SVENSKKOLLEN: Ökvist tillbaka för United - men utbytt i paus

Lotta Ökvist var tillbaka i Uniteds startelva efter att ha drabbats av hjärnskakning förra veckan.
Men hon byttes ut i paus och fick från bänken se sitt lag ta första historiska ligasegern.
Här är veckans ”Svenskkollen”.

CYPERN

Matilda Abramo, Apollon Ladies F.C - 6/0
Återigen vann Apollon med stora siffror i seriespel och åter igen spelade Abramo från start. Söndagens möte med Lefkothea slutade 10-0. Nästa söndag blir motståndet tuffare i form av Omonia Lefkothea som vunnit sina två inledande matcher.

DANMARK

Linnea Svensson, Bröndby - 6/0
Fick precis som i första mötet med Piteå förtroende hela matchen. Backen hjälpte sitt lag spela 1-1 i returen på hemmaplan och kunde därmed säkra avancemang i Champions League. Men Svensson fanns inte med i truppen när Bröndby tog viktiga poäng mot Odense Q (6-2).

ENGLAND

Amanda Nildén, Brighton & Hove Albion - 3/0

Byttes in i 74:e minuten när Brighton låg under med fyra mål mot regerande mästarna Arsenal. Matchen slutade också 4-0 efter bland annat ett vackert mål singerat stjärnan Vivianne Miedema. I veckan väntar landskamper mot Nederländerna med U23-landslaget för Nildén.

Magdalena Eriksson, Chelsea - 4/0
Kaptenen spelade i vanlig ordning hela seriematchen mot Bristol City. Det blev en efterlängtad överkörning för Londonlaget som har inlett säsongen med en 1-0-vinst och ett kryss. Söndagens möte slutade 4-0 och Bristol fick inte ett skott på mål.

Jonna Andersson, Chelsea - 4/0
Andersson noterades även hon för 90 minuter mot Bristol. Hon spelade även fram till Chelseas sista mål som Sophie Ingle kunde sätta dit. Efter tre spelade omgångar toppar Arsenal och Manchester City Super League med Chelsea bakom på tredjeplats.

Lotta Ökvist, Manchester United - 2/0
Var tillbaka efter förra veckans hjärnskakning. Startade mot Liverpool på lördagen men byttes ut i halvtid mot Amy Turner. Och det var i andra halvlek som United gjorde säsongens första mål. Matchen slutade 2-0 och United tog därmed första segern någonsin i Super League.

FRANKRIKE

Marija Banusic, Montpellier - 0/0
Fortfarande på väg tillbaka från skada.

Hanna Glas, PSG - 5/1
Vilades när PSG avancerade i Champions League mot Sporting Braga. Portugiserna lyckades spela 0-0, men det räcket inte då PSG gjorde sju mål mot noll i första mötet. Glas var tillbaka i startelvan mot Bordeaux på söndagen. PSG vann då med 3-0 efter en fysisk match och står nu på lika många poäng som Lyon.

FINLAND

Emelie Johansson, Åland United - 20/3
Satt på bänken när United föll mot Jypk som ligger sist i tabellen. En tung förlust i jakten på bronset i den finska ligan.

Sara Nordin, Åland United - 17/2
Nordin spelade hela 0-1-matchen borta mot tabelljumbon. Just nu ligger United trea, på samma poäng som fyran TiPS. Nästa helg spelas seriens sista omgång och svenskornas Åland United får det tufft när de ställs mot de överlägsna serieledarna HJK.

ITALIEN

Linda Sembrant, Juventus - 4/0
Juventus lyckades inte vända mot giganterna Barcelona i den andra sextondelen, i stället slutade returen 2-1. Sembrant som är ordinarie spelade hela mötet när italienska mästarnas resa i CL tog slut.

Julia Molin, Sassuolo - 1/0
Det spelades ingen italiensk ligafotboll i helgen.

Stephanie Öhrström, Fiorentina - 0/0 nollor
På bänken när Arsenal avslutade Fiorentinas CL-äventyr.

Jenny Hjohlman, Empoli - 2/0
Serie A har landslagsuppehåll.

NORGE

Louise Högrell, Avaldsnes - 3/1 nollor
Fick inte förtroendet i helgens möte med Lyn.

Freja Olofsson, Arna-Bjørnar - 1/0
Opererade korsbandet i våras och är på väg tillbaka.

Emelie Helmvall, Fart - 8/1

Tabelljumbon Fart föll med 4-0 mot Klepp på onsdagen. Helmvall, som spelade från start, byttes ut i 76:e minuten. På lördagen skulle veckans andra seriematch spelas mot Kolbotn men naturgräset klarade inte av regnet och matchen har skjutits upp.

Mimmi Löfwenius, Lyn - 0/0
Inte kommit till spel den här säsongen på grund av graviditet.

Zara Jönsson, Stabaek - 4/1
Fanns inte med i truppen när laget förlorade mot serietvåan Vålerenga. Stabaek ligger just nu näst sist, två poäng över Helmvalls Fart.

SPANIEN

Kosovare Asllani, CD Tacón - 4/2
Startade och byttes ut efter drygt 80 spelade minuter mot Madrid CFF. Svenskornas Tacón fick en ordentlig kalldusch när Madrid gjorde två mål på fem minuter. Trots att de reducerade i 77:e minuten lyckades de vitklädda inte få med sig någon poäng.

Sofia Jakobsson, CD Tacón - 4/1
Jakobsson drog på sig ett gult kort när hon spelade från start i helgens förlust.

TJECKIEN

Mia Persson, Slavia Prag - 8/2

Hibernian från Edinburgh lyckades inte vända underläget mot Slavia Prag i CL-returen. Med Persson på plan kunde Slavia enkelt gå vidare till åttondel och CL-äventyret fortsätter för svenskan. På lördagen kunde även Persson och Slavia enkelt ta nya tre poäng i ligan där de fortsatt toppar.

TYSKLAND

Amanda Ilestedt, Bayern München - 4/0
Stod över förra veckans match i Bundesliga på grund av skadekänningar i baksidan av ena låret. Inför veckans retur i CL mot Kopparbergs/Göteborg var landslagsbacken tillbaka. Men när Bayern med nöd och näppe tog sig vidare till åttondel på onsdagskvällen bänkades Ilestedt. Mötet slutade 0-1 efter mål av Rebecka Blomqvist och tyskorna tog sig vidare på fler gjorda bortamål. Försvararen saknades i truppen på söndagen när Bayern ställdes mot Duisburg i Bundesliga och vann med 4-0.

Antonia Göransson, Bayer 04 Leverkusen - 0/0
Forwarden som såg ut att ha lagt skorna på hyllan presenterades i början av september skrällartat för Leverkusen. Men ännu har hon inte funnits med i någon matchtrupp.

Hedvig Lindahl, Wolfsburg - 6/4 nollor
Vilades när Wolfsburg bekvämt tog sig vidare i Champions League. Var tillbaka i målet när bottenlaget Jena kom på besök. Trots en övertygande seger blev det ingen ny nolla för Lindahl (8-1).

Fridolina Rolfö, Wolfsburg - 1/0
Var inte med i truppen i veckans CL-match, men satt på bänken i söndagens ligamatch. Förhoppningsvis är hon återställd lagom till veckans EM-kval.

USA

Julia Spetsmark, North Carolina Courage - 11/2
Hoppade in i 88:e minuten när hennes lag förlorade med uddamålet mot Washington Spirit (2-1). Vilket betydde viktiga poäng för Spirit som jagar en plats i slutspelet. Spetsmark och Carolina i toppen av tabellen är redan klara för slutspel. I sista grundomgången väntar nu Sky Blue, som ligger näst sist i tabellen.

Publicerad 2019-09-30 kl 11:07