FEM SPANINGAR: Ska Djurgårdens fyraåriga cupförbannelse brytas?

Kross med 6-0 mot Degerfors  och Haris Radetinacs första mål på tre år.
Klarar Djurgården av att för första gången sedan 2013 ta sig vidare i cupen?
Här är Fotbollskanalens Andréas Sundbergs fem spaningar.

Största segern i cupens första omgång
Djurgården vann med 6-0 och tog därmed den största segern i cupens första omgång. Efter Djurgården kom Östersund som besegrade Trelleborg med 3-0 och Örebro som vann med 3-0 mot Tvååker.

Siffrorna mot Degerfors på Tele2 Arena kunde mycket väl ha blivit ännu större.

Djurgården var bättre i den första halvleken även om Degerfors då stod upp helt okej. Då trillade bortalaget boll fint ett par gånger och lyckades skapa någon lurig chans. Men varje gång man blev naiv och slarvade i försvarsspelet så straffades det.

Djurgården tog tillvara på sina chanser och kontrade in 1-0 efter att Degerfors tappat boll och gjorde sedan 2-0 efter en hörna.

I andra halvlek var det inget snack om saken. Det var spel mot ett mål och Djurgården var klasser bättre.

Jonas Olsson och hans försvarskollegor hade en lugn dag på jobbet och blev knappt hotade någon gång. På mittfältet styrde Kevin Walker och Dzenis Kozica utan att ta i för fullt.

Gladast var Radetinac
Haris Radetinac gjorde matchens första mål och gissa om han var glad. Det var nämligen Radetinacs första mål i en tävlingsmatch på ungefär tre år, det senaste han gjorde var den 5 mars 2015 och också det i cupen. Efter det har det mest handlar om knäskador och att kämpa sig tillbaka.

I juli 2015 åkte yttern på en korsbandsskada och det tog tio månader innan han var tillbaka i en allsvensk match. Comebacken kom den 16 maj 2016 då det blev ett inhopp i derbyt mot AIK. En dryg vecka senare startade Radetinac för första gången efter knäskadan - men en kvart in i match var olyckan framme igen och Radetinac skadade korsbandet igen. I somras var han tillbaka igen, men det blev bara en allsvensk start under 2017.

Nu får Radetinac en viktig försäsong och kanske kan han komma tillbaka i gammalt gott slag? Helt klart var 1-0-målet mot Degerfors bra för självförtroendet. Och assistent till 4-0 var väldigt fin. Som om inte det var nog så avslutade Radetinac med att i den sista minuten smälla in 6-0 på volley.

Walkers fina fot
När Kim Källström har lagt av har Djurgården blivit av med en av allsvenskans bästa på fasta situationer. Men laget har en bra ersättare. Kevin Walker visade att han är ett vasst vapen på fasta situationer och låg bakom flera mål mot Degerfors. Först slog han hörnan till Kerim Mrabtis 2-0-mål och sedan frisparken till Jonathan Augustinssons 3-0. Och Walker kunde ha fått fler assist efter fasta situationer då han skapade flera farliga lägen.

Degerfors svaga försvarsspel
Degerfors kom till Tele2 Arena med ett gäng spelare som tyckte att det var kul att spela fotboll om man hade bollen vid fötterna, men inte lika kul att försvara. Vid 1-0 slog högerbacken Oliver Ekroth bort ett uppspel till Jesper Karlström. Karlström satte fart och spelade till Haris Radetinac som hittade vidare till Tio Kadewere som hur enkelt som helst tog sig förbi ett stillastående Ekroth. Bollen vidare till Radetinac och så var det 1-0.

Vid 2-0 uppträdde högerbacken Oliver Ekroth lamt igen och slog ut bollen till hörna som Djurgården gjorde mål på.

Vid 3-0 gick målvakten Dario Miskic upp och borde ha plockat Kevin Walkers frispark, men missade och Augustinsson kunde öka på ledningen.

4-0-målet ska vi inte ens prata om.

Pinsamt var ordet. Bänken kan inte varit så bra med tanke på att det tog 56 minuter och det stod 0-5 innan Degerfors tränare Stefan Jakobsson gjorde sitt första byte.

Blir det femte gången gillt?
Fyra år i rad har Djurgården åkt ur i cupens gruppspel. Senast laget tog sig vidare från gruppen var Magnus Pehrsson tränare och det var 2013 då man hade Umeå, Jönköpings Södra och Åtvidaberg. Efter att Djurgården flyttade in i Tele2 Arena har det aldrig blivit slutspel i cupen. Bryter man den negativa trenden nu? Starten kunde inte ha blivit bättre och nu återstår matcher mot Frej och Jönköpings Södra.

Publicerad 2018-02-19 kl 21:04