Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Polisen bjöd in klubbarna till möte efter avbrutna derbyt: "Vi måste agera"

Superettan

IFK Göteborg-Gais avbröts efter att raketer skjutits in på planen.
Under torsdagen bjöd Göteborgspolisen in till möte med klubbarna för att diskutera hur man ska undvika situationen framöver.
- Det handlar om ett stort antal brott som har begåtts inne på arenan. Det kan polisen aldrig acceptera, säger biträdande polisområdeschef Anders Börjesson.

Foto: Bildbyrån

Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais avbröts precis i inledningen av den andra halvleken när hemmasupportrar till använde pyroteknik och avfyrade hundratals raketer. Matchen återupptods aldrig och Gais tilldömdes segern med 3-0.

Med anledning av händelserna så kallade Göteborgspolisen klubbarnas ledningar till ett möte för att "få en gemensam lägesbild över de ordningsstörningar som ledde till att matchen avbröts och diskutera framtida åtgärder för att förhindra liknande händelser."

- Vi är helt överens om det som hände är oacceptabelt. Det handlar om mycket allvarliga händelser med pyroteknik av en omfattning som vi aldrig tidigare sett inom svensk fotboll. Risken för att människor skulle skadas allvarligt var uppenbar och det handlar om ett stort antal brott som har begåtts inne på arenan. Det kan polisen aldrig acceptera, säger Anders Börjesson, biträdande chef för polisområde Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

ANNONS

- Mitt budskap till klubbledningarna är att de som arrangörer har ansvaret för att säkerställa ordning och säkerhet under sina matcharrangemang. De aktuella händelserna visar att mer kraftfulla säkerhetsåtgärder från arrangörerna måste till. Från polisens sida kommer vi att bistå och underlätta arrangörernas säkerhetsarbete på alla sätt vi kan utifrån vårt uppdrag. Vårt gemensamma mål är att fotbollsbesökarna ska få en välkomnande, trygg, säker och stämningsfull upplevelse när det är fotboll i Göteborg.

Under mötet så diskuterades bland annat hur man i framtiden ska kunna förhindra att pyrotekniken förs in på arenorna. Polisen vill nu se att det blir fler diskussioner framöver.

- Även om det som har hänt är oerhört tråkigt sätter det fokus på att vi måste agera. Jag ser ett behov av att vi skapar ett forum på högsta ledningsnivå där det finns mandat att fatta principiella beslut. Därför kommer jag att bjuda in de större fotbollsklubbarna i Göteborg till kontinuerliga möten om hur vi gemensamt ska arbeta för trygga och säkra fotbollsarrangemang, säger Anders Börjesson.

ANNONS
Publicerad 2019-03-07 kl 21:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto