Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Beskedet: Tingsrättsärende tas med i bedömning av Andersson inför valet

Sverige

Tingsrätten ska pröva om Jens T Andersson röjt insiderinformation.
Det kommer inte påverka hans namn i kampen om att bli SvFF:s nya ordförande, tror han själv.
Men valberedningen tar med det i sin bedömning när de väljer ut sin kandidat, berättar ordföranden Ingmar Alm för Fotbollskanalen.

6:09
Nästa

Avbryt
Försök igen

Från vänster: Jens T Andersson, Ingmar Alm, Lars-Christer Olsson, Karl-Erik Nilsson.

Nyligen kom beskedet: hovrätten river upp tingsrättens dom rörande Jens T Andersson och frågan om han, via ett mejlutskick, röjde insiderinformation i samband med att hans dåvarande arbetsgivare AIK (som är börsnoterat) sålde Kristoffer Olsson till Krasnodar. Tingsrätten friade Andersson och menade att han inte kunde hållas personligt ansvarig i ärendet, efter att Finansinspektionen velat att han skulle straffas med en sanktionsavgift.

Hovrätten menar att Andersson kan hållas personligt ansvarig och nu ska tingsrätten ta ställning till om han gjort sig skyldig till röjande av insiderinformation, vilket inte prövades av instansen senast.

ANNONS

Andersson, som numera är landslagschef hos Svenska Fotbollförbundet, säger sig ta det nya beskedet i ärendet med ro.

- Det faller under rubriken: ”Saker som jag inte kan påverka”. Det är inte mer än så, säger han till Fotbollskanalen.

Just nu är han en av sex personer som nominerats till rollen som ny ordförande för SvFF men han tycker inte att det är jobbigt att hovrättens besked kommer mitt i den processen.

- (Det är jobbigt) mer utifrån det faktum att det är en process som pågått (länge). Vi gjorde den affären för ganska precis fyra år sedan och fortfarande rullar den i media och i de olika instanserna. Det kan jag väl tycka är lite väl lång tid.

Andersson hoppas att han ska frias igen - och han är noga med att påpeka att det endast är tal om att han kan straffas med en sanktionsavgift.

- Jag är väl positivt inställd. Jag blev ju friad förra gången så jag hoppas bli det igen, så klart. Sen ska man komma ihåg att vi pratar om en böter här. 

ANNONS

Har hovrättens beslut lett till reaktioner i rörelsen?
- Inte vad jag känner till.

Kandidaten till att ersätta Karl-Erik Nilsson vid årsmötet i vår ser inte framför sig att det nämnda ärendet ska påverka hans chanser att bli vald till SvFF-ordförande.

- Det har jag väldigt svårt att tro. 

Men SvFF:s valberedning meddelar att de, utifrån de riktlinjer som finns för deras arbete, kommer väga in det rättsliga ärendet rörande Jens T Andersson när de ska landa i ett slutgiltigt ordförandeförslag inför årsmötet.

- Vi kommer ta med det i bedömningen som vi sedan gör när vi sätter oss ner efter den 15 januari (då nomineringstiden tar slut). Det står ju om brott i de riktlinjer som vi ska utgå ifrån men sen måste vi ta ställning till hur det eventuella brottet eller utredningen ska värderas, säger valberedningens ordförande Ingmar Alm.

ANNONS

- Om det rörde sig om ett mord så skulle ju det vara en annan sak än det som gäller här.

Just nu genomför valberedningen intervjuer med samtliga personer som nominerats.

- Vi kommer beta av intervjuer med alla. Förhoppningen är att vi hinner det innan den 15 januari.

- Vi har intervjuat fyra av sex nominerade.

Alla kandidater ska genomgå en valbarhetskontroll, vilken avgör lämpligheten hos personerna. Kontrollen av de sex nominerade är genomförd, men valberedningen har ännu inte gjort en bedömning av materialet man har fått in.

- Vi kommer sätta oss ner efter den 15 januari. Då kanske vi fortfarande har sex nominerade, men det kan ju också vara att vi har åtta-tio nominerade. Det vet vi inte.

- Och till den 15 februari ska vi ta fram en kandidat som vi föreslår.

Just nu finns det inga andra aktuella namn för ordförandeposten än de sex som redan nominerats, enligt Ingmar Alm. 

ANNONS

Han förklarar att det cirkulerar många namn som föreslås för valberedningen, som dock håller sig till att utvärdera de personer som formellt nomineras till posten.

- Och det har inte kommit in några formella nomineringar (utöver de sex som redan finns).

Under tisdagen skrev GP att Lars-Christer Olsson, som fram till för något år sedan var ligaorganisationen Svensk Elitfotbolls ordförande, kan komma att nomineras till att bli ny SvFF-bas. Det har inte valberedningens ordförande Ingmar Alm hört något om.

- Nej. Göteborgs-Posten? Jaha. Då kommer du med lite nyheter till mig, svarar Alm.

Olsson själv har sagt till GP att han inte tror att det är aktuellt.

Utöver Jens T Andersson är följande namn nominerade till ordförandeposten: Fredrik Reinfeldt, Birger Jonsson, Annika Grälls, Tommy Andersson och Caroline Waldheim.

ANNONS
Publicerad 2022-12-07 kl 08:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto