Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Klart: Paulinho får spela cupsemifinalen - avstängningen upphävs

Allsvenskan

Paulinho blev utvisad efter filmning mot Gais.
Nu meddelar SvFF att avstängningen upphävs.
Brassen får därmed spela lördagens cupsemifinal.
- Jag tycker det här beslutet var väntat, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson. 
- Domaren sa att det kanske var mer fel än rätt, säger Göran Nilsson, vice ordförande i disciplinnämnden, till Fotbollskanalen. 

2:22
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när Paulinho blev utvisad i spelaren ovan.

BK Häcken-anfallaren Paulinho blev i slutet av segern mot Gais i cupkvartsfinalen tilldelad ett andra gult kort och visades ut, efter att domaren Kristoffer Karlsson bedömde att anfallaren filmade i en duell med Aiden Connor Harvey i Gais straffområde.

- Min syn av situationen är att det inte är någon tocuh på Paulinho från försvararens sida. Det är fortfarande ingen touch och han trampar ner i marken i ett försök att få en straffspark. Det är så jag ser på situationen. Om vi hade haft en kameravinkel rakt bakifrån där jag står, så tror jag att min bild av situationen hade stärkts ytterligare, sa Kristoffer Karlsson till C More då. 

ANNONS

Häcken-tränaren Andreas Alm höll i sin tur inte med Karlsson och tyckte att domslutet var felaktigt. Hisingeklubben överklagade därefter domslutet till Svenska Fotbollförbundet och i dag meddelade förbundets disciplinnämnd att avstängningen upphävs, vilket innebär att Paulinho får spela lördagens cupsemifinal mot Djurgården på Tele2 Arena. 

"Nämnden anser med hänvisning till filmklipp från matchen och till huvuddomarens yttrande att beslutet om att tilldela Paulo De Oliveira en andra varning var uppenbart felaktigt. Det innebär att Paulo De Oliveira inte är avstängd vid kommande semifinal i Svenska Cupen mot Djurgården."

Disciplinnämnden skriver i beslutet att nämnden "undanröjer" den andra varningen till Paulinho, medan den första varningen kvarstår. 

"När det gäller den första varningen anser Disciplinnämnden att den med hänsyn till vad domaren uppgett, inte är uppenbart felaktig. Denna del av Häckens begäran ska därför lämnas utan bifall", skriver nämnden. 

ANNONS

"När det gäller den andra varningen anser Disciplinnämnden att filmklippen visar att Paulo De Oliveira i den situationen blev träffad av sin motståndare. Han har alltså inte försökt att vilseleda domaren genom att filma. Domaren har också som han får uppfattas medgett att hans bedömning var felaktig. Domarens bedömning av situationen var alltså uppenbart felaktig och någon varning skulle inte ha utdelats", skriver nämnden vidare. 

Disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson berättar att det var ett enhälligt beslut och att den avgörande delen till beslutet var att domaren Kristoffer Karlsson lämnade in ett yttrande om att hans beslut "kanske var mer fel än rätt".

- Vi gick på den sammanlagda bedömningen. Domaren fick yttra sig om överklagandet och i det läget hade han tillgång till både matchvideo och Häckens video. Domaren sa att det kanske var mer fel än rätt, så blev beslutet överlämnat till oss. Vi såg också på videon att det var en kontakt mellan spelarna, så det är ingen uppenbar filmning. Det var inget annat att göra än att rätta till detta. I tidigare fall har domaren kunnat utlämna en förklaring och då blir det alltid avslag på den här typen av fall, säger Nilsson till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Nilsson tror däremot inte att det, med tanke på att Paulinhos avstängning hävs, lär komma in en mängd nya överklaganden över domslut till nämnden den här säsongen. 

- Häcken överklagade i det här fallet båda Paulinhos varningar. I första varningen syns det på bilderna att det aldrig var en kroppskontakt, även om Paulinho gjorde en vårdslös rusning mot spelaren, som undviker den och hamnar på mattan. Det gör att Paulinho är förövaren, även om man kan ha vilken uppfattning man vill om det var billigt eller fullt motiverat. Men domaren gjorde en bedömning att Paulinho var vårdslös, säger Nilsson.

- I andra fallet är inte Paulinho förövaren i det momentet, då han blir utsatt för en attack. Han är faktiskt den som fälls, även om beröringen är liten. Domaren, Gais spelare och Paulinho står i linje, vilket gör att det är relativt svårt att upptäcka. Det ska med andra ord till relativt mycket för att ta bort en varning. Det står också i bestämmelserna, fortsätter Nilsson. 

ANNONS

Häckens sportchef Sonny Karlsson om att Paulinho får spela semifinalen:

- Jag tycker det här beslutet var väntat, för det går inte att inte agera när ett så uppenbart fel begåtts. Men samtidigt betyder det mycket både för BK Häcken och för svensk fotboll. Alla kan begå ett misstag men det viktiga är att vi har ett system som innebär att vi, i den mån ett fel går att rätta till i efterhand, faktiskt gör detta. En rättvis jury som åtgärdar ett uppenbart felaktigt domslut och en domare som lämnat en efterrapport där han medger sitt misstag - all heder åt dem, säger han i en kommentar på föreningens hemsida.  

Häckens möte med Djurgården börjar klockan 18.15 på lördag på Tele2 Arena och sänds på Tv12, Sportkanalen och streamat på cmore.se. 

Publicerad 2019-03-14 kl 09:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto