Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Brorsson startar kontroversiell podd - kritiseras av professor: "Väldigt gammaldags"

Sverige

Franz Brorsson har startat en podd där första avsnittet handlar om skillnaderna mellan män och kvinnor.
Den får nu stark kritik av Lena Martinsson, professor i genusvetenskap på Göteborgs Universitet.
- I mina öron blir det väldigt hårt och instängande att det bara finns ett sätt att vara på, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Den förre Malmö FF-försvararen Franz Brorsson tillhör nu cypriotiska Aris Limassol. Samtidigt som han är fotbollsproffs har han nu även blivit poddare. Podden heter "Nu vet du!", och drivs tillsammans med en kompis, och i fredags släpptes det första avsnittet som heter "50 skillnader mellan män och kvinnor".

I beskrivningen om avsnittet går det att läsa att det handlar om biologiska skillnader mellan män och kvinnor, och om man är lättkränkt och inte gillar fakta så ska man inte lyssna.

- Målet med podden är att utbilda allmänheten för att kvinnor och män ska förstå varandra bättre. Vi är bra på olika saker och vi behövs för olika saker, är en av de första meningarna som sägs.

ANNONS

I det timmeslånga avsnittet hinner duon gå igenom 17 punkter. Den första lyder så här:

- Män och kvinnor ser inte på samma sätt, alltså ögonen. Därför det är så är för att vi (männen) ska ut och jaga och hämta mat till familjen. Vi ska kunna se snabba objekt och kunna följa rörelsen effektivare eftersom det är vårt jobb att försörja och bidra med mat till familjen. Och kvinnor är bättre på detaljer, och med barnens känslor. Och det här är inget som vi bara sitter och hittar på utan det är faktabaserat.

En annan punkt är:

- Kvinnor kan verbalt uttrycka sina känslor bättre än män. Män är bättre på att uttrycka sig fysiskt. Många gånger när vi blir arga kanske man smäller en vägg, en dörr, sin vän eller någon annan. Tjejer kanske pratar mer och säger taskiga saker eller fryser ut i stället för fysiskt våld. Många gånger för oss måste det komma spontant. Man kan inte bara sätta sig ner och säga att vi ska prata om känslor. Det fungerar inte så hos män. Det är kanske enklare att ta en golfrunda, spela padel eller ta några bira med polarna ute och inte ha så seriös miljö, då kommer det spontant. Som en man vill man inte sätta sig mittemot varandra i en soffa och prata om känslor. Det är ju en biologisk faktor till det här.

ANNONS

Fotbollskanalen har pratat med Lena Martinsson, som är professor i genusvetenskap på Göteborgs Universitet. Hon är kritisk till poddens innehåll.

- Det problematiska är att man drar en gräns och att man säger att allt är biologiskt. Alla kan väl få prata känslor hur man vill, både kvinnor och män. Sedan utgår killarna i den här podden ifrån att det alltid är en han och en hon… att man inte förändrar. Det finns ju en mängd olika sätt att vara på, att uttrycka sig på, och att ha känslor på, säger hon och fortsätter:

- De är väldigt stereotypa och delar in i kön. Låt barn och vuxna vara som man är. Om pojkar är känsliga, låt då pojkar vara det. Det är viktigt att man visar barnen att man får var olika, inte bara på ett sätt. Nu gör man kille till ett sätt och tjej till ett sätt. I mina öron blir det väldigt hårt och instängande att det bara finns ett sätt att vara på.

ANNONS

I podden säger Franz Brorsson och poddkollegan även att män är mer benägna att överskatta sin förmåga, och att det gör att män oftast tjänar mer pengar än kvinnor.

- Vi höjer oss själva. Kvinnor borde kanske ha bättre självförtroende? Men tjejer är inte gjorda för att sitta och vara tuffa i förhandlingar. Det går emot deras naturliga instinkter. Därför är det uppbyggt så att kvinnorna ska ha en man som skyddar dem, för att kunna överleva. Men i dagens samhälle så tycker man att det är fel - och många kvinnor tänker att man klarar sig själv och att man inte behöver en man, men med det tänket kommer du ingenstans, säger duon.

En annan punkt handlar om att det är mer sannolikt att män dör av en olycka.

- Detta är ju för att det är män som jobbar på oljeriggar, som svetsar, och som har andra tunga jobb. Vill verkligen kvinnor ha tunga jobb där du måste vara starkare och där det är högre risker? Det är det som är fel med dagens feministrörelse, att från första början handlar feminism om att kvinnor ska ha lika mycket möjligheter som män, och det tycker jag är helt rätt. Men problemet i dagens samhälle är att feminister vill ha alla fördelar med att vara man, och vill därför göra det mer jämställt - men när det kommer till nackdelar som att ha tunga och smutsiga jobb, då vill man ju inte det.

ANNONS

- Allt byggs ju av män. Världen styrs av män. Världen är skapad av män. Men kvinnor gör ju andra saker mycket bättre. Vi båda behövs i samhället. Vissa kvinnor älskar ju att ha en karriär och brinner för det, men i den här konkurrensmiljön, i tuffa världen, om du ska bli VD eller ha chefsroller… det är en tuff miljö. Och de flesta kvinnorna gillar inte konfrontationer och utmaningar, då ska ju kvinnan inte behöva tänka att man ändå måste satsa på sin karriär. Det är fel när kvinnor tar karriär framför familj.

Lena Martinsson:

- Angående delen om arbetsplatsolyckor så är ju det ett jätteproblem med säkerhet inom till exempel byggbranschen. Det borde lyftas i stället för att glorifiera att det är manlighet att råka ut för olyckor och om den modige mannen som kastar sig ut på riggar.

- Det stora sammanfattande är att killarna i podden förenklar väldigt mycket och väldigt stereotypt, och tvingar det på andra. I stället för att vara öppen för att det finns många sätt att uttrycka sig på.

ANNONS

- Man talar också som att det är heteronorm. Det finns ju inget som säger att man ska vara varandras motsatser. Man skapar fyrkanter i stället för att var öppen. Det här låter väldigt gammaldags.

Fotbollskanalen har sökt Franz Brorsson, men utan framgång. Under torsdagen var han dock med i programmet Fotbollsmorgon och pratade om sin podd.

- Jag känner att det är dags att använda min röst. Man ska kunna lära sig något (om man lyssnar på podden). Allt är så mycket pk och det vill vi komma bort ifrån. Det är viktigt att vara källkritisk.

Vad har du fått för reaktioner?
- Det blir alltid reaktioner, framför allt från vänsterhållet när det handlar om känslig information. Det kanske är en del kvinnor som reagerar.

Du är en aktiv elitspelare - känner du att du tar en risk när du pratar om det du gör?

ANNONS
- Allt är en risk. Jag är så klart medveten om det. Egentligen är det sjukt, det känns som att vi inte längre får säga exakt vad vi tycker och tänker utan att det kommer att påverka oss extremt mycket, och i värsta fall kan jag spela i Danmark när jag ska varva ner, där det är mycket tuffare klimat. Där är det här inga konstigheter. Men i Sverige kan man inte säga så här utan att folk undrar om man har slagit i skallen eller om man inte har några hjärnceller. Utomlands är det ett helt annat klimat.

Franz Brorsson får även en fråga om att det i poddbeskrivningen står att man inte ska lyssna om man inte gillar fakta.

- Det är väl lite skämtsamt. Vi visste att det skulle bli reaktioner. Men studierna kan vi väl kalla för fakta. Men det är inte vi som sitter och hittar på informationen utan det är ju från massvis med böcker som man har tagit med i de här studierna. Sedan kommer det alltid att komma nya studier, och vi är de första som kommer att lägga oss platta om det kommer nya studier. 

ANNONS
Publicerad 2023-01-19 kl 10:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto