TV: Drama för Elfsborg i cuppremiären - Römer avgjorde i sista minuten

Svenska cupen (herr)

BORÅS. Trots dubbla mål av Pontus Engblom blev Elfsborg numret för stort.
André Römers 3-2-mål i matchens sista minut gav hemmalaget seger i cuppremiären.
- Ett kryss och man kan vara ute redan efter första matchen, säger Elfsborgstränaren Jimmy Thelin till C More.

Se Römers avgörande 3-2-mål i spelaren ovan.

Ondrejka ger Elfsborg ledningen mot Sundsvall

Svenska cupens gruppspel startade med ett "allsvenskt" möte mellan IF Elfsborg och Gif Sundsvall på Borås arena. Bortalaget kom till spel utan anfallsstjärnan Linus Hallenius, som för bara några dagar sedan drog korsbandet.

Elfsborg inledde matchen klart bäst och skakade fram en hel del halvchanser, bland annat genom Jacob Ondrejka i matchminut åtta. “Giffarna” blev allt mer nedpressat, och efter knappa halvtimmen spelad skulle Elfsborg få betalt. Jeppe Okkels skickade in en fin passning till en fristående Jacob Ondrejka, som genom ett välplacerat och lågt avslut kunde göra 1-0.

Det skulle dock inte dröja länge innan Sundsvall gav svar på tal. I en fin omställning förlängde Johan Bengtsson bollen vidare och serverade en djupledsgående Pontus Engblom ett friläge. Anfallaren gjorde inget misstag, utan lyfte in kvitteringen till 1-1 bakom en chanslös Tim Rönning i hemmamålet.

Det oavgjorda resultatet stod sig halvleken ut, och i paus var hemmalagets målskytt Jacob Ondrejka inte helt nöjd.

- Vi behöver vara lite mer bestämda i sista tredjedelen, våga ta några fler avslut och inte låta dem få några fler chanser, sa 19-åringen till C More.

Elfsborg fortsatte att äga matchbilden, och Sundsvalls försvar sjönk längre och längre ner i banan. En av matchens absolut bästa spelare, Jacob Ondrejka, fick flera gånger om lägen att ge sitt lag ledningen på nytt. I matchminut 59 spelade Per Frick fram Ondrejka till ett öppet mål, men yttern fick inte träff på bollen.

I den 72:a matchminuten drällde Elfsborg med bollen på mittplan, och Sundsvall kunde blixtsnabbt kontra. Pontus Engblom fick återigen bollen serverad, och kunde enkelt göra sitt andra mål för eftermiddagen genom ett lågt skott i bortre hörnet - och “Giffarna” ledde helt plötsligt med 2-1.

Men Elfsborg skulle komma tillbaka. I den 81:a minuten höll sig Johan Larsson, något turligt, framme och kunde styra in kvitteringen till 2-2 efter ett misslyckat skott.

Men det var inte över där. För i matchens sista minut plockade André Römer upp en misslyckad rensning utanför straffområdet och dunkade in 3-2-målet i krysset. Ett mål som sedan fastställde matchens slutresultat.

- Jag tycker att det är okej. Det gick lite långsamt och var omständligt i första halvlek, vi var sårbara vid deras omställningar. Vi har en dag där inte allt sitter, så vi tvingas till mer andrabolls- och inläggsspel och det gör vi väldigt bra och lyckas vinna matchen på det. I bland blir det inte som man tänkt sig, men man kan vinna matcher på andra sätt, säger Jimmy Thelin till C More efter matchen.

Seger och tre viktiga poäng, menar Elfsborg-tränaren.

- Du hör ju på publiken och spelarna. Cupen betyder mycket med Europaplatserna. Det är tajt, ett kryss och man kan vara ute redan efter första matchen. Så det var otroligt viktigt att vi kunde vinna.

I nästa omgång av svenska cupen ska IF Elfsborg möta division 2-laget Skiljebo SK på bortaplan. Gif Sundsvall gästar Degerfors.

Elfsborg: Rönning - Larsson, Väisänen, Henriksson, Strand - Boateng, Rømer, Olsson - Ondrejka, Frick, Okkels.

Gif Sundsvall: Andersson - Lundström, Eriksson, Blomqvist, Olsson - Ylätupa, Silfwer, Stensson, Burman - Engblom, Bengtsson.

Publicerad 2022-02-19 kl 14:53