Rosengård räddade poäng mot Linköping - kvitterade på övertid: "Ren vilja"

Svenska Cupen

Linköping och Rosengård gjorde upp i den första omgången av svenska cupen.
Då fick Rosengård med sig en poäng efter kvittering på tilläggstid.
- Såklart jätteglad och lättad att vi får in mål i slutet, säger Olivia Schough till Aftonbladet.

Under lördagen inleddes grupp två i svenska cupen med en match mellan Vittsjö och IFK Göteborg. Vittsjö segrade klart med 5-0 och på söndagen var Linköpings tur att ta emot Rosengård på hemmaplan.

I fjol slutade Linköping på en tredjeplats i den damallsvenska tabellen. För Rosengård gick inte säsongen som förväntat och laget slutade på en sjundeplats.

Båda lagen hade nyförvärv i sina startelvor. I hemmalaget tog norskan Noor Eckhoff, närmast från Inter Milan plats på mittfältet. I Rosengård startade bland andra japanskan Momoko Tanikawa som är utlånad från Bayern München.

Linköping fick en drömstart i cup-premiären. I matchens första hörna, slagen av Michelle De Jongh från höger, fick Nellie Karlsson till en perfekt nick som satt i mål.

Men 1-0 skulle inte stå sig särskilt länge. Rosengård jobbade sig in i matchen och i minut 17 var kvitteringen ett faktum. Målet noterades som ett självmål då Emma Östlund var sist på bollen. Men det var Rosengårds Mai Kadowaki som stod för avslutet.

Trots Rosengård-dominans i den andra halvan av första halvlek var det Linköping som lyckades få in ett ledningsmål innan halvtidsvilan. Eckhoff passade till Emma Lennartsson som hittade Cornelia Kapocs centralt. Den sistnämnda tog emot bollen och kunde i lugn och ro bestämma sig var avslutet skulle sitta, 2-1.

- Jag är ganska central och får vända upp och får en fri fot. Det är väldigt viktigt att vi får med oss den för att vända om det här. Vi är inte bra nu varken i försvar- eller anfallsspelet, säger målskytten till Aftonbladet i halvtid.

Inte heller Rosengårds Emilia Larsson var helt nöjd:

- Jag tycker att vi håller i bollen på ett bra sätt men vi skapar alldeles för lite farliga målchanser, säger hon i Aftonbladets sändning.

I den andra halvleken hade Linköping flera skarpa målchanser direkt. Men Angel Mukasa räddade Rosengård från att släppa in både två och tre mål och i stället kunde Rosengård kvittera.

Sofie Bredgaard startade en blixtsnabb omställning genom att driva upp bollen på Linköpings planhalva. Där hittade hon en perfekt passning till Emilia Larsson. Bara ett tillslag behövdes för att lägga bollen tillrätta, därefter kunde Larsson placera in 2-2.

Men en fint slagen frispark av De Jongh gjorde att Cathinka Tandberg snabbt kunde svara genom att nicka in 3-2.

Sedan gick det snabbt. Inbytta Lisa Björk hittade Tandberg centralt och den norska anfallaren kunde sätta dit sitt andra mål för matchen.

Rosengård tryckte på och med knappt 20 minuter kvar bytte man in sin landslagsspelare Olivia Schough som inledde på bänken. Det hjälpte. Med tio minuter kvar slog Schough en hörna från vänster som Momoko Tanikawa kunde nicka in.

- Jag försökte bara komma in med så mycket energi som möjligt. Bara löpa, löpa och löpa. Det hjälpte. Det kändes som vi fick energi av bytena, säger Olivia Schough till Aftonbladet.

Matchen levde och på tilläggstid lyckades Rosengård rädda en poäng efter ett kvitteringsmål från Emma Jansson.

- Såklart jätteglad och lättad att vi får in mål i slutet. Vi får energi efter bytena och börjar tro på det. Sedan är det ren vilja från Emma Jansson i slutet, säger Schough till Aftonbladet.

Matchen slutade 4-4 vilket.

Linköping: Cajsa Andersson - Emma Lennartsson, Emma Östlund, Nellie Karlsson - Michelle De Jongh, Johanna Svedberg, Noor Hoelsbrekken Eckhoff, Alva Selerud - Cathinka Tandberg, Cornelia Kapocs, Irene Dirdal.

Rosengård: Angel Mukasa - Emma Jansson, Gudrun Arnardottir, Jessica Wik - Ria Noora Minerva Öling, Bea Sprung, Momoko Tanikawa, Emilia Larsson - Sofie Bruun Bredgaard, Mai Kadowaki, Olivia Holdt.

Publicerad 2024-03-10 kl 16:55