Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Claesson var en av Sveriges bästa i VM - men nu riskerar han petas av Larsson: "Finns för- och nackdelar"

Sverige (herr) 2021-06-13 kl 07:00

SEVILLA. Viktor Claesson var en av Sveriges bästa spelare i VM 2018.
Men i EM-mötet med Spanien kan han petas av Sebastian Larsson.
- Det är ofta en konkurrenssituation och man är van vid att leva med det, säger han.

Foto: Bildbyrån

Innan VM 2018 började så diskuterades det vem av Viktor Claesson och Jimmy Durmaz som skulle starta till höger på mittfältet. Det blev Claesson och han fick sitt genombrott i landslaget och var inblandad i fyra av Sveriges sex mål.

  • Han fixade straffen som Andreas Granqvist satte i 1-0-segern mot Sydkorea.
  • Han spelade snyggt fram Ola Toivonens mål mot Tyskland.
  • Mot Mexiko spelade han på något konstigt sätt fram Ludwig Augustinsson till 1-0 och kastade inkastet som ledde fram till 3-0.

 

Efter mästerskapet var han, enligt Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson, nära en övergång från Krasnodar till Sevilla (staden där Sverige spelar på måndag), men då, i juni 2019, drog han korsbandet och det blev ingen affär.

ANNONS

Efter att ha varit borta i drygt ett år så kom Claesson tillbaka i spel i augusti 2020. Och den här säsongen blev det sex mål och fem assist på 20 starter i Krasnodar.

Nu är det dags för ett nytt mästerskap och då diskuteras det återigen om Claesson kommer att starta.

Trots att han var viktig i VM 2018 så är han inte längre lika given. I EM-genrepet mot Armenien startade Sebastian Larsson till höger på mittfältet och Claesson spelade på den positionen i hela andra halvlek.

- Svårt att säga hur nära jag är att få starta mot Spanien, det är inte så att vi får någon förhandsinfo. Vi har rullat runt på träningarna och vi ser inte vilka som ska spela. Men det är väl främst till höger som jag konkurrerar och jag försöker göra det så bra som möjligt. Och om jag inte skulle starta i den första matchen så vet jag att det är ett långt mästerskap och det kommer kanske lite annat typ av motstånd senare också som de kanske tänker annorlunda med. Så om det blir ett inhopp så försöker jag bara göra det bästa av inhoppet, startar jag ska jag göra det bästa av det, säger han.

ANNONS

I Krasnodar har du spelat en del till vänster - men känns det som att det bara är till höger som du är aktuell i landslaget?
- Det är väl där jag har spelat nästan alla landskamper. Så det är där som jag är mest trygg. Sedan kan jag spela till vänster eller som forward, men det är till höger som jag har haft flest landskamper. Så jag har jag inga synpunkter på det.

Hur ser du på kampen med Sebastian Larsson?
- Sebastian är ju en väldigt stabil… alltså han gör aldrig en dålig landskamp och du vet exakt vad du får. Han har varit kapten och är en jätteduktig spelare, men jag kanske bidrar med lite mer offensiv frejdighet. Men samtidigt tycker jag att jag är ett bra defensivt alternativ också, det är inte så att jag inte tar jobbet utan jag försöker vara en tvåvägsmittfältare. Det finns för- och nackdelar, men det är upp till Janne.

ANNONS

Är det jobbigt att inte veta om man ska starta?
- Man är så van vid det när man spelar fotboll. Det är sällan du känner dig helt säker på att spela utan det är ofta en konkurrenssituation och man är van vid att leva med det. Och jag tror också att det kan vara bättre för laget när det är en konkurrenssituation, då ger du allt varje gång för att visa att du ska starta.

Du var en av de bästa spelarna i laget under VM 2018 - hur nära den formen är du nu?
- Svårt att säga. Jag tror inte att man kan tänka så utan man får försöka leva i nuet och försöka göra det så bra som möjligt. Vissa matcher känns det bättre än innan skadan, vissa matcher känns det sämre. Men jag försöker fokusera på nuet och blicka framåt.

Hur känns formen?
- Det känns bra, fysiskt känns det väldigt bra. Jag har fått bra träning här inför EM. Jag kom tillbaka i början av den här säsongen, och hade man sagt då att jag skulle spela så här mycket den här säsongen så… ja, jag är väldigt glad för det.

ANNONS
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto