Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Allsvenskan inspirerar Premier League: "Var oerhört intresserade"

Ståplats är ett naturligt inslag i allsvenskan.
I England tittar man avundsjukt på.
- Från Premier League var man oerhört intresserade av att titta hur vi arbetar i Sverige, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen efter helgens supporterkongress i Belgien.

I helgen samlades supportrar från hela fotbolls-Europa i Belgien för att diskutera supporterfrågor. Förutom supportrar från olika organisationer (däribland svenska SFSU) fanns även representanter från bland annat Uefa och Premier League samt Svensk Elitfotboll på plats.

ANNONS

Bland annat diskuterades möjligheter och lösningar kring att ha ståplats på läktarna. I England har man, efter att ståplats förbjöds till följd av Hillsborough-katastrofen 1989, tagit små steg mot så kallad ”Safe standing” (att räcken införs på sektionen men att risken för olyckor minskar) och enligt Mats Enquist på Sef var den svenska modellen med ståplats något som väckte intresse på de brittiska öarna.

- Det var folk med från både och Uefa och Premier League just på den punkten. Från Uefa var det deras säkerhetsansvarige och från Premier League var det en person som också jobbar med säkerhetsfrågor. Framför allt från Premier League var man oerhört intresserade av att titta hur vi arbetar i Sverige, men även i Danmark och Norge som delvis har liknande erfarenheter. Väldigt mycket så ansågs vår modell vara ett föredöme. Det är kul att höra, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Även i Sverige har ståplatsens vara eller icke vara debatterats flitigt och från kritikerhåll har man menat att ståplats hänger ihop med eventuella oroligheter på läktarna.

Mats Enquist menar dock att Sverige tagit ett korrekt beslut i att behålla ståplatssektionerna på arenorna.

- Publiken har ökat, stämningen är på absolut topp, de problem som uppträder då och då har ändå gått ner de senaste åren. Det var jätteintressant för många andra att förstå att ta bort ståplats inte automatiskt är lika med att ta bort problemen. Premier League inte minst pratade om att de var oroliga för att de tappat så mycket stämning trots att deras produkt och liga är så stark så är det ett problem att man inte har den atmosfären på läktarna.

Ni var en liten inspiration?
- Det tror jag faktiskt. Det gäller nog även i andra sammanhang.

ANNONS

Enquist menar att kongressen som helhet var lyckad, men han är samtidigt öppen med sin besvikelse över att inga kollegor från de europeiska ligorna fanns på plats.

- Jag tycker att det är lite olyckligt. Det är ett bra tillfälle att träffas och något man bör få ihop åt båda håll. I Sverige har vi börjat mer och mer att ta med oss SFSU och träffas och prata med supportrarna också och det måste jag säga att jag bara har positiva erfarenheter av.

Publicerad 2017-07-11 kl 11:20

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto