Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kalmar har glömt hur man gör mål: "Ibland krävs det så mycket"

Svenska Cupen

Under 2010-talet har Kalmar FF varit marginellt målgladare än Gefle, och 2017 var det värsta året hittills med bara 30 mål framåt.
Nu har lagets två bästa offensiva spelare lämnat och frågan ”hur ska laget göra mål?” har aldrig varit större. 

Foto: Bildbyrån.

Det hände något med Kalmar FF för knappt tio år sedan. Föreningen hade vunnit SM-guld 2008, som det fortfarande mest målrika laget i allsvenskan på 2000-talet, och följde upp med att göra flest mål även 2009.

Sedan dess har dock det offensiva spelet konstant hackat. Det här decenniet har KFF bara snittat några få mål fler än Gefle (KFF 36 mål/säsong, Gefle 32), och är långt efter exempelvis Häcken (50 mål/säsong) och Elfsborg (52 mål/säsong).

Den enda gången KFF ens har kommit över 40 mål var 2016, då de gjorde 45 mål varav 15 på fasta situationer. Alla andra säsonger sedan 2009 har slutat med färre än 40 mål. Det kan jämföras med andra klubbar i allsvenskan. Bara under 2017 gjorde tio lag minst 40 mål, under 2016 var siffran elva lag.

ANNONS

- Man har inte gått runt och tänkt på det, men ibland känner man av det. Ibland när man spelar känns det att det krävs så mycket för att vi ska göra mål, säger högerbacken Emin Nouri.

- Det har gått i perioder också. Det är väl framför allt när det har gått sämre, då har man känt att det krävs så mycket för oss att göra mål och så lite för motståndarna.

Ofta har KFF räddats av fasta situationer, precis som 2016. KFF har inte sedan 2009 haft en säsong där de snittat mer än ett spelmål per match. Det kan åter jämföras med andra allsvenska klubbar. 2017 gjorde nio allsvenska lag fler än 30 spelmål, 2016 var det tio lag. 2017 var KFF:s bottennotering. Endast 18 spelmål (30 totalt) fördelat på tolv matcher.

Assisterande tränaren, och tidigare spelaren, Henrik Rydström kände av att det fanns bra och fungerande spelidéer under 2010, men att det efter droppade det bort.

ANNONS

- 2011 kände jag att vi hade för korta anfall. Jag upplevde det som ganska chansartad fotboll, från att vi mer metodiska och hade spelartyper som passade i det.

- 2012 hade vi svårt med identitet. 2013 var det väldigt försvarsinriktad, sedan har det varit olika inriktningar varje år utan att hitta det som gör att vi match efter match skapar.

Det har bara funnits perioder med positiva resultat framåt, och Nouri lyfter framför allt fram två av de perioderna. Dels 2013, när KFF slutade fyra efter en fin höst trots att de bara gjorde 35 mål.

- 2013 var ett sånt år där man kände ”vi släpper inte till mycket, så det räcker med ett mål för att vi ska ta poäng eller vinna matchen”.

- Våren 2014 kändes det också ganska bra. Vi låg i toppen och hade hyfsat enkelt att göra mål, sedan blev hösten motsatt. Vi kunde inte göra mål och sedan släppte vi in en massa.

ANNONS

Det är inte bara att KFF är ineffektiva, utan de senaste åren har de haft svårt att komma till bra skottlägen. Enligt WhoScored gjordes runt 85 procent av alla allsvenska mål 2017 inne i straffområden, en zon KFF sällan kom till.

2017 tog KFF fjärde minst antal avslut i straffområden, de tre som tog färre åkte ur, och bara J Södra och AFC hade totalt färre avslut. 2016 var det, trots 45 gjorda mål framåt för KFF, bara fyra lag som tog färre avslut i straffområden.

Den oroande trenden med målbrist har sällan kunnat vägas upp med bra försvarsspel. Under nio av de tio senaste säsongerna har KFF gjort ungefär lika många mål som de har tagit poäng, så ett mål är värt en poäng, Undantagssäsongen var 2013, med 35 mål och 52 poäng.

Hur Kalmar FF ska göra mål är en fråga som kanske aldrig har varit större än vad den är inför 2018. Förra året gjorde laget bara 30 mål, och i vinter har lagets två kanske bästa offensiva spelare i Jonathan Ring och Erton Fejzullahu lämnat. Fejzullahu är dock ett alternativ för comeback i KFF 2018, enligt Fotbollskanalens uppgifter.

ANNONS

Fram tills dess är dock de enda nya offensiva spelarna Nixon och Hiago. Nixon var för några år sedan ordinarie i Flamengo, men skadade knäet och har inte kommit upp i samma nivå efter det. I dagsläget är han släpande anfallaren i en 4-4-2 eller 4-2-3-1. Hiago gjorde det bra i lägre brasilianska serier, men kan få svårare att direkt ta en startplats.

- Brassarna är bra, sedan behöver de tid att anpassa sig till klimat, spelsätt, och mycket annat som är annorlunda, säger Nouri.

- Och vi har jobbat mycket med just de här bitarna, med att skapa målchanser.

Henrik Rydström fyller i med hur det kan tänkas se ut i KFF 2018:

- Det är (målbristen) som vi försöker att lösa, dels med att ha så bra försvarsspel att vi inte behöver göra massa mål, men också att vi har bra presspel så vi kan utnyttja motståndare i obalans.

ANNONS

I det mer passningsuppbyggda spelet ligger dock KFF inte lika långt fram.

- Just nu har vi en bit kvar där, även träningsmässigt. Dels att vi har två brassar som är de offensiva nyförvärven, de är fortfarande nya i det. Det kommer nog ta lite tid innan det blir bra tydlighet i det. Vi får kontra sönder motståndarna på våren först.

Kalmar FF möter idag Åtvidabergs FF hemma i Svenska Cupen. Matchen börjar 14.00, sändningen startar 13.50 på C More Live 3 och på cmore.se.

Kalmars trupp mot Åtvidaberg: Lucas Hägg Johansson, Hampus Strömgren, Viktor Agardius, Chima Akas, Emin Nouri, Viktor Elm, Isak Magnusson, Olle Lindqvist, Rasmus Elm, Melker Hallberg, Adam Hellborg, Herman Hallberg, Tobias Eriksson, Romário, Måns Söderqvist, Filip Sachpekidis, Papa Diouf, Hiago (tveksam), Nixon (tveksam)

Ej tillgängliga/uttagna: Ole Söderberg, Gbenga Arokoyo, Markus Thorbjörnsson, Mikael Dyrestam, Sebastian Starke Hedlund, Sebastian Ramhorn, Johan Ramhorn, Johan Stenmark, Harmeet Singh, Mahmoud Eid, Adrian Edqvist, Edvin Crona

ANNONS
Publicerad 2018-02-17 kl 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto