FEM SPANINGAR: "Ordet skräll känns för klent"

Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls fem spaningar från finalen.

2:42

Avbryt
Försök igen

HISTORISK FINAL - OCH HISTORISK SEGER
Onsdagens final i svenska cupen var BK Häckens fjärde raka – men Piteås första någonsin.

I fjol gick Häcken miste om både SM-guldet och cuptiteln. Då var det Hammarby som bärgade båda två. Men i år slog Häcken ut fjolårets mästare efter straffar i semifinalen.

Med andra ord var det ett revanschsuget hemmalag. Samtidigt var det Piteås första final någonsin och av den anledningen var man minst lika taggat. Och Piteå skulle skriva historia på Bravida Arena.

Senast lagen möttes i damallsvenskan åkte Piteå på förlust med 1-3. Men på onsdagen tilldelades man en straff på tilläggstid vilket gav Piteå en historisk cupseger.

Piteå visade på ett tålamod i försvarsspelet och tog chansen när de fick den. Samtidigt gjorde de det svårt Häcken som aldrig riktigt kom till de riktigt farliga målchanserna.

Ordet skräll känns för klent i sammanhanget, men det är en skräll utan dess like. Samtidigt som Piteå stod för en imponerande försvarsinsats.

VILKEN BÄNK
Det går inte att inte kommentera BK Häckens bänk i cupfinalen. Felicia Schröder, Monica Jusu Bah och Rosa Kafaji återfanns alla på där.

Jusu Bah och Kafaji har dragits med skador och tycktes inte vara redo för 90 minuter. Schröder fick lämna plats åt Clarissa Larisey.

Helt klart ess i rockärmen för Mak Lind, men helst av allt hade han nog sett att Kafaji, Jusu Bah och även Aivi Luik spelade från start i stället. Det går inte att blunda för att Häckens långa och tunga skadelista påverkar laget.

MATCHENS HÄNDELSE
Det var Häcken-dominans i den andra halvleken men på tilläggstid fick Piteå en frispark som slogs in i Häckens straffområde. Bollen tog på lagkapten Filippa Curmarks hand och domare Tess Olofsson pekade tveklöst på straffpunkten.

Emma Viklund klev fram och satte kyligt segermålet med en minut kvar av matchen.

FRÅGETECKNET
Hur många avbrott kan en halvlek innehålla?

I den andra halvleken var det ett otroligt hackigt spel och inget av lagen fick något vidare flyt i spelet. Anledningen till det var de många och stundtals långa spelavbrotten som upprepade sig. Det var flera lättare skador som trots allt krävde att det medicinska teamet kallades in. Det blev även lite grinigt på planen i den andra halvleken vilket ledde till många frisparkar och en del gula kort.

MATCHENS SPELARE
3. Alice Bergström. Nyförvärvet från Djurgården dominerade på högerkanten tillsammans med Hanna Wijk. Bergström är kraftfull och tycker om att utmana vilket ställde många frågor till Piteå-försvaret. Sista passningen satt inte alltid, men hon spelade trots det en viktig roll i Häckens anfallsspel.

2. Samantha Murphy. Piteå-målvakten missade många utsparkar men i boxen gjorde hon jobbet tillsammans med sin backlinje, framför allt i andra halvlek. Många räddningar blev avgörande och hon var en väldigt viktig spelare.

1. Emma Viklund. Hon byttes in i andra halvlek och var den som klev fram till straffpunkten och avgjorde. Kylig som få dessutom.

Publicerad 2024-05-01 kl 19:16