Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Waldheim och Andersson måste säga upp sig för att bli SvFF-ordförande

Sverige (herr)

ALMANCIL. SvFF-anställda Jens T Andersson och Caroline Waldheim kandiderar för att bli ordförande i förbundet.
För att lyckas måste de säga upp sig.
- Den 25 mars måste de ha sagt upp sig, säger Ingmar Alm, ordförande i valberedningen.

Foto: Bildbyrån

Caroline Waldheim, Jens T Andersson och Karl-Erik Nilsson.

Svenska fotbollsförbundet ska välja en ny ordförande den 25 mars efter Karl-Erik Nilsson som avgår efter att ha lett förbundet sedan 2012. Valberedningen har hittills fått in åtta kandidater och ska med start nästa vecka skära bland kandidaterna.

- Vi kommer att minska ner och ta fram några huvudkandidater, men inte låst för oss för hur många det blir. Vi kan inte ha för många huvudkandidater, sa Ingmar Alm i förra veckan.

Två av kandidaterna som i den interna diskussionen lyfts som möjliga när valberedningen ska skära ner från åtta till troligen tre är de två SvFF-anställda: Jens T Andersson och Caroline Waldheim. Andersson är övergripande landslagschef sedan ett knappt år tillbaka och är nominerad av BK Häcken. Waldheim är hållbarhetschef och är nominerad av både Småland och Jämtland/Härjedalen.

Annons

En del har ifrågasatt om de ens kan väljas. Skälet är att paragraf 18 i fotbollsförbundets stadgar slår fast att om man är anställd i förbundet får man inte väljas till förbundsstyrelsen. Lägg till det att valberedningen även ska förhålla sig till riktlinjer kring valbarhet som togs beslut om på årsmötet 2022 där man ska bedöma kandidater utifrån lämplighet och oberoende till förbundet vid sidan av paragraf 18. Där det finns en skrivelse om en kandidat varit anställd under de tre senaste åren.

- Vi tog ett beslut på årsmötet 2022 om "good governance" och det är riktlinjer vi har med när vi ska minska ner antalet kandidater, säger Ingmar Alm som inte vill slå fast exakt hur det eventuellt kommer att påverka Caroline Waldheim och Jens T Andersson.

Däremot är valberedningens ordförande Igmar Alm tydlig kring att de två SvFF-anställda kandidaterna måste att säga upp sig när det är dags för val på årsmötet sett till paragraf 18.

Annons

- Jag har kollat med juridiken, och det är den dagen 25 mars, då får man inte vara anställd, säger Alm och fortsätter.

Kan de vara tjänstlediga?
- Min spontana tanke är att om man är tjänstledig så är man anställd. I varje fall om man är tjänstledig den dagen. Den 25 mars måste de ha sagt upp sig. Det är klart, det står i stadgarna. Det är upp till dem att säga upp sig till 25 mars.

- I stadgarna är det tydligt kring att det är den dagen (25 mars). Det andra är riktlinjer och det ska vi ta med i bedömningen när vi väljer ut kandidater. Vi kommer att ta med i bedömning.

Under tisdagen väntar intervju med den senast nominerade, Hélène Barnekow, för valberedningen. Fram till söndag är det öppet för fler nomineringar.

Från och med måndag 16 januari ska valberedningen ta ner antalet kandidater till ett fåtal huvudkandidater som den 24 januari ska vara med i ett teamsmöte med alla röstberättigade. Efter det ska valberedningen senast 15 februari ha enats om en kandidat.

Annons

Fakta

Paragraf 18 i SvFF-stadgarna:

"Arbetstagare, som är anställd hos Förbundet eller hos SDF, får inte väljas till ledamot i Förbundsstyrelsen, Disciplinnämnden, Överklagandenämnden, Licensnämnden, Valberedningen eller till revisor eller revisorssuppleant eller ledamot i SDF-styrelse eller styrelse i förening som omnämns i 22 §. Arbetstagare i SDF får inte heller väljas till ledamot i berört SDF:s valberedning".

Publicerad 2023-01-09 kl 17:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto