Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Norling: "Tror det är bra för oss att få det svart på vitt: Var står vi?"

Allsvenskan

SOLNA. Rikard Norling är inte nöjd med nivån som AIK presterat på i år.
Och ser fram emot lördagens cupmatch mot Örgryte, när en kvartsfinal-biljett står på spel.
- Tror det är bra för oss att få det svart på vitt var vi står, säger tränaren till Fotbollskanalen.

3:22
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från AIK:s möte med Norrby i spelaren.

Efter en vinter fylld av träningspass och träningsmatcher har tävlingsnerven blivit en del av AIK:s vardag igen. Under lördagen ska svenska cupens gruppspel avgöras för de svartgula. Örgryte väntar på hemmaplan och en seger krävs för att laget ska vara säkert på avancemang till kvartsfinal. Även ett kryss skulle kunna räcka för AIK, men då får inte Jönköpings Södra vinna mot Norrby.

- Jag tror att det är bra för oss att få det lite svart på vitt, sådär: "Var är vi nu? Var står vi?". Vi har ju ganska många nya spelare, stora ambitioner och så vidare, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

- Vi behöver vinna den här matchen. Det är så enkelt. Jag tänker inte på något annat sätt.

ANNONS

Norling hoppas att AIK ska slippa behöva förlita sig på att resultatet i J-Södra-Norrby går deras väg.

- Det är klart vi hoppas, precis som inför Norrby-matchen, att vi inte hamnar i en situation där vi behöver vara jävligt beräknande och cyniska. Men nu är vi där vi är och då tyder det på att vi behöver se om vår utveckling. Sen att vi kommer hamna i lägen igen där vi behöver vara cyniska är ju sannolikt, det är inte där problemet ligger för mig. Det handlar mer om att vi behöver lyfta oss, höja oss.

Vad har du identifierat som ni behöver göra bättre?
- Vi har inte varit tillräckligt bestämda i våra aktioner, egentligen. I båda riktningarna. Det är den stora anledningen, att vi har tillåtit oss själva att inte få ut tillräckligt mycket av varje situation. Då blir det inte mer än så här. 

ANNONS

Är det kopplat till att ni är tidigt in på säsongen eller vad handlar det om?
- Det är klart att vi inte är toppade, vi brukar inte spela som bäst nu. Det är egentligen bara Häcken som är fantastiskt bra på att bara pulverisera motstånd år efter år i cupens gruppspel. Sen ser jag att det är mer en regel än undantag att matcherna i gruppspelet är väldigt tajta, oavsett serietillhörighet på lagen.

AIK:s 1-1-resultat mot Norrby, och det faktum att laget inte gick för segern de sista fem minuterna eftersom J-Södra tagit ledningen mot Örgryte och därmed sett till att Öis inte kan gå vidare via kryss mot AIK, har skapat debatt. Både av supportrar och experter har Norling fått kritik.

- Det är lite det jag är inne på. Det är klart att jag, och det uttryckte jag redan från början (efter matchen), å ena sidan har en förståelse för det utifrån hur vi avslutade matchen. Men grejen är att det jag är mest fundersam kring och ägnar mest tid åt är frågan om vad det är som gör att vi hamnar i det läget som gör att vi måste vara cyniska mot lag som vi på förhand borde spela bättre mot. 

ANNONS

- Sen förstår jag att en sådan här grej är en bra grund för att skapa en debatt där ute i fotbolls-Sverige, och den kan jag inte göra så mycket åt. Jag kan bara konstatera att mitt jobb är att vinna och se till att göra så bra resultat som möjligt. När man hamnar i en sådan situation där vi inte gjort bättre i från oss, då är det tyvärr någonting som blir en del av vårt verktyg där och då. Men som sagt, jag hade gärna sett att vi inte hamnade där. Det är det jag jobbar för.

Norling säger sig ha full förståelse för debatten men vill "balansera den".

- Det är tidigt på säsongen och vi har anledning att se över vår utveckling. Vi får svar nu på saker och ting som vi behöver förbättra. 

I podcasten "Fotbollsexperterna" har C More-profilerna Erik Edman och Anders Andersson varit inne på att de tycker att AIK behöver bli mer framåtlutat och bättre offensivt för att kunna nå framgångar i det kommande Champions League-kvalet. De menar att man där behöver gå för segrar.

ANNONS

- AIK har varit väldigt framgångsrika med att ha en ständig kontroll men titta på matcherna som kommer sen när man ska in i ett Europa-kval och jobba med den typen av utslagsmatcher. Då kan man inte bara fega sig igenom det där. Man måste jobba med sitt anfallsspel i högre utsträckning. Kryssa inte dig vidare. Gå för vinst, var mer framåtlutad i anfallsspelet och våga mer, sa Edman bland annat i senaste avsnittet.

Norling förstår tankarna om jobba in ett spel som gör att man kan vinna matcher ute i Europa.

- Så är det ju. Och faktum är att vi gick för det (mot Norrby), vi gjorde det. Vi till och med forcerade innan vi fick reda på resultatet (att J-Södra tagit ledningen mot Örgryte). Men vi gjorde det inte bättre än att vi tvingades till att bli cyniska. Jag håller med om det, visst, men vi gick också för det. Det är bara det att vi inte gjorde det bättre än att vi hamnade i ett läge där det stod 1-1 och det var fem minuter kvar, säger tränaren.

ANNONS

AIK-Örgryte har avspark klockan 14.00 under lördagen. Matchen sänds på Sportkanalen och kan streamas på cmore.se.

Publicerad 2019-03-02 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto