Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Läget i alla cupgrupper – ranking kan avgöra: ”Ett önskemål från Sef-klubbarna”

Svenska Cupen

I helgen avgörs svenska cupen.
Flera grupper är öppna – och för Malmös del kan man avancera genom sin ranking inför lottningen.
- Systemet med ranking var från början ett önskemål från Sef-klubbarna, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Svenska cupens gruppspel har nått fram till den tredje och sista omgången. Segrarna från respektive grupp går vidare till slutspel. Djurgården, AIK och Östersund har alla skaffat sig ett järngrepp om avancemanget, men samtidigt är det öppet i många andra grupper.

När det gäller avancemanget från gruppspelet utgår man från följande kriterier:

1: Antalet poäng.

2: Målskillnad.

3: Flest gjorda mål.

4. Inbördes möten.

5: Högst ranking.

Med högst ranking åsyftas det lag som utifrån sin slutplacering i förra årets seriespel rankades högst inför lottningen. Malmö FF är därför högst rankat och Brommapojkarna lägst (av de 16 främsta). Det var också den man utgick ifrån när man lottade grupperna. Det högst rankade laget hamnade med det lägst rankade, lag med två med lag 15 och så vidare. De sista två lagen i varje grupp lottades in utan inbördes ranking.

Annons

Gerhard Sager i SvFF:s tävlingskommitté förklarar:

- Det är vi i tävlingskommittén som fastställer föreskrifterna. Sef-klubbarna har på sätt och vis varit med i processen också när man fastställde föreskrifterna då vi har en ledamot från Sef med i tävlingskommittén. Så det är en demokratisk process.

- Vad gäller rankingen, att skilja lagen åt med hjälp av den, är det egentligen den enda möjligheten för vi kan inte göra någon typ av omspel. Det enda hade varit om man ordnade en straffsparksläggning i varje match som slutar oavgjord just för att separera lagen. Men det är inte möjligt att göra det, därför är rankingen en bättre metod. Rankingen var från början ett önskemål från Sef-klubbarna när vi startade den här typen av cupspel, att inte ettan och tvåan från allsvenskan skulle kunna hamna i samma grupp, att man ska ha en viss fördel av seriespelet.

Annons

I två av grupperna finns möjligheten/risken att rankingen blir det som avgör. I grupp 1, har Malmö FF och BP samma inspelade poäng, 6, och samma målskillnad 4-0. Skulle det inbördes mötet i helgen sluta oavgjort så går alltså MFF vidare på sin ranking.

- Ja, så är det, säger Sager.

Samma sak kan ske i grupp 6 där Helsingborg och Örebro kan hamna på samma inspelade poäng och samma målskillnad. Mötet lagen emellan den 24 februari slutade oavgjort 1-1. Helsingborg möter i den sista omgången Tvååker samtidigt som Örebro ställs mot Norrköping. Hamnar man lika i alla ”steg” avancerar alltså Örebro. Även Peking kan så klart gå vidare om man vinner mot ÖSK.

Även Hammarby och Gais (som spelade oavgjort då man mötte varandra) skulle i teorin kunde hamna på samma poäng och samma målskillnad.

De fyra bästa gruppsegrarna får sedan hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Vilka som blir de fyra bästa avgörs enligt samma princip som i själva grupperna, det vill säga högst poäng, målskillnad, flest gjorda mål och i sista hand ranking.

Annons

Samtliga matcher i svenska cupen sänds på C More.

Så spelas den sista gruppspelsomgången:

Grupp A: Malmö-BP, Dalkurd-Gefle.

Grupp B: AIK-Halmstad, Syrianska-Oddevold.

Grupp C: Djurgården-Jönköping, Degerfors-Frej.

Grupp D: Häcken-Gif Sundsvall, Värnamo-Norrby.

Grupp E: Trelleborg-Åtvidaberg, Östersund-Kalmar FF.

Grupp F: IFK Norrköping-Örebro, Helsingborg-Tvååker.

Grupp G: Öster-Varberg, Sirius-IFK Göteborg.

Grupp H: Elfsborg-Hammarby, Gais-Vasalund.

Grupp 1

# Lag S V O F +/− P

Grupp 2

# Lag S V O F +/− P

Grupp 3

# Lag S V O F +/− P

Grupp 4

# Lag S V O F +/− P

Grupp 5

# Lag S V O F +/− P

Grupp 6

# Lag S V O F +/− P

Grupp 7

# Lag S V O F +/− P

Grupp 8

# Lag S V O F +/− P
Publicerad 2018-03-03 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto