TV: Ylätupa med första målen för AIK - sköt "Gnaget" till kvartsfinal

Svenska cupen (herr)

SOLNA. Saku Ylätupa sköt AIK till kvartsfinal i svenska cupen under måndagen.
20-åringen gjorde nämligen två mål i 2-1-segern över Kalmar FF.
- Det var en bra match och jag är glad över målen och att laget vann, säger Ylätupa till C More.

När AIK under måndagen tog emot Kalmar FF inför 5 026 åskådare på Skytteholms IP var förutsättningarna tydliga. Hemmalaget behövde vinna för att ta sig vidare från svenska cupens gruppspel, till kvartsfinal. Kryss eller en småländsk trepoängare skulle säkra avancemang för KFF.

Inledningen av matchen var intensiv och bjöd på en del heta dueller. I den 22:a minuten tände det också till rejält. Efter ett inlägg från Saku Ylätupa var Henok Goitom nära att stöta in 1-0 från nära håll, men blev knuffad i ryggen av Sebastian Ring och istället gick bollen utanför, varpå domaren Mohammed Al-Hakim dömde hörna istället för straff. Till AIK-lägrets stora besvikelse.

Innan paus skapade AIK några farligheter till och på tilläggstid i den första halvleken kom 1-0. Nämnde Ylätupa vann en duell mot Henrik Löfkvist, vände bort Kalmar-backen helt och placerade in bollen i främre hörnet. Därmed har den 20-årige forwarden nu gjort sitt första tävlingsmål för AIK, efter flytten från Ajax inför förra säsongen.

I den andra halvleken gick Kalmar för kvitteringen och skapade en del möjligheter. I den 54:e minuten räddade AIK-keepern Budimir Janosevic ett friläge. KFF-forwarden Isak Jansson slet sig loss från Robin Tihi på en djupledsboll och kom fri mot mål, men sköt rakt på den utrusande målvakten.

Men istället för ett 1-1-mål kom 2-0 till AIK. I den 70:e minuten lobbade målskytten Ylätupa precis över ribban och minuten senare blev han fri mot bortalagets målvakt Lucas Hägg-Johansson. Då rundade han keepern och rullade in bollen i öppet mål.

Med en kvart kvar att spela reducerade Kalmar genom backen Fidan Aliti, som tryckte in 2-1 från nära håll. Det gav nerv till matchen. Men i 79:e minuten tog AIK död på fajten. Nyförvärvet Jasir Asani spelades fri i djupled och sedan rullade han in 3-1 bakom Hägg-Johansson.

Segern innebär alltså att AIK är klart för kvartsfinal. Där väntar en bortamatch till helgen.

- Det var en bra match och jag är glad över målen och att laget vann, säger Ylätupa till C More och fortsätter:

- Mina första mål i klubben, det känns underbart. Det var underbar stämning från supportrarna, så jag måste tacka dem också.

AIK:s lag: Budimir Janosevic - Per Karlsson, Robin Tihi, Karol Mets - Jasir Asani, Ebenezer Ofori (Enoch Kofi Adu 46), Sebastian Larsson, Rasmus Lindkvist (Heradi Rashidi 65) - Stefan Silva (Felix Michel 81), Henok Goitom, Saku Ylätupa.

Kalmars lag: Lucas Hägg-Johansson - Henrik Löfkvist, Viktor Elm, Fidan Aliti - Piotr Johansson, Romario, Svante Ingelsson, Sebastian Ring - Isak Jansson (Edvin Crona 80), Filip Sachpekidis (Isak Magnusson 80), Nils Fröling (Alexander Ahl-Holmström 80).