Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Före detta landslagsspelare i protest mot SvFF: "Ett minimikrav"

Sverige

Flera före detta landslags- och elitspelare har gått ihop i ett öppet brev där de uppmanar SvFF att ta tag i jämställdhetsfrågan.
"Att börja med en jämställd och lika ersättning för våra representationslag är ett minimikrav", står det bland annat i brevet.

Foto: Bildbyrån

I förra veckan publicerade kriminologen Nina Rung tillsammans med Peter Rung, jämställdhetstrateg och föreläsare inom idrotten, en debattartikel i Expressen där det framkom att de anmält Svenska Fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen för lönediskriminering på grund av kön.

I debattartikeln skrev man bland annat:

"Vi har i dag lämnat in en anmälan om lönediskriminering på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen. Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar. Det är ett första steg. Men långt ifrån den enda som krävs för att Sveriges damer ska ha en chans i fortsättningen. I andra länder har man börjat ta efter herrsidan, nämligen ersättning först och sedan prestation. Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation."

Annons

Nu, en vecka senare, väljer 50 före detta landslags- och elitspelare valt att skicka ett öppet brev till SvFF där man uppmanar förbundet att ta tag i jämställdhetsfrågan.

"Att börja med en jämställd och lika ersättning för våra representationslag är ett minimikrav. Då kan vi också visa detta utåt från Sverige och fortsätta ta kampen gentemot FIFA, UEFA och kan prata om jämställdhet på riktigt", står det bland annat i brevet.

I samband med Nina och Peter Rungs debattartikel gav också SvFF, via presschef Andreas Jansson sin syn på det hela.

- Jag kan förstå att man upplever en frustration och reagerar på de stora skillnader som finns mellan män och kvinnor vad gäller löner inom fotbollen. Men man ska komma ihåg att de stora skillnaderna inte finns i Svenska Fotbollförbundets verksamhet. Den skillnad som finns på lönesidan finns på klubbnivå och inte i SvFF:s verksamhet, sa han till Fotbollskanalen då.

Annons

Fakta

Hela det öppna brevet

Det är beklämmande att läsa och höra om hur olika fotbollslandslagens ersättningar är. Vi som skriver är fd elitspelare som antingen representerat Sverige eller varit ytterst nära att få göra det. Från 70-talet och framåt har vi med stolthet burit det gulblåa matchstället och inte varit rädda för att kämpa. Nu vill vi fortsätta kampen utanför plan och stötta dagens landslag till jämställd ersättning.

Varje generation har tagit sin kamp för att uppnå mer och mer jämställdhet och rättvisa inom fotbollens domäner. Alltifrån rätt till träningstider, material, förlorad arbetsförtjänst, tv-tider, m.m och nu löner och ersättningar. Tidigare generationer har uppnått fantastiska resultat på fotbollsplanen men aldrig fått någon ekonomisk ersättning värt namnet. Nu är det dags att ta det sista steget in i förbundet och tala jämställdhet på riktigt! De ekonomiska villkoren och framgångarna på fotbollsplanen har aldrig varit så ”bra” som nu, men ändå är det ofattbart att våra representationslag i fotboll har olika ersättningar för sina uppdrag. Lika lön för lika arbete gäller tydligen inte för Svenska Fotbollförbundet!  Hur svårt kan det vara? Varje landslagsuppdrag i våra representationslag borde räknas lika oavsett vilket kön det gäller. Tid, insats m.m är ju detsamma så varför värdera avancemang till och i VM, EM osv olika?

Herrarna drar in mycket mer pengar är ett förekommande svar genom åren! Om nu herrarna drar in så mycket mer på sina matcher så är det ju bra för svensk fotboll som helhet i så fall, eller?

Dessutom heter det Svenska Fotbollsförbundet och inte Svenska Damfotbollsförbundet eller Svenska Herrfotbollsförbundet! Vi har läst och hört att ni låter herrarnas ersättning stå emot damernas på så sätt att herrarna skulle tvingas att avstå eller sänka sin ersättning för att damerna ska få högre. Varför skulle det behöva vara så? Ställ inte herrspelare mot damspelare! Ställ alla med varandra och för svensk fotboll.

Att börja med en jämställd och lika ersättning för våra representationslag är ett minimikrav. Då kan vi också visa detta utåt från Sverige och fortsätta ta kampen gentemot FIFA, UEFA och kan prata om jämställdhet på riktigt!

Vi har varit föregångare på så många sätt så låt oss nu inte bli sist i kampen om jämställdhet inom fotbollen. Kan Island och Norge ta kampen för jämställdhet så kan Sverige! Kom igen nu förbundet! Sätt ner fotbollsskon och kom till skott!

Källa: Aftonbladet

Publicerad 2019-07-18 kl 09:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto