Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Podd med högerextrem koppling inspirerade Brorsson - MP-språkrör rasar mot innehållet

Sverige

Franz Brorssons podd om skillnader mellan män och kvinnor har väckt kritik.
Nu reagerar även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
- Att läsa detta veckan efter att en liten pojke hittats död hos sin pappa är otroligt stötande och potentiellt livsfarligt, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT

Märta Stenevi och Franz Brorsson.

Den förre Malmö FF-försvararen Franz Brorsson tillhör nu cypriotiska Aris Limassol. Samtidigt som han är fotbollsproffs driver han, tillsammans med en kompis, även en podd som heter "Nu vet du!”. Det första avsnittet hette "50 skillnader mellan män och kvinnor”, och där slog duon bland annat fast att kvinnor ska ha en man som skyddar dem, för att kunna överleva, samt att män och kvinnor har olika syn, och det på grund av att männen ska ut och jaga, försörja och hämta mat till familjen, och att kvinnor är bättre med barnens känslor.

Det har väckt reaktioner och kritik, och i torsdags skrev Fotbollskanalen om podcasten, och i artikeln sa Lena Martinsson, professor i genusvetenskap på Göteborgs Universitet, att det är väldigt stereotypt, instängande och gammaldags.

Annons

Nu har Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi reagerat på Fotbollskanalens artikel om Franz Brorssons podd.

I en kommentar på Instagram skriver hon:

"Men vad i hela helvete är det här för dumheter?!"

Kort efteråt når Fotbollskanalen Märta Stenevi som utvecklar sina tankar.

- Man hade kunnat skratta åt det om det inte var så sorgligt. Det här är en person (Franz Brorsson) som många ser upp till, och det är tragiskt att såna här destruktiva fördomar forfarande sprids, säger hon och fortsätter:

- Allra starkast reagerar jag på idén att män inte kan prata om känslor utan måste slå någon när de är ledsna eller arga. Att läsa detta veckan efter att en liten pojke hittats död hos sin pappa är otroligt stötande och potentiellt livsfarligt.

Fotbollskanalen har fortsatt titta närmare på podcasten - och nu visar det sig att Franz Brorsson och kompisen hämtat inspiration från den numera nedlagda podden Hem och Härd. Enligt Expos researcher Jonathan Leman så har Hem och Härd högerextrema kopplingar och den drivande bakom podcasten har bland annat uppmuntrat till kvinnomisshandel, då hon sagt att fysiska markeringar är det bästa alternativet när kvinnan misslyckas med de sysslor som hon, enligt dem, är ämnad att utföra i hemmet.

Annons

En av de två personerna som drev podden Hem och Härd är sedan flera år tillbaka medlem i organisationen Det fria Sverige som leds av personer med lång bakgrund i den nazistiska rörelsen och försöker bygga ett högerextremt parallellsamhälle i Sverige för personer som bedöms som etniska svenskar eller vita, och för något år sedan uppmanade föreningens ordförande till etnisk rensning på judar, något som bland annat Expo har skrivit om.

Personen som drev Hem och Härd har även medverkat i den öppet nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens podcast, och hon har även haft en annan podd tillsammans med en annan kvinna som har bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen.

Hem och Härd hade med flera gäster i sin podd, bland annat en som har varit aktiv i Svenskarnas parti och i Svenska motståndsrörelsen, en annan som haft en chefsroll för Nationalsocialistisk Front, och en tredje som var med och grundade Nordisk Alternativhöger, en rörelse med koppling till den amerikanska Alt-right-rörelsen.

Annons

Fotbollskanalen har flera gånger sökt Franz Brorsson, men utan framgång. Han har dock varit med i programmet Fotbollsmorgon - och där fick han en fråga om vad han har inspirerats av.

- Ja vi inspireras av… vi kom över ett avsnitt av två kvinnor som gjorde det här i tre delar, och då tänkte vi att vad fan, det kan väl vi också göra. Det var så som det började. Den heter Hem och Härd. Det är en svensk podcast som inte längre är aktiv. Men vi hittade deras avsnitt och kände att shit det här var ju intressant, säger Brorsson i programmet.

Publicerad 2023-01-20 kl 15:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto