TV: Nyförvärven löste avancemang för Djurgården mot Sandviken

Svenska cupen (herr)

Djurgården bortaslog Sandviken med 5-1 och är klart för svenska cupen 2024.
Noel Milleskog stod för två mål och Musa Gurbanli gjorde sitt första i blårandigt.

1:05

Avbryt
Försök igen

Se Gurbanlis 2-0-mål i spelaren ovan.

Djurgårdens IF har en turbulent tid bakom sig. För två veckor sedan förlorade man på bortaplan mot IFK Göteborg. Därefter hade man en incident både på perrongen och på tåget hem från Göteborg. Inför den gångna helgen började Oliver Berg omgärdats av rykten inför söndagens möte med Malmö FF, där man sedermera spelade 0-0. Och i måndags blev det officiellt att Berg lämnar Djurgården för Malmö. Sedan under tisdagen meddelade föreningen att ena huvudtränaren, Kim Bergstrand kommer vara borta tills vidare på grund av personliga skäl.

I svallvågen av allt detta väntade under onsdagen möte på Jernvallen mot Sandvikens IF för att säkra en plats i svenska cupens gruppspel 2024. Då luftade Thomas Lagerlöf startelvan och gav bland annat sommarnyförvärvet Felix Vá sin första start för klubben.

Matchens första läge gick till hemmalaget Sandviken när man penetrerade Djurgårdens försvar och John Junior Igbarumah fick skottläge från nära håll. Men skottet räddades och situationen resulterade i en hörna för Sandviken.

Därefter tog Djurgården över matchbilden. Stockholmarna etablerade anfall och fick sedan utdelning i den tionde minuten. Noel Milleskog tog emot bollen på sin högerkant, väggspelade med Hampus Finndell och avslutade sedan i bortre krysset med ett läckert vänsteravslut. 1-0 till Djurgården var ett faktum.

Bara två minuter senare hade två sommarnyförvärv tillsammans löst 2-0. Vá tog emot en väldigt precionssäker utspark av Tommi Vaiho och spelade sedan in ett inlägg i straffområdet. Det plockades upp av Musa Gurbanli som la upp bollen till sig själv och placerade in 2-0 med sitt första mål i blåränderna.

I den 30:e minuten reducerade Sandviken. Marcus Danielson drällde med bollen som sista man och Igabarumuah stal åt sig bollen för att komma en mot en med Vaiho. Då gjorde han inga misstag utan placerade säkert in 1-2.

Sandviken fick lite momentum efter sitt reduceringsmål och jagade ett kvitteringsmål. Men det planerna gick i stöpet när Gurbanli fälldes i Sandvikens straffområde på tilläggstid och Djurgården tilldelades en straff. Danielson klev fram till straffpunkten och satte säkert 3-1.

Halvleken är lite fram och tillbaka. Vi öppnade starkt och trycker ner dem. Har mycket boll och skapar många bra målchanser. Vi leder komfortabelt känns det som. Men sedan gör de mål från ingenstans och trycker ner oss lite ett tag. De skapar inte jättemycket men har en del boll. Men sedan gör vi 3-1, säger Djurgårdens Noel Milleskog till TV4 Play i halvtid.

I inledningen av den andra halvleken var Vá även han nära att få göra sitt första mål för Djurgården. Wennergrund i Sandviken-målet lämnade retur på ett skott från Magnus Eriksson och Vá var först på returen, men avslutet räddades i sista stund.

Om det fanns något hopp för Sandviken att ta sig tillbaka in i matchen dödades det i den 66:e minuten när Milleskog gjorde sitt andra mål för dagen till 4-1. Inbytte Gustav Wikheim avancerade inåt från sin vänsterkant och hittade Milleskog vid den bortre stolpen. 21-åringen tog sedan emot och placerade säkert in Djurgårdens fjärde mål intill den främre stolpen.

I den 90:e minuten fastställde Djurgården slutresultatet 5-1 när man i princip replikerade sitt 4-1-mål. Wikheim tog sig förbi sin försvarare och passade återigen mot bortre stolpen. Denna gång var det Haris Radetinac som var på rätt plats och stötte in 5-1.

Djurgården vann matchen och är klart för svenska cupens gruppspel 2024.

Sandviken: Wennergrund - Abubakari, Engqvist, Thörn, Pacha, Vikgren - Söderberg, Kiani, Kouyate - Igbarumah, Hodin.

Djurgården: Vaiho - Löfgren, Une Larsson, Danielson, Kaib - Finndell, Sabovic, Eriksson - Milleskog, Gurbanli, Vá.