Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jawos två år långa måltorka över: "Haft väldigt tunga perioder"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Amadou Jawo, 32, gjorde sitt första tävlingsmål på två år under måndagen.
Det ger Djurgården-anfallaren ett viktigt lyft.
- Jag har en chans nu och det är bara att ta den, säger han till Fotbollskanalen.

1:07
Nästa

Avbryt
Försök igen

Under måndagen gjorde Amadou Jawo sitt första tävlingsmål sedan 1 mars 2015, då anfallaren målade i cupförlusten mot Norrby. Hans senaste allsvenska mål kom mot Brommapojkarna i augusti 2014.

Den efterlängtade nätkänningen kom mot Degerfors i svenska cupen, i Djurgårdens 2-1-förlust.

- Det var skönt att få göra mål, men allt blev lite tråkigare över att vi förlorade, säger Jawo.

2013 gjorde Amadou Jawo tolv mål i allsvenskan för Djurgården, jagades av flera utländska klubbar men skrev sedan på ett femårskontrakt med Stockholmsklubben. Året därefter blev det sex mål, men sedan dess har alltså 32-åringen haft det tufft.

ANNONS

Mot Degerfors tryckte Jawo in bollen i öppet mål, assisterad av Kim Källström, och då fick han äntligen höra Djurgårdens supportrar sjunga hans namn igen.

- Det var väldigt skönt. Det kändes hopplöst efter första halvlek, när jag hade missat ett friläge. Jag kände bara att jag behövde få göra ett mål, ett enkelt mål. Och det fick jag göra. Det var ett bra anfall från de andra, så jag behövde bara vara på rätt plats och stöta in den.

- Att få höra sången igen och göra det där enkla målet var skönt. I den första halvleken fick jag ett lite svårare läge och då är det typiskt att den inte går in. Det är så det är, får du in det första målet så... nu hoppas jag att jag kan få in de svårare lägena också.

Själva förlusten är dock Jawo väldigt besviken öven. 

- Vi får ju en dålig cupstart igen. Det är tredje året i rad vi börjar med en förlust. Det är inte acceptabelt. Även om det såg bättre ut spelmässigt i år så är det noll poäng i år igen.

ANNONS

Har det varit jobbigt för dig under de här två åren utan mål? 
- Det är klart att det absolut varit så, det kan jag inte ljuga om. Men det finns inte mycket att göra, inget kommer gratis. Ingen kommer säga: "Jag tycker synd om dig, här får du spela, nu får du göra mål". Det är värre om du gräver ner dig, och det har jag gjort. Det är inte enkelt. Jag vet vad jag ska göra men om det vore så enkelt skulle ju ingen vara ur form någonsin. Jag har haft väldigt tunga perioder utan speltid, utan mål och när man väl får spela så är man inte riktigt där, för man är inne i en sämre period.

- Hamnar du i en bra period kanske laget vinner och så får du ändå inte hoppa in, och så ska du försöka hålla dig kvar i en bra period. Det är lite sådana grejer. Det har varit väldigt mycket mentalt. Det har varit mer ett mentalt problem än det fotbollsmässiga för mig. Så är det fortfarande för mig. Jag fick göra mål nu men jag är absolut inte på den nivå jag vill vara på än.

ANNONS

Jawo tycker att diskussionerna med nye tränaren Özcan Melkemichel har varit bra inför säsongen.

- Vi har haft bra snack. Han har pushat mig väldigt bra. Han inser också att det är mycket mentalt för mig. Han har sagt till mig att han vet vad jag kan, att jag visat det förut, att det gäller att bara ta fram det igen och sluta tänka för mycket. Det gjorde jag i dag, även om jag tycker att jag fortfarande tänker lite för mycket i vissa situationer. Men det går lite mer per automatik nu än vad det gjort de senaste åren.

Mathias Ranégie har lämnat, Michael Olunga är såld, Tino Kadewere är skadad och nyförvärvet Aliou Badji är inte på plats i Stockholm än. Därmed har en öppning i anfallet dykt upp för Jawo. 

- Ja, absolut. Då gäller det att ta chansen. Det är viktigt att göra mål. Även om jag känner att jag kom in i det hyfsat i anfallsspelet i första halvlek så är det viktiga som anfallare att göra mål. Jag kom inte med i spelet lika mycket i andra halvlek, för jag fick inte röra bollen. Men jag fick göra mål. Det ger bättre självförtroende och jag visar ändå att jag är där och är hungrig. Jag har en chans nu när vi för tillfället inte har så många anfallare och nu finns det inte tid att tänka för mycket. Det är bara att ta chansen.

ANNONS

Hur är det att spela ensam anfallare i ert 4-2-3-1-system?
- Det är mycket spring och man kanske inte kommer med lika mycket i spelet i vissa situationer, för om jag går ner och möter och ingen annan går upp då blir vi 4-6-0 och det går inte. Samtidigt ger det mig många vinklar. Får jag upp bollen till mig har jag folk att spela och som en liten anfallare är det väldigt bra. Jag behöver inte stå och stångas och vara så uppvaktad, för jag kan ha tre man som jag kan lägga tillbaka bollen på, om jag inte kan vända upp. Det är lite annorlunda men jag tror det gynnar mig på det sättet att jag kan spela på en touch och sen ta ny yta, avslutar Jawo.

Se Jawos mål mot Degerfors i spelaren ovan.

Fakta

Följ svenska cupen 2017


Nu börjar de allsvenska lagen sina förberedelser inför säsongsstarten i Allsvenskan den 1 april. Från januari till april visar C More över 100 försäsongsmatcher inklusive träningsmatcher och turneringar både hemma och utomlands samt alla matcher i Svenska Cupen.

SE LISTAN PÅ ALLA MATCHER HÄR!

Allsvensk abstinens?
Uppladdningen inför Allsvenskan 2017 med försäsongsmatcher och Svenska cupen ingår i C Mores Sport, Film och Serie-paket. Alla matcher från Uppladdningen inför Allsvenskan 2017 kommer även att kunna köpas som PPV för 99 kr per match.
TA MIG TILL UPPLADDNINGEN HOS C MORE

Publicerad 2017-02-21 kl 09:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto