara var spel i J-Södras straffområde. Total hemmadominans rådde och Djurgården skapade flera farligheter. Men Jönköping fajtades bra och det var till slut en kanonfrispark av Kevin Walker som fällde avgörandet.

Matchens tre höjdare
Just Kevin Walkers frispark är en av tre speciella ögonblick från den här matchen som jag kommer bära med mig. Precisionen, skruven och hastigheten var perfekt. Sitter Walker inne på en av allsvenskas fem bästa högerfötter? Mycket möjligt. Det andra ögonblicket? Niklas Gunnarssons ”Guds hand”-försök. Det tredje är mittbacken Jonas Olssons soloräd i den 50:e minuten. Helt plötsligt dribblade den annars tekniskt begränsade kaptenen förbi flera motståndare och tog sig sånär fram till ett bra avslutsläge. Bortsett Walkers mål kom dagens största hav av applåder då.

Djurgårdens ”cupförbannelse” bortblåst
Djurgården är klart för kvartsfinal och där får man hemmaplansfördel eftersom det redan nu är spikat att man blir en av fyra gruppettor. Efter en rad säsonger med cupfiaskon löste man årets uppgift på ett galant sätt. 6-0 mot Degerfors imponerar och därefter gjorde man jobbet mot både Frej och J-Södra. Man får så klart avvakta morgondagens lottning innan man säger allt för mycket, men det är ju uppenbart att Özcan Melkemichels gäng ser ut att vara ett av de vassare lagen i svensk fotboll just nu. Mot Malmö eller Östersund får de nog (på förhand) se sig besegrat i dagsläget, men en semifinalplats skulle inte förvåna.

Livet efter Jimmy Thelin
Hur kommer det egentligen gå för Jönköpings Södra i år? Huvudtränaren Jimmy Thelin har dragit till Elfsborg och tagit med sig halva ledarstaben, samtidigt som en betydande del av spelartruppens ryggrad har försvunnit eftersom André Calisir, Robert Gojani och Dzenis Kozica bytt klubb. In har Jörgen Wålemark kommit som tränare och han satsar på en backlinje med tre mittbackar (vem gör inte det numera?). Truppen känns med superettan-mått mätt stabil och nyförvärv som Frank Pettersson och Jakob Orlov lär göra nytta, men det lär bli en omställning för hela klubben att så många nyckelpersoner lämnat och därför är det svårt att vara kategorisk i sitt tips gällande J-Södra 2018. Jag håller Helsingborg som favorit att vinna superettan men Jönköping finns med i skiktet av lag därunder, tillsammans med klubbar som Öster, Halmstad och Falkenberg. Gais? Möjligtvis en dark horse i sammanhanget.

Publicerad 2018-03-03 kl 16:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons