Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bilden på Reinfeldt som väcker ny ilska: "Det kokar"

Sverige (herr)

Fredrik Reinfeldt har skippat flera större distriktsmöten - och fått kritik för det.
I helgen åkte han till London med Sveriges elitklubbar på herrsidan.
- Det kokar i rörelsen, säger en källa till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Svensk elitfotboll.

SvFF-ordföranden Fredrik Reinfeldts sätt att leda svensk fotboll sedan han blev vald i våras har väckt reaktioner inom rörelsen. Ledarskapet är annorlunda jämfört med Karl-Erik Nilssons och många inom de olika distriktsförbunden upplever en skillnad i intresse för deras verksamheter runt om i landet, beskriver flera källor för Fotbollskanalen.

- Han är ointresserad av distrikten och kan snäsa av olika ordföranden. Det är som om han inte förstår att han ska upp till omval om ett drygt år, säger en person med god insyn i fotbollsförbundet.

Reinfeldt, som har flera andra styrelseuppdrag, har fått kritik för bristande närvaro på olika möten. Det rapporterade Aftonbladet om i dagarna och tidningen pekade exempelvis på att ordföranden tackat nej till att medverka på landsdelskonferenser där distrikten samlas samt olika distriktsårsmöten.

Annons

Snacket inom rörelsen har fått Reinfeldt att agera. Han har exempelvis besökt Blekinge och Norrbottens fotbollsförbund för att stärka relationerna, vilket Aftonbladet rapporterat om.

Uppgiftslämnare till Fotbollskanalen beskriver frågan om Reinfeldt och hur han agerar i sin roll som SvFF-ordförande som het just nu och en riktig snackis. Med tiden har de kritiska synpunkterna gentemot den tidigare statsministern blivit fler.

- Han kan vara social om han vill men oftast struntar han i det och det är en stor omställning från hur Karl-Erik var i kontakt med folk ute i fotbolls-Sverige, säger en källa på fotbollsförbundet.

Bland de distrikt som röstade för att Fredrik Reinfeldt skulle ta över Svenska Fotbollförbundet finns det nu de som börjat vackla i tron på att han är rätt man för uppdraget, berättar personer med insyn.

Annons

- Det kokar i rörelsen, säger en källa som fortsätter:

- Det är till och med så att det finns krafter som kan lyfta frågan om att utmana honom i årsmötet om ett år.

Journalisten Åke Stolt skrev i en krönika för Idrottens Affärer i förra veckan att han nåtts av uppgifter om ett missnöje gentemot Reinfeldt.

"Rapporterna säger att de som röstade på Lars-Christer Olsson känner sig stärkta i uppfattningen att de valde rätt, men också att många som röstade på Reinfeldt nu inser att de gjorde ett misstag", skrev Stolt.

Krönikören skrev också:

"Det mullrar i leden. Det som befarades har inträffat. Fredrik Reinfeldt sköter det stora reviret Svenska Fotbollförbundet med vänster hand och efter att ha gjort sina plikter för de övriga åtta styrelser där han arbetar. Och sitt eget företag".

Uppfattningen att Reinfeldt prioriterar bort distrikten finns alltså på flera håll och i helgen som gick har frågan blivit än mer aktuell. Då valde SvFF-basen att resa till London med med Svensk Elitfotboll på nätverksresa. Där träffades representanter för bland annat ligaorganisationen, klubbarna i allsvenskan och superettan samt deras partners. 

Annons

Sef bekräftar för Fotbollskanalen att Reinfeldt var på plats i den brittiska huvudstaden under helgen och att han höll i föredrag. På en bild från London-resan som ligaorganisationen lagt upp på Linkedin syns Reinfeldt, som nominerades till årsmötet av allsvenska BP.

Flera källor beskriver ordförandens beslut att åka på resan samtidigt som hans intresse för distrikten ifrågasätts som anmärkningsvärt och något som kan förvärra läget för honom. 

- Det handlar om symbolik, kommenterar en person i rörelsen resan till London.

Reinfeldt hade möjligheten att träffa representanter för distrikten just i helgen. Då arrangerades en så kallad tävlingskonferens i Stockholm, av Svenska Fotbollförbundet. Alla 24 distrikt hade representanter på plats.

- Det gjordes ingen prioritering av Fredrik. Han var inte inbjuden till tävlingsutvecklingskommitténs konferens och det är inte ett forum som våra ordföranden brukar delta på, säger SvFF:s presschef Petra Thorén till Fotbollskanalen.

Annons

Resan till London säger hon följande om:

- Han blev inbjuden till Svensk Elitfotbolls konferens och hade två talespunkter. Där var våra intresseorganisationer på plats.

Vad gäller kritiken som finns om att han inte engagerar sig tillräckligt i distriktsfrågor hänvisar Thorén till ett uttalande som Reinfeldt själv gjorde i NSD i förra veckan.

- Man ska akta sig för att recensera andras kritik. Jag konstaterar bara att jag reser runt och försöker ta mig så mycket tid som möjligt, sa han då.

Hon hänvisar också till kommunikationschefen Alexandra William-Olssons uttalande till Aftonbladet nyligen. William-Olsson sa då:

- Det har skett mycket på kort tid och fokus har legat på vårt förändringsarbete samt att börja följa det sparbeting som är lagt på SvFF. Ledningens prioriteringar kan väcka känslor och frågor, vilket vi har förståelse för, men effekterna av åtgärderna kommer att bli tydliga och viktiga för svensk fotboll och Fredrik ser fram emot att inom det närmaste besöka flera distrikt.

Annons

Norrbottens ordförande Robert Lindström, som alltså representerar ett av de distrikt som Reinfeldt besökt nyligen, väljer att se positivt på SvFF-basens närvaro i Storbritannien.

- Det viktiga är att han var på ett fotbollsforum och han behöver ju lära känna klubbarna också, säger Lindström.

- Sen kan man ifrågasätta alla andra uppdrag (som inte har med fotboll att göra, reds. anm) han har.

Hur var besöket i förra veckan?
- Han och Andrea (Möllerberg, generalsekreterare) var här i tisdags och det var bra. De fick prata om vad som händer på Svenska Fotbollförbundet och vi fick prata om vad som händer här uppe.

- Vi hade en jättebra dialog så det kändes helt okej. Vi får se vad som händer framåt nu.

Lindström gör ingen hemlighet av att Reinfeldt är en snackis i rörelsen just nu.

- Jag hade velat se Lars-Christer (Olsson, som var Reinfeldts främste utmanare), då hade vi haft det lite lugnare. Men vi lever i en demokrati och han har ett år kvar på sitt mandat. Är inte folk nöjda sen får folk ta det i beaktning (vid nästa val).

Annons

Upplever du att han är tillräckligt intresserad av er i distrikten?
- Hehe. Nja. Han är väldigt påläst så på något sätt finns det ett intresse, men han måste inse vad bredd och elit är. Och hur stor fotbollen är i de olika distrikten. Fotbollen växer i Sverige.

Han tycker mötet i förra veckan var viktigt och är tydlig med att närvaro är betydelsefullt för Reinfeldt.

- Som chef måste man vara ute och visa sig, säger Lindström.

Reinfeldt valdes till ordförande på två år och är alltså inte uppe för omval vid årsmötet i vår.

Fotbollskanalen har sökt Blekinge FF:s ordförande Tommy Andersson.

Publicerad 2024-02-05 kl 18:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto