Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Domanski Lyfors kritisk mot saudiskt sponsorskap: "Hoppas inte det stämmer"

Sverige (dam)

"Visit Saudi" uppges sponsra VM i sommar.
Då är landslagschef, Marika Domanski Lyfors kritisk.
- Det är märkligt att beskedet kommer nu, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT

Saudiarabiens turistmyndighet "Visit Saudi" uppges sponsra kommande VM i Australien och Nya Zeeland tillsammans med jättar som Adidas, Coca-Cola och Visa.

Det är något som sedan tidigare har upprört värdnationerna.

"Vi är väldigt besvikna över att australiska fotbollsförbundet inte blivit tillfrågat i det här ärendet", skrev det australiska fotbollförbundet i ett uttalande.

"Om dessa uppgifter är korrekta är vi chockade och besvikna över att inte ha blivit tillfrågat".

Nu riktar även Svenska Fotbollförbundets landslagschef, Marika Domanski Lyfors, stark kritik mot ett potentiellt sponsorskap.

- Det var en nyhet för mig. Jag hade inte hört något alls, och det är inte bekräftat ännu så man hoppas liksom att det inte stämmer. Stämmer det så håller jag helt och hållet med (Australien och Nya Zeeland, reds. anm), säger hon till Fotbollskanalen.

ANNONS

Vad tänker du kring att Saudiarabien kan få sponsra VM?
- Jag vill vänta med att uttala mig tills jag vet att det verkligen är ett faktum. Men man hoppas ju att Fifa har lärt sig något av att basera ett VM-slutspel i Qatar.

Skulle det vara så att Fifa eller "Visit Saudi" bekräftar sponsorskapet kommer SvFF troligtvis att ställa sig bakom värdnationerna, menar landslagschefen.

- Jag tror att det är ganska tydligt vilken ställning vi har i de här frågorna, så det kommer vi säkert att göra. Jag känner att det är otroligt viktigt att man pratar om mänskliga rättigheter. Sen är det ju en balansgång, Fifa ska försöka få in sponsorer och man får ju hoppas att de lärt sig från Qatar.

Kommer man att markera från svenskt håll mot Fifa?
- Jag kan inte säga det nu. Vi måste avvakta tills vi har en bekräftelse på det här, och så får vi bestämma oss för vad vi gör. Jag får väl konstatera att det är märkligt att beskedet kommer nu, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- Vi har precis avslutat ett VM-slutspel i Qatar och om vi står inför faktum nu att vi har med det här scenariot att göra så är det ju ytterligare en faktor som kommer att göra att vi diskuterar mänskliga rättigheter, vilket är bra i för sig att vi gör, men att vi ändå sätter ett ljus på det här på ett sätt som jag inte tycker är okej.

Kan man på något sätt vända frågan - kan det vara positivt för kvinnliga fotbollsspelare i Saudiarabien med en potentiell saudisk sponsor till ett VM?
- Jag vill inte uttala mig om det nu innan jag vet att det är så här. Jag tror ju på något sätt att det väl finns något positivt i att man startar ett damlandslag, eller startar en liga i Saudiarabien. Sen om det beror på att man i så fall tänker gå vidare och gå in och satsa någonting i damfotbollen för den sakens skull. Men jag vill vänta med att uttala mig om det.

ANNONS

Varken "Visit Saudi" eller Fifa har bekräftat sponsorskapet - men enligt The Athletic ska affären ha överkommits under Fifas nya "kommersiella partnersskapsstruktur" som är till för att utveckla intäkterna inom damfotbollen.

Publicerad 2023-02-02 kl 17:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto