POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)

SvFF anmält till DO för lönediskriminering: "Den skillnad som finns på lönesidan finns på klubbnivå"

Foto: Bildbyrån

Kriminologen och föreläsaren Nina Rung har tillsammans med Peter Rung valt att anmäla Svenska Fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen.
Detta framkommer i en debattartikel i Expressen.
- Den skillnad som finns på lönesidan finns på klubbnivå och inte i SvFF:s verksamhet, säger SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson till Fotbollskanalen. 

Sverige firade stora framgångar i VM och tog brons i turneringen. Under måndagen firades laget av tusentals på Götaplatsen i Göteborg.

Nu, dagen efter firandet, har kriminologen Nina Rung tillsammans med Peter Rung, Jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten, valt att anmäla Svenska Fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen på grund av lönediskriminering på grund av kön.

I en debattartikel i Expressen skriver Nina och Peter Rung bland annat:

"Vi har i dag lämnat in en anmälan om lönediskriminering på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen. Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar. Det är ett första steg. Men långt ifrån den enda som krävs för att Sveriges damer ska ha en chans i fortsättningen. I andra länder har man börjat ta efter herrsidan, nämligen ersättning först och sedan prestation. Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation."

När Fotbollskanelen pratar med SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson senare på tisdagen säger han:

- Vi konstaterar att det har lämnats in en anmälan. Sedan får vi om de öppnar ett ärende, men om de gör det får den processen har sin gång.

Kan ni förstå att anmälan kommer in?
- Jag kan förstå att man upplever en frustration och reagerar på de stora skillnader som finns mellan män och kvinnor vad gäller löner inom fotbollen. Men man ska komma ihåg att de stora skillnaderna inte finns i Svenska Fotbollförbundets verksamhet. Den skillnad som finns på lönesidan finns på klubbnivå och inte i SvFF:s verksamhet.

- Våra avtal på landslagsnivå, där har parterna enats om att det ska råda sekretess. Vi pratar inte om vad det är för pengar och hur mycket. Men vi tycker att avtalen är rättvisa och vår uppfattning är att det inte är en fråga om diskriminering utifrån kön.

Publicerad 2019-07-09 kl 20:28
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto