Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hovrätten river upp dom - T Andersson riskerar sanktionsavgift

Sverige

SvFF-toppen Jens T Andersson har åkt på ett bakslag, enligt Dagens Industri.
Enligt tidningen har en hovrättsdom som frikände honom för att läckt insiderinformation rivits upp.
Nu ska ärendet prövas i tingsrätten igen och den förre AIK-basen riskerar sanktionsavgift.

Foto: Bildbyrån.

Jens T Andersson och Kristoffer Olsson.

Efter att Kristoffer Olsson såldes från AIK till Krasnodar anklagade Finansinspektionen, FI, AIK:s dåvarande vd Jens T Andersson - numera landslagschef som kandiderar till posten som SvFF-ordförande - för att ha läckt insiderinformation.

Inför affären skickade T Andersson ett mejl till 13 mottagare och i skrivelsen fanns information som inte var offentlig och fem av personerna satt inte i klubbledningen, enligt Dagens Industri, som i sin hänvisar till Nyhetsbyrån Sirén. Dagens Industri rapporterar att FI hävdade att det var ett brott mot marknadsmissbruksförordningen eftersom AIK är börsnoterat på NGM (Nordic Growth Market).

ANNONS

FI krävde en sanktionsavgift på 140 000 kronor från T Andersson som påföljd. Men beslutet överklagades till tingsrätten och i den instansen friades den förre AIK-basen. Enligt tingsrättens dom handlade T Andersson helt och hållet å klubbens räkning och därför skulle han inte kunna ställas personligt ansvarig.

Frågan överklagades dock till hovrätten och den högre instansen river upp domen. Hovrättens dom är att T Andersson visst kan bedömas personligt ansvarig för att ha röjt insiderinformation.

Därför kommer nu frågan att gå tillbaka till tingsrätten. Där ska det prövas om SvFF-toppen begått ett brott, vilket inte prövades förra gången som saken var uppe i den instansen, och således riskerar han sanktionsavgift.

T Andersson nekar till att ha begått en överträdelse mot gällande regler och lagar och kommer att bestrida yrkandet om sanktionsavgift.

ANNONS

"Informationen har kommunicerats i media och funnits tillgänglig på flertalet öppna webbsidor vid tidpunkten för den aktuella informationsgivningen. Informationen har således varit såväl offentliggjord som allmänt känd", summerar T Anderssons försvar i tingsrättens dom enligt Di.

Förutom sitt jobb på Svenska Fotbollförbundet, kandidatur till ordförandeposten i SvFF och förflutna i AIK var T Andersson även ordförande för Svensk Elitfotboll, Sef från mars 2019 till 2022.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att T Andersson prövas för insiderbrott igen. Det stämmer inte. Det är frågan om sanktionsavgift som ska prövas av tingsrätten.

Publicerad 2022-11-30 kl 12:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto