Piteå körde över IK Uppsala i premiären: "Klart vi är nöjda"

Svenska Cupen

Det blev en drömstart för Piteå IF i svenska cupen.
På hemmaplan besegrades IK Uppsala med 5-0.
- Jag tycker att vi spelar bra i dag så det känns skönt med tre poäng och mycket mål, säger Emma Viklund i Aftonbladets sändning.

På söndagen var det Piteå IF och IK Uppsalas tur att ge sig in i årets upplaga av svenska cupen.

Piteå, som spelar i damallsvenskan, tog sig an IK Uppsala som degraderades till elitettan i fjol. Matchen spelades på LF Arena i Piteå.

När matchen blåstes i gång var det hemmalaget som tog kommandot direkt och låg högt i press-spelet.

- De vill spela och bygga upp det men vi är duktiga i vårt press-spel och snor mycket bollar så de har svårt med det, säger Cecilia Edlund till Aftonbladet.

Knappt åtta minuter hade passerat när gästerna tappade bollen långt ner på egen planhalva. Bollen hamnade hos Piteås lagkapten, Cecilia Edlund, som hittade Emma Viklund till vänster i straffområdet. Sedan var det inte några konstigheter och bollen satt i nättaket, 1-0.

Det skulle fortsätta vara jobbigt för IK Uppsala och det fanns stora luckor i försvaret, vilket Piteå såg till att utnyttja. Efter drygt 20 minuter kunde Ronja Aronsson lyfta in 2-0.

Målchanserna fullkomligt haglade för Piteå i den första halvan av matchen, men trots det blev det bara två mål.

- Vi sliter bra i försvarsspelet, vi gör det bra, men de kommer igenom oss lite för lätt, säger Julia Ragnarsson till Aftonbladet i halvtid.

Statistiken i halvtid talade sitt tydliga språk. Hemmalaget hade tio avslut varav sju på mål. För gästande IK Uppsala hade man inte några avslut alls.

IK Uppsala lyckades inte ändra matchbilden från första halvlek - och Piteå slog inte av på takten.

I den andra halvleken gjorde man ytterligare tre mål. Olivia Holm stod för 3-0, Emma Viklund satte sitt andra mål för matchen och inbytta Maja Green fastställde slutresultatet till 5-0.

- Det klart vi är nöjda. Jag tycker att vi spelar bra i dag så det känns skönt med tre poäng och mycket mål, säger Emma Viklund i Aftonbladets sändning.

Piteå IF: Moa Öhman, Ásla Johannesen, Olivia Holm, Tuva Skoog, Anam Imo, Cecilia Edlund, Faith Ikidi Michael, Ellen Löfqvist, Selina Henriksson, Emma Viklund, Ronja Aronsson.

K Uppsala: Matilda Nurmi, Arsema Weldai, Clara Flenhagen, Josefin Baudou, Olivia Mattsson, Clara Leffler, Elin Flakberg, Sonja Ekholm, Älvali Lindström, Julia Ragnarsson, Ellen Andersson.

Publicerad 2024-03-10 kl 15:56