Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AVSLÖJAR: AIK slår larm - varnar föräldrar för gängkriminella: Sett personer med skottsäker väst

Sverige

AIK slår larm.
Gängkriminella har synts till vid träningsplanen Skytteholm, där flera lag tränar.
Bland annat har en 13-åring konfronterats av okänd person med frågan om att "tjäna extra pengar".
-  Fruktansvärt, säger Max Bergander, ansvarig för hållbarhet och värdegrund i föreningen.

Foto: Bildbyrån.

I ett mejl till samtliga vårdnadshavare och alla ledare informerar AIK om "ökad närvaro av kriminella element" på Skytteholms IP.

Det handlar bland annat om personer som burit skottsäker väst och i skrivelsen framgår det att personerna är gängkriminella.

- Vi har fått information om att det rör sig kriminella och kriminella gäng på Skytteholms IP och man har även sett personer med skottsäker väst som har klivit omkring inne på området. Då kände vi att vårt ansvar som fotbollsklubb åtminstone är att informera föräldrar och ledare om vad vi fått till oss och delvis har upptäckts i området där vi verkar, säger Max Bergander, ansvarig för hållbarhet och värdegrund i AIK.

Annons

Hur har det hänt?
- Det kan jag faktiskt inte svara på. Vi har fått information om att det händer, sedan ett exakt antal gånger det har hänt - det kan jag inte svara på, men det vi har fått till oss är att det är den här typen av personer som rör sig på området. 

Hur tänker du kring att det är så? Att det rör sig kriminella runt era ungdomslag?
- Det är fruktansvärt så klart. Det är klart att det inte är något bra. Men samtidigt så ser vi en utveckling i samhället där det här pågår. Det är vad det är - men det är väldigt, väldigt tråkigt.

I mejlet ger AIK ett exempel på en situation som uppstått, där det handlat om en ung person som konfronterats: 

"En 13-åring tillfrågades om denne ville tjäna extra pengar genom att lämna ett paket".

AIK har varit i kontakt med myndigheter, bland annat polisen, om det som inträffat. För klubbens del är det svårt att komma till bukt med problemet.

Annons

- Det är faktiskt något som ligger på polis och myndighet att hantera. Sedan har vi självklart samtal med både polisen och Solna stad om hur vi kan trygghetssäkra Skytteholms IP och göra det så tryggt som möjligt, men främst ligger det på myndigheterna. Vi är en fotbollsklubb och gör det vi kan men vi är varken en brottsbekämpande eller en utredande myndighet. Vi kan inte göra mer än att samarbeta, säger Bergander.

Vad säger polisen?
- Det är nästan en fråga man får ställa till polisen, men det är klart att de ser allvarligt på det här. Det är absolut inte någonting som de tycker känns bra. Och det är nog få i samhället som tycker att den utvecklingen är positiv. 

Vad har ni fått för reaktioner från föräldrar och ungdomsspelare?
- Det är ingen som jublar av lycka av det här. Det är klart att det är reaktioner av oro, men att det är väldigt bra att vi är på frågan och informerar. Som förälder vill man veta vad som händer. Så för det mesta har det varit positivt at vit går ut med informationen även om situationen är tråkig. 

Annons

Har du haft kontakt med någon annan klubb som haft liknande bekymmer?
- Det är klubbarna runtomkring Skytteholm som har fått samma information. Jag personligen har inte gjort det men jag vet att vi som klubb har suttit tillsammans med andra och med polisen och diskuterat det här. 

Har ledarna sagt någonting/fått några påtryckningar eller liknande?
- Det är ingenting vi har fått information om och jag är ganska säker på att vi skulle fått den informationen om det skulle varit så. I nuläget handlar det om att stötta och hjälpa ledarna så att de hur de ska prata. Men det här är väldigt nytt och vi kände att vi ville gå ut med informationen när den nådde oss 

I mejlet framgår det att polisen ökat sin närvaro sin runt Skytteholms IP efter att Bergander och säkerhetsansvarig Henrik Koch varit i kontakt med kommunen, Solna Stad.

Annons

Klubben uppmanar även föräldrarna att prata med sina barn om hur det ligger till och hur man ska agera om de gängkriminella personerna närmar sig.

Publicerad 2023-09-22 kl 10:50
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto