FEM SPANINGAR: "Rydströms experiment fick betalt"

MALMÖ. Malmö FF besegrade IFK Norrköping i svenska cupens kvartsfinal med 5-2.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

5:44

Avbryt
Försök igen

RYDSTRÖMS EXPERIMENT FICK BETALT
Malmö FF-tränaren Henrik Rydström ställde upp en startelva med flera överraskningar. Taha Ali och Isaac Kiese Thelin bänkades, istället gavs Sebastian Jørgensen möjligheten ute till höger och Erik Botheim agerade ensam anfallare. Otto Rosengren flyttades upp i nummer tio-positionen och Sebastian Nanasi utgick från vänsterkanten.

Utfallet blev inte alls bra inledningsvis. Botheim var knappt involverad i spelet och Rosengren såg bortkommen ut. Jørgensen gjorde visserligen 1-1-målet men hotade sällan i första halvlek. MFF hamnade nämligen i underläge nästan direkt. Mittbacken Derek Cornelius missbedömde ett inspel gravt, Carl Björk lurpassade bakom mittbacken och dunkade in ledningsmålet i den andra minuten.

Efter en svängig och händelserik matchledning, där lagen bytte målchanser och MFF knappast hade kontroll, sjönk spelkvaliteten. Malmö såg krampaktigt ut i uppbyggnadsspelet medan Peking nästan bara lyckades med de raka bollarna. Spelregissören Arnór Traustason var oftast hårt bevakad och gavs inte mycket utrymme.

Efter halvtid varvade MFF igång. Rosengren fick mer boll men byttes ut halvvägs in i halvleken mot Taha Ali, som tog Nanasis plats till vänster. MFF fick en dundereffekt mot ett allt tröttare Peking. Med 20 minuter kvar nickade Botheim in 2-1-målet innan Ali gjorde två sena mål. Matchens snyggaste gjorde dock IFK-förvärvet Tim Prica på sin tidigare hemmaplan, med en kalasvolley på tilläggstid.

MFF är klart för semifinal efter att ha nött ner Norrköping. Knappast en oväntad seger, men imponerande hur Rydström kunde få sådan effekt till slut på den här startelvan. Detta utan att ens använda spelare som Kiese Thelin och Stefano Vecchia, utöver gänget som finns på skadelistan.

BOTHEIMS MÅL BETYDDE MASSOR
Den andra halvleken var klart bättre från den 24-årige norrmannen. Botheim inledde den med att skjuta utanför från en bra position innan han gjorde sitt första mål sedan övergången från italienska Salernitana. Målfirandet gav sken om att det betydde massor för Botheim, som mestadels spelat tillsammans med Kiese Thelin under cupspelet. De lär bilda anfallsduo ofta under säsongen och jag tror knappast att det finns något självklart centerval när bara en anfallare används.

MATCHENS HÄNDELSE
I den 14:e minuten spelade Nanasi galet efter en hörna och gav IFK Norrköping ett två-mot-en-läge från egen planhalva. Vito Hammershøy-Mistrati tog Björk med sig och hade Lasse Berg Johnsen som sista MFF-spelare att passera, men tog ett ödesdigert felbeslut. Dansken väntade med passningen och när den väl kom var den alldeles för brant. Jätteläget rann ut i sanden och i anfallet efteråt spelade Berg Johnsen fram till Jørgensens kvittering. 0-2 där och MFF:s väg till semifinal hade fått en väldigt mycket svårare rutt.

FRÅGETECKNET
Detta var Derek Cornelius kanske sämsta match sedan han kom till Malmö förra året. Utöver det grova misstaget i inledningen kom mittbacken fel i flera situationer och hade det tufft mot “Totte” Nyman i IFK-anfallet.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Sebastian Jørgensen. Två viktiga mål som säkerligen kommer höja ytterns självförtroende ett hack till. Dansken tog chansen i sin andra cupstart och visade Henrik Rydström att han på allvar vill konkurrera om en startplats. Klinisk framför mål för ovanlighetens skull.

2: Lasse Berg Johnsen. Robust och energisk på Malmös mittfält. Visade ledaregenskaper och ett fint passningsspel.

3: Taha Ali. Katalysatorn när MFF lyckades vända matchen. Första målet visade hur pass mycket bättre avslutstekniken blivit.

Publicerad 2024-03-10 kl 18:47