SVENSKKOLLEN: Cuptitel för svensktrion och målskyttar i England

Det har gjorts svenska mål i både Norge och England.
Dessutom kunde tre svenskor på Cypern plocka hem säsongens första titel.
Här är veckans Svenskkollen.

CYPERN

Matilda Abramo, Apollon Ladies - 9/0
Svenskorna på Cypern fick lyfta cuppokalen i helgen. En final mot Omonia väntade i den cypriotiska supercupen och det blev en ytterst komfortabel seger i finalen. Matchen slutade 5-0 och Matilda Abramo spelade 80 minuter av matchen.

- Vi hade många fina kombinationer som ledde fram till fem mål och en av de tre titlarna, skrev Abramo om matchen i ett sms till Fotbollskanalen.

Sofia Hagman, Apollon Ladies - 8/2
Även Hagman fanns med från start i finalen. Hon byttes ut strax innan Abramo. Det blev dock inte några nya mål för Hagman, som tidigare under säsongen gjort två.

Jonna Andersson, Apollon Ladies - 1/1 nollor
Andersson stod inte cupfinalen, trots att hon debuterade förra helgen direkt efter att hon anslutit till truppen.

DANMARK

Beatrice Persson, Brøndby - 7/2
Persson är fortfarande borta sedan ett par veckor tillbaka med en knäskada.

ENGLAND

Magdalena Eriksson, Chelsea - 8/0
Chelsea ångar på i ligaspelet samtidigt som de har en cupfinal framför sig mot Arsenal. I helgen väntade match mot Aston Villa. Det blev också seger likt förväntat mot Chelsea men det var med jämnare marginal än många trott. 1-0 blev resultatet och Eriksson stod för en stabil prestation. Hon spelade hela matchen.

Jonna Andersson, Chelsea - 8/0
Andersson fick chansen från start ute till vänster mot Aston Villa. Hon gjorde dessutom en så pass bra prestation att Chelseas officiella konton nominerade henne till matchens spelare i sociala medier - även om hon inte vann den omröstningen.

Zecira Musovic, Chelsea - 2/1 nollor
Musovic spenderade ligamatchen på bänken.

Anna Anvegård, Everton - 7/2
Jean-Luc Vasseur tog ut sin första startelva i onsdags när det var cupmatch mot Leicester. Anna Anvegård svarade med att göra mål efter bara en minuts spel. En succéstart för landslagsanfallaren med sin nya tränare. Anvegård spelade 75 minuter i matchen som Everton vann med 3-1. Desto tyngre gick det sedan under lördagen när Everton föll mot Brighton med 1-0. Anvegård byttes ut på stopptid.

Nathalie Björn, Everton - 5/0
Björn var den Everton-svenskan som gjorde 90 minuter i Vasseurs debutmatch. Det blev en lyckad debut även för Björn som stod för en bra prestation, trots att den hållna nollan sprack mot slutet. Mot Brighton var hon också den enda svenskan som spelade 90 minuter.

Hanna Bennison, Everton - 8/1
Även Bennison fanns med från start i cupmatchen, därav var alltså samtliga svenskor med i Vasseurs första startelva. Bennison byttes ut samtidigt som Anvegård efter 75 minuter efter en stark prestation på Evertons mittfält. Det blev sedan en timmes spel i ligamatchen.

Filippa Angeldahl, Manchester City - 7/2
Det var inte bara Anvegård som blev målskytt i cupspelet i veckan. Även Filippa Angeldahl slog till med ett mål när Manchester City besegrade Durham med 3-0. Angeldahl spelade hela matchen och hade dessutom en boll i stolpen. Veckan fortsatte sedan på bästa sätt när det var dags för ligamatch mot Leicester under söndagen. Det blev vinst med 4-1 och Angeldahl spelade hela matchen.

FINLAND

Maja Göthberg, KuPS - 23/3
Ligaspelet i Finland är slut för säsongen.

Cassandra Korhonen, Åland United - 30/28

FRANKRIKE

Amanda Ilestedt, PSG - 6/0
Den franska ligan hade speluppehåll denna helg.

Emma Holmgren, Lyon - 1/0
Se ovan.

Lova Lundin, Soyaux - 3/0
Se ovan.

ITALIEN

Lina Hurtig, Juventus - 13/3
Hurtig startade i sin vanliga position till vänster i anfallet när Juventus mötte Sampdoria i ligaspelet under fredagseftermiddagen. Det blev större problem för Juventus än förväntat, men segermålet kom till slut sent. Matchen slutade 0-1 och Hurtig spelade 62 minuter.

Linda Sembrant, Juventus - 0/0
Sembrandt fortsätter sin rehabträning och är ännu inte redo för match.

Amanda Nildén, Juventus - 9/0
Nildén fick glädjande nog chansen från start under fredagen. Dessutom blev det en assist för Nildén vid det avgörande målet. Hennes största framgång i Juventus-tröjan hittills. Nildén spelade hela matchen.

Elin Landström, Inter - 7/0
Landström missade förra veckans match på grund av sjukdom, men var tillbaka i truppen till svenskmötet med Fiorentina. Det blev dessutom vinst i Landströms comeback, även om det bara blev ett inhopp på knappa 10 minuter. Matchen slutade 3-2 till Inter.

Marija Banusic, Pomigliano - 9/5
Banusic superform fick sig ett bakslag när det för en gångs skull inte blev några nya mål. Pomigliano föll med 4-2 mot Sassuolo och Banusic byttes ut i matchens slutskede.

Stephanie Öhrström, Lazio - 5/0 nollor
Öhrström är fortsatt skadad och missade helgens ligamatch. Hon kunde dessutom ha behövts med tanke på att Lazio var närmare poäng än i de flesta matcherna i år – men åter släppte in hela fyra mål.

Jonna Dahlberg, Hellas Verona - 8/0
Hellas Verona kämpar på i ligaspelet och har fortfarande bara en poäng inspelad. Dessutom har speltiden för Jonna Dahlberg varit knapp på senaste tiden, ingen optimal situation med andra ord. I lördags blev det ny storförlust med hela 5-1 mot Roma. Dahlberg hoppade in med en halvtimme kvar av matchen.

Sara Nilsson, Hellas Verona - 9/0
Nilsson byttes in precis innan Dahlberg fick göra entré. Det enda positiva för Hellas Verona just nu är att de inte ligger sist i serien - trots bara en poäng.

Emelie Helmvall, Sampdoria - 6/0
Helmvall fick något överraskande nog chansen från start i den svåra matchen med Juventus. Hon spelade 85 minuter innan hon byttes ut. Ett framsteg för Helmvall som emellanåt mest agerat inhoppare.

Sejde Abrahamsson, Napoli - 9/0
Sejde Abrahamsson hade repat sig efter förra veckans otäcka smäll mot huvudet som fick henne att lämna planen redan i den första halvleken. Nu spelade hon från start till vänster i trebackslinjen när Napoli vann sin match med 4-3.

Karin Lundin, Fiorentina - 8/5
Efter succéstarten på säsongen för Lundin, har det gått tyngre de senaste omgångarna. Hon spelade hela matchen i 3-2-förlusten mot Inter och hon gick mållös även från denna match.

NORGE

Emelie Lövgren, Arna-Bjørnar 19/2
Det norska ligaspelet var åter igång efter förra veckans cupfinal. Arna-Bjørnar var därav tillbaka i spel och de var det dessutom med besked. Avaldsned besegrades med 3-1 där lagets tre mål gjordes på 48 minuter. Emelie Lövgren spelade hela matchen.

Moa Edrud, Arna-Bjørnar 15/4 nollor
Edrud vaktade målet för sitt lag i vanlig ordning och bidrog till trepoängaren, även om hon säkert är besviken över den uteblivna nollan. Arna-Bjørnar placerar sig på en femteplats i tabellen.

Mimmi Löfwenius Veum, Lillestrøm - 18/9
Löfwenius Veum fanns på planen i 90 minuter när hennes lag tog tre viktiga poäng. Lyn besegrades med 2-1. Det blev inga nya mål, men hon fortsätter att vara viktig för sitt Lillestrøm

Cathrine Dahlström, Lillestrøm - 9/0
Dahlström är fortsatt långtidsskadad.

Zara Jönsson, Stabæk - 18/5
Zara Jönsson har varit i ropet i Norge i helgen. Med matchens enda mål avgjorde hon för sitt Stabaek mot Vålerenga. Hon byttes ut efter 25 minuter. Detta var hennes femte fullträff för säsongen.

Kim Sundlöv, Stabæk - 17/0
Även Sundlöv fanns med på planen i vinsten. Hon spelade 90 minuter och gjorde en solid prestation. Stabaek ligger på en sjundeplats i den norska högstaligan.

Elma Junttila-Nelhage, Kolbotn - 15/1
Elma Junttila-Nelhage spelade hela matchen i Kolbotns förlustmatch mot Rosenborg.

SKOTTLAND

Julia Molin, Glasgow City - 12/1
Julia Molin fanns åter med från start när Glasgow City körde över Aberedeen med 5-0 i onsdags. Hon spelade hela matchen. Veckan fullbordades sedan genom en ny vinst över Hibernian under söndagen. Molin spelade även där 90 minuter när Glasgow City vann med 3-0.

SPANIEN

Kosovare Asllani, Real Madrid - 3/0
Asllani är fortsatt skadad - även om hon snart borde närma sig en comeback.

Fridolina Rolfö, Barcelona - 10/3
Förra omgångens mål räckte inte för att Rolfö skulle få fortsatt förtroende i startelvan. Rolfö spelade faktiskt ingenting i Barcelonas vinst mot Eibar. Matchen vann serieledarna enkelt med 3-0.

Hedvig Lindahl, Atlético Madrid - 4/3 nollor
Lindahl var dessvärre tillbaka på bänken i helgen för Atletico Madrid efter att ha fått chansen under ett par matcher i rad. Om det blir fortsatt rotation i den spanska toppklubben återstår att se.

TYSKLAND

Hanna Glas, Bayern München - 10/2
SGC Essen besegrades under lördagen av Bayern, men det var inte i någon överlägsen stil som vi blivit vana vid. Matchen slutade 2-1 och Glas spelade 90 minuter. Bayern toppar den tyska ligan.

Sofia Jakobsson, Bayern München - 6/0
Jakobsson missade precis som förra helgen veckans match för Bayern. När landslagsyttern åter ska vara redo för spel återstår att se.

Rebecka Blomqvist, Wolfsburg - 8/0
Blomqvist gjorde bara tio minuter i Wolfsburgs cupmatch förra måndagen. Wolfsburg avancerade från omgången efter 3-0 mot Freiburg. När det sedan var dags för ligaomgång under fredagen blev det inga minuter alls. En inte helt optimal situation med speltid för Blomqvist. Wolfsburg tog dock en blytung seger mot Frankfurt med 3-2.

USA

Freja Olofsson, Racing Louisville FC - 24/0
Säsongen är slut för Olofssons Racing Louisville även om det amerikanska slutspelet pågår.

Julia Roddar, Washington Spirit - 18/1
Washington Spirit gick i helgen in i kvartsfinal. Julia Roddar startade matchen på bänken men fick hoppa in i ställning 0-0 med 20 minuter kvar. Washington avgjorde sedan matchen strax innan straffläggningen.

Publicerad 2021-11-08 kl 17:10