Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AVSLÖJAR: SvFF stänger av agent - efter anmälan från Hugo Larsson

Sverige

Förre MFF-stjärnan Hugo Larsson anmälde Magnus Agnar Magnusson för flera regelbrott.
Nu kan Fotbollskanalen avslöja att SvFF stängt av agenten i Sverige i ett och ett halvt år.
Ärendet kan också leda till en anmälan mot Malmö FF.
- Vi får titta närmare på det, säger förbundsjuristen Jing Xu. 

5:38
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/fotbolti.net/HAFLIÐI BREIÐFJÖRÐ

Se en intervju med Hugo Larsson i spelaren ovan.

En etablerad aktör på den svenska transfermarknaden har straffats av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd. Agenten Magnus Agnar Magnusson, som genom åren gjort många allsvenska affärer - mestadels innehållande isländska spelare, har avregistrerats i ett och ett halvt år. Fram till slutet av mars 2025 får han nu inte vara verksam i Sverige.

Disciplinnämnden har bedömt att Magnusson, som jobbar för en stor internationell agentur (Stellar), under sin tid som agent för landslagsspelaren Hugo Larsson begått flera regelbrott. I beslutet, som fattades den 26 september och som Fotbollskanalen tagit del av, slår SvFF-nämnden fast att agenten inte följt "centrala bestämmelser till skydd för unga spelare" och att det är "särskilt försvårande".

Annons

I våras valde Larsson, som då var ett stjärnskott hos Malmö FF, att bryta sitt samarbete med agenten och därefter valde han att anmäla Magnusson till disciplinnämnden, vilket nu lett fram till avstängningen.

Larsson anmälde Magnusson för flera övertramp och har dessutom uppgett för SvFF att han utsattes "för felaktiga och grundlösa anklagelser" av agenten efter att ha meddelat honom att han tappat förtroendet för honom. I ett brev ska mittfältaren även ha utsatts för ”juridiska hot där han utsätts för påtryckningar om att inte avsluta deras avtal då det kan innebära rättsliga åtgärder”.

Men den nuvarande Eintracht Frankfurt-spelaren valde att bryta parternas avtal. I ett yttrande till disciplinnämnden har Magnusson uppgett att han ”till en början” motsatte sig Larssons begäran eftersom deras kontrakt löpte fram till våren 2024 men att han i början av april accepterade uppsägningen.

Annons

Den 1 oktober trädde ett nytt globalt agentsystem i kraft via Fifa och det som hänt i ärendet med Magnusson och Larsson är alltså kopplat till Svenska Fotbollförbundets tidigare regelverk.

Vad gäller regelbrotten slår disciplinnämnden fast att Magnusson representerade Larsson när MFF-spelaren var under 18 år. Det trots att han inte sett till att bli en så kallad certifierad förmedlare, vilket krävdes för att få jobba med omyndiga spelare. 

Kring den punkten har agenten inte haft några invändningar, annat än att han uppgett att han aldrig fått någon ersättning från Larsson och dessutom framfört följande, enligt handlingar från SvFF:

"Huvudsyftet med de särskilda krav som ställs när det gäller en förmedlares arbete med minderåriga spelare är att skydda unga spelare, som ibland kan vara i en utsatt position, från potentiellt utnyttjande. Detta är naturligtvis av särskild betydelse när det kommer till mycket unga spelare, till exempel från Afrika. Representationsavtalet ingicks endast tre månader före det datum då Hugo Larsson nådde 18 års ålder. Representationsavtalet undertecknades av hans mamma som juridisk förmyndare. Syftet med reglerna äventyrandes därmed inte i detta fall".

Annons

Ovan invändningar saknar dock relevans för bedömningen av ärendet, enligt disciplinnämnden.

Magnusson straffas också för att ha avtalat om ersättning kopplat till en underårig spelare, trots att det inte var tillåtet. Dels för sitt kontrakt med Larsson, i vilket det framgår att agenten skulle få en viss procent av spelarens inkomst - efter det mittfältaren fyllt 18 år. Men enligt regelverket är det avgörande inte när betalningen sker och det bedöms därför inte som okej att "skjuta upp" ersättningen.

Att agenten i ett yttrande till disciplinnämnden påpekat att han inte formellt varit anlitad av Larsson i en förhandling om en förlängning eller övergång, och då påtalat att han representerade Malmö FF när spelaren skrev ett nytt kontrakt med klubben sommaren 2022, har också lett fram till att nämnden kunnat slå fast att ytterligare regelbrott begåtts.

Annons

Dels straffas Magnusson för att ha avtalat med MFF om ersättning kopplat till Larssons förlängning. Agenten har i ärendet tryckt på att kontraktet skrevs efter mittfältarens 18-årsdag och att det inte hade någon "bindande och rättslig verskan" före det datumet. Men avtalet med klubben hade en giltighetstid som löpte även under tiden då spelaren var 17 år och eftersom det är avgörande när agenten utfört sitt uppdrag fälls han för att ha brutit mot regeln om betalning kopplat till underåriga spelare.

Dessutom har agenten inte gjort rimliga ansträngningar för att säkerställa att det inte förelåg någon intressekonflikt när Larsson förlängde med Malmö, enligt disciplinnämnden. I sitt avtal med MFF har han nämligen uppgett att han inte hade något bindande avtal med Larsson, vilket var falskt. Intressekonflikten hade inte varit otillåten enligt regelboken om parterna skrivit under samtycken till den innan förhandlingarna inleddes, men några sådana handlingar har Magnusson inte kunnat visa upp.

Annons

Enligt agenten var Larsson informerad om, och accepterade, att Magnusson representerade MFF i samband med förlängningen. Spelaren har dock uppgett för disciplinnämnden att han inte har något minne av att det skulle vara så.

Agenten straffas också för att inte ha skrivit ett av SvFF upprättat standardavtal med Larsson. 

Magnusson har möjlighet att överklaga beslutet från disciplinnämnden, senast på onsdag, den 11 oktober.

Det nya agentsystemet innebär att alla agenter som har en licens kan verka på vilken marknad som helst i världen, och Magnusson har en sådan licens. Men nu stoppas han från att göra affärer i Sverige.

Axel Fägerhall, som jobbar på Svenska Fotbollförbundet och arbetat med att ta fram det nya nationella regelverket, förklarar för Fotbollskanalen:

- Han blir avstängd under de gamla reglerna. Det hamnar precis i skarven och blir ett specialfall. Framöver gäller ju de nya reglerna. Men effekten av det här beslutet blir att han inte får verka i Sverige under den här avstängningsperioden.

Annons

Kring tidigare liknande fall har SvFF informerat Fifa om straffet man utdelat och det har lett till att det internationella fotbollsförbundet stängt av agenten i fråga i hela världen. Men vad gäller Magnusson har SvFF bestämt sig för att inte skicka över ärendet till Fifa.

- Så som diskussionen har gått kommer vi inte ansöka om en global effekt i det här fallet. Jag är inte helt insatt i detaljerna men vi gör en helhetsbedömning och ser om det finns ett behov av att ansöka om det här hos Fifa. Vissa krav ska uppfyllas för att vi ska tro att Fifa kommer godkänna ansökan, säger Fägerhall.

Förbundsjuristen Jing Xu förklarar mer.

- Vi har haft en dialog med Fifa och de anser att överträdelserna i det här fallet inte når upp till kraven för en global "extension". Dessutom rör det här bara nationella överträdelser, säger Xu.

Annons

Hon berättar vidare att SvFF överväger att anmäla Malmö FF för det avtal, som disciplinnämnden slagit fast är regelvidrigt, man skrev med Magnusson.

- Nämnden är ju helt avskild från oss tjänstemän så det är först när beslutet kommer som vi får kännedom om innehållet. Här är det ju Hugo Larsson som anmält. Omständigheterna som kommit fram är därför nya för oss också. Så vi håller på att titta på det, säger Xu.

Så det kan bli så att ni anmäler MFF till disciplinnämnden?
- Vi får titta närmare på det. Det är svårt att säga när vi har ett besked att lämna men vi arbetar skyndsamt med det här.

Hugo Larsson var aktuell för en flytt från Malmö FF redan i vintras. Då var exempelvis Premier League-klubben Bournemouth intresserat av supertalangen. Men det alternativet nobbade Larsson, vilket han berättade om för Fotbollskanalen på MFF:s träningsläger i Spanien.

Annons

I våras bytte han alltså sedan agent, till Hasan Cetinkaya, och i slutet av maj presenterades han av Bundesliga-klubben Eintracht Frankfurt. Enligt Aftonbladet blev han då allsvenskans dyraste försäljning genom tiderna.

19-åringen gjorde sitt första mål i den tyska ligan i helgen och han är en del av den svenska EM-kvaltruppen som samlas i Stockholm under måndagen.

Fotbollskanalen har sökt Magnus Agnar Magnusson.

Publicerad 2023-10-09 kl 17:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto