Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

BETYG: Så presterade alla svenska spelare i EM

Sverige (dam)

SHEFFIELD. Mästerskapet är över för svensk del.
Här betygsätter Fotbollskanalen de svenska spelarnas EM-insats.

3:23
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Sverige-England i spelaren ovan.

Sverige gick in till sommarens Europamästerskap med förväntningar på sig. Blågult, som är rankat tvåa på Fifas världsranking, kom från ett VM-brons 2019 i Frankrike och ett OS-silver i fjol i Japan och inför årets mästerskap uttalade sig flera svenska landslagsspelare om att Blågult är ett av flera landslag som slåss om att ta EM-guld. 

I slutändan blev det gruppseger efter kryss mot Nederländerna (1-1), seger mot Schweiz (2-1) och seger mot Portugal (5-0), och därefter seger mot Belgien (1-0) i kvartsfinal innan det blev uttåg mot England med 0-4 i semifinal på Bramall Lane i Sheffield.

Fotbollskanalen har nu betygsatt spelarnas prestationer i Europamästerskapet. 

Annons

5 - Världsklass 
4 - Väldigt bra 
3 - Bra 
2 - Godkänd  
1 - Underkänd 

-

-

Jonna Andersson
Antal matcher: 3.
Antal minuter: 196. 
Kommentar: Imponerade i premiären mot Nederländerna och stod för Blågults mål, som gav ett viktigt kryss som senare visade sig vara viktigt för gruppsegern. Därefter kom hon inte till spel mot Schweiz, men var viktig mot Portugal, då hon låg bakom två mål. Testade sedan positivt för covid-19, missade Belgien och hoppade in mot England. 

Amanda Nildén
Antal matcher: 1.
Antal minuter: 90. 
Kommentar: Mästerskapsdebutanten kom bara till spel i en match, då hon kastades in i kvartsfinalen mot Belgien och gjorde det bra under sina 90 minuter på planen. Nildén var stabil och följde ofta med upp i anfall och hotade med inspel. En match är tunt, men samtidigt det enda som går att ta på i betygsättningen. 

Annons

Hanna Bennison
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 81.
Kommentar: Talangen fick inte starta, men hoppade in i samtliga matcher, var stabil och bidrog, både defensivt och offensivt. Stod för det matchavgörande målet mot Schweiz, vilket var viktigt för gruppsegern och höjer, ihop med övriga inhopp, betyget. 

Nathalie Björn
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 438. 
Kommentar: Var inte given i den blågula elvan inför EM, men fick chansen som mittback mot Nederländerna i premiären och var stabil. Gjorde sedan ytterligare en stabil prestation mot Schweiz och flyttades därefter upp till mittfältet, som ersättare till Caroline Seger, mot Portugal, Belgien och England. Det är en position, som Björn inte har till vardags i Everton, men hon imponerade framför allt mot Belgien och var dominant. Prestationen mot England var inte den bästa, men Björns mångsidighet och leverans - oavsett position - var en nyckel för Blågult i EM. 

Annons

Kosovare Asllani
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 450. 
Kommentar: Asllani var Sveriges bästa spelare i EM. Hon hotade i samtliga matcher, imponerade mot Nederländerna och var briljant mot Portugal. Samtidigt var hon bra mot Belgien, men stod för en sämre prestation mot England. Som helhet - ett mål, tre assist, lysande offensivt och bärande för det svenska anfallsspelet. Var dessutom lagkapten i ordinarie kaptenen Caroline Segers frånvaro. 

Hedvig Lindahl
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 450.
Kommentar: Testades inte så ofta i gruppspelet och i kvartsfinalen mot Belgien, men var samtidigt stabil och räddade det hon skulle, utöver 1-1-målet mot Schweiz, då hon ihop med Amanda Ilestedt, hamnade snett. Hade det sedan tufft mot England, men kommer undan med godkänt betyg sett till hela mästerskapet. 

Annons

Hanna Glas
Antal matcher: 4.
Antal minuter: 360.
Kommentar: Var stabil och gjorde jobbet i gruppspelet, men utan att sticka ut. Testade sedan positivt för covid-19, missade Belgien-matchen och gjorde comeback i semifinalen i en ovan position, som vänsterback, då hon i grunden är högerback. Då hade hon det tufft, och gjorde inte sin bästa prestation när Sverige åkte ur EM. 

Amanda Ilestedt
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 415.
Kommentar: Blandade och gav mot Nederländerna och var inblandad i baklängesmålet mot Schweiz, men spelade sedan upp sig i de tre sista matcherna. Hade en ovan position som högerback mot Belgien och England, men gjorde det helt okej. 

Magdalena Eriksson
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 414.
Kommentar: Stod för en avgörande brytning mot Nederländerna i premiären, och hade sedan en tuff match i ovana positionen som vänsterback mot Schweiz. Därefter var hon stabil mot Portugal och Belgien innan det blev en tung förlust mot England. 

Annons

Linda Sembrant
Antal matcher: 3.
Antal minuter: 202.
Kommentar: Tuff EM-uppladdning med skavanker, och gjorde sina första minuter mot Portugal innan hon avgjorde mot Belgien på övertid i kvartsfinalen. Såg samtidigt lite ringrostig och feltajmad ut då och då med tanke på att hon inte spelat på länge. 

Filippa Angeldahl
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 344.
Kommentar: Stabil på mittfältet genom hela mästerskapet och visade både upp styrkor defensivt som offensivt under turneringen. Samtidigt inte alltid så stark i närkampsspelet. Toppen var dubbla målen mot Portugal. 

Caroline Seger
Antal matcher: 3.
Antal minuter: 219. 
Kommentar: Tufft mästerskap för lagkaptenen, som slet med en känning i ena hälen, vilket gjorde att hon missade mötena med Portugal och Belgien, och hoppade in mot England. När hon spelade var hon en trygg punkt och bidrog med lugn i passningsspelet, men tråkigt nog blev det ett frustrerande mästerskap för Seger med hälproblematiken. 

Annons

Johanna Rytting Kaneryd
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 224.
Kommentar: Hoppade in med energi mot Nederländerna och Schweiz, och imponerade sedan mot Portugal, då hon hotade ständigt och hade ett fint samarbete med Kosovare Asllani. Dippade sedan mot Belgien, och hann inte uträtta så mycket mot England. 

Stina Blackstenius
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 354. 
Kommentar: Hade skavanker inför EM, och hoppade in mot Nederländerna. Startade sedan i alla matcher, var bra i presspelet och ett hot med löpningar och avslut, men gjorde "bara" ett mål, som blev godkänt, och hade flera fullträffar som blev bortdömda. Det blev inte riktigt den svenska spjutspetsens EM. 

Lina Hurtig
Antal matcher: 3.
Antal minuter: 173
Kommentar: Var bra och inblandad i mycket mot Nederländerna i premiären, men hade det sedan tufft i ovan position på högerkanten mot Schweiz och fick därefter bara inhopp mot Portugal och England. Har mer i sig än vad som visades upp under EM, men led av den tuffa konkurrensen offensivt i Blågult. 

Annons

Sofia Jakobsson
Antal matcher: 1
Antal minuter: 51.
Kommentar: Tufft EM för forwarden, som fått gott om speltid av Peter Gerhardsson genom åren. Spelade inte fram till semifinalen mot England, då hon startade och gjorde 51 minuter. Var pigg och fick en het möjlighet direkt, men fick inte utdelning. 

Fridolina Rolfö
Antal matcher: 5.
Antal minuter: 430.
Kommentar: Barcelona-stjärnan fick Diamantbollen 2021 och kom från en fin säsong i den spanska storklubben - främst som offensiv vänsterback. Var bra mot Nederländerna och Schweiz, och hotade i början av mötet med England, men lyfte inte till förväntade höjder offensivt. Rolfö var i stället bra defensivt och rejäl i dueller, men det går att kräva mer av världsstjärnan anfallsmässigt. Stannade på ett mål och en assist i mästerskapet. 

-

Fick spela mindre än 45 minuter och betygsätts därför inte: Zecira Musovic, Jennifer Falk, Emma Kullberg, Elin Rubensson, Olivia Schough, Rebecka Blomqvist. 

Annons

Publicerad 2022-07-28 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto