Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
0:58

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se TV4-Sportens intervju med Anders Tegnell i spelaren ovan.

Först besked om att skjuta upp träningsmatcher - nu kommer rättelse: "Öppnar för mindre träningsmatcher"

48v

Folkhälsomyndigheten har gett besked om att träningsmatcher, matcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp och att närkontakt ska undvikas.
Nu menar statsepidemiolog Anders Tegnell att det kommer en rättelse på torsdag. 
- Vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT Sport. 

Folkhälsomyndigheten gav tidigare under onsdagen nya riktlinjer till bland annat svensk idrott och fotbollsrörelsen till följd av coronavirusets utbrott. Myndigheten, genom generaldirektören Johan Carlson, sa att man nu vill att träningsmatcher, matcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp, samt att närkontakt ska undvikas vid idrottande. Svenska Fotbollförbundet gick därefter ut med samma rekommendation. 

Nu kommer däremot statsepidemiolog Anders Tegnell med en rättelse. Han menar, i en intervju med SVT Sport, att "mindre träningsmatcher" fortsatt kan spelas och att ett klargörande kring detta kommer framöver, möjligen redan på torsdag. 

ANNONS

- Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT Sport. 

Därmed menar Tegnell att "cuper och träningsmatcher" kommer att kunna avgöras om det är få åskådare och "tillgänglig handtvätt", samtidigt som man inte tränger in spelare i något trångt utrymme. Han menar även att närkontakt är okej under spel, något som går emot onsdagens tidigare besked från Folkhälsomyndigheten. 

Ja, så tolkar vi det vi har skrivit. Vi tycker att det är jätteviktigt att det här fortsätter, säger han. 

För TV4-Sporten berättar Tegnell vidare att torsdagens förtydligande av riktlinjerna främst kommer att handla om att barn- och ungdomsverksamheter ska kunna fortsätta framöver. 

- Vi har tittat på den här föreskriften som har kommit fram och har kommit fram till att den möjligen övertolkas i vissa lägen. Vi har börjat med det redan nu i kväll, men kommer i morgon med en lite förtydligande skrivning om detta som kommer att göra det lite lättare att ha mer aktivitet. Vi tycker att det är jätteviktigt att framför allt ungdomarna kan fortsätta med sin sport och framför allt utomhus.

ANNONS

TV4: Då handlar det inte om ett stopp för seriespel och matcher?
- Hur mycket stopp det blir får man titta lite grann på. Det beror på hur arrangörerna kan se till att verksamheten de håller på med inte innehåller några stora mått av risk för smittspridning.

TV4: Det gäller ungdomsidrott också?
- Absolut, och kanske framför allt ungdomsidrott. Jag tror att det är där som det är viktigast, att just ungdomar kan komma ut och röra på sig, då det är viktigt för deras långvariga hälsa.

Enligt SVT förtydligade generaldirektören Johan Carlson detta först för Stockholms Fotbollförbund efter ett samtal därifrån och gav då beskedet att träningar, matcher och lokala cuper inte behöver ställas in, men att den typen av aktiviteter kan behöva anpassas för att verksamheten ska kunna fortsätta. 

Publicerad 2020-04-01 kl 21:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto