Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Fischer del av stort upprop mot sexism och övergrepp: "Jag har fått dödshot"

2 290 kvinnor inom idrotten har skrivit under uppropet #timeout mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp. Landslagsstjärnan Nilla Fischer är en av dem.
Att bli utsatt för sådant är vardag för oss kvinnor som befinner oss på "männens arena", alltså idrottsrörelsen, säger Fischer till Sportbladet.

Me too-rörelsen har under de senaste veckorna satt ljus på sexuella trakasserier och övergrepp i samhället. Under hashtaggen har kvinnor över hela världen delat med sig av sina erfarenheter av sexism.

Under onsdagen publicerade DN uppropet #timeout mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp inom idrotten. 2 290 kvinnor inom den svenska idrottsrörelsen har skrivit under.

En av de som har skrivit under är landslagets stjärnback Nilla Fischer. Wolfsburg-spelaren hoppas att uppropet ska leda till att män tar ett kollektivt ansvar för en bättre miljö inom idrotten.

ANNONS

- Den manlige idrottaren hyllas som ett ideal, och så länge han presterar lämnas både kultur och utövare oberörda av lagkamrater, supportrar och av de idrottsförbund han representerar. Detta finner jag problematiskt och bör ifrågasättas, säger Fischer till Sportbladet.

Nilla Fischer har själv egna erfarenheter av sexism och övergrepp.

Jag har fått dödshot både hemskickat och via sociala medier. Jag har även varit utsatt för andra trakasserier och härskartekniker. Att bli utsatt för sådant är vardag för oss kvinnor som befinner oss på "männens arena", alltså idrottsrörelsen. Män vill skydda det som är deras. Damlag eller kvinnliga utövare prioriteras bort till exempel när det gäller planer, budget och omklädningsrum.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson menar att man är redo att ta ansvar för att få till en förändring på den kultur som råder inom idrotten.

- Det här är helt oacceptabelt att män beter sig på det här sättet. Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar så naturligtvis finns det också här många män som har gått över gränser, trakasserat och begått övergrepp. Det är därför extra viktigt att vi tar ett stort ansvar för att ändra på detta och den utmaningen vill vi anta, säger Eriksson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Publicerad 2017-11-23 kl 08:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto