Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gerhardsson kan testa "nya" spelare i Algarve: "Viktigt att de får chansen"

Sverige (dam)

Sverige deltar i mars i Algarve Cup.
Då kan möjligen någon ny spelare få möjligheten i landslaget.
- Det är viktigt att spelare får chansen att visa upp sig, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson tar på onsdag ut sin trupp till vänskapsmatchturneringen Algarve Cup i Portugal. Sverige ställs den 4 mars mot Tyskland och därefter väntar spel mot vinnaren eller förloraren mellan Danmark och Norge, samt ytterligare en match efter det i turneringen. 

Gerhardsson berättar att landslagsledningen under vintern har haft kontakt med flera olika klubbar och att han haft en lista över flera spelare som kan bli uttagna till Algarve Cup. Han ser turneringen som en möjlighet att matcha flera olika spelare. 

- Algarve är en möjlighet att matcha lite bredare, precis som vi gjort i Algarve och i träningslandskamper tidigare. Det är viktigt att spelare får chansen att visa upp sig och i Algarve har vi tre matcher på ganska kort tid, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Gerhardsson menar också att vissa spelare kanske inte kan matchas allt för hårt, då de kan komma från ett tufft spelschema med respektive klubblag utomlands. 

- De allsvenska spelarna har inte börjat spela så mycket matcher än och det gör att man hela tiden måste titta på belastning och så vidare och om kroppen spelat helgen innan. Vi vet egentligen därmed inte hur vi kommer att starta eller liknande förrän vi har samlats inför matchen mot Tyskland. Vi kan dock ha en idé taktiskt, men vi tar hänsyn till den fysiska biten kring hur spelarna ligger till. Vi behöver ha 4-5 90-minutersspelare och det får vi någonstans utgå från. 

Förbundskaptenen vill dock inte avslöja om några nya namn kommer att dyka upp i landslagstruppen som inte har varit med särskilt mycket tidigare i landslagssammanhang. 

ANNONS

- Det får vi se. Det glöms kanske ibland bort, men vi tittar inte alltid på hur många landskamper de har gjort, även om vi har en del spelare som är väldigt erfarna och har varit med mycket och spelat. Vi har även en del spelare som kanske inte är debutanter, men som inte gjort så många matcher och de är också spelare som behöver få matcher, även om de inte är debutanter i det hela. Sedan är det inte bara ett test i matcherna, även under träningarna kan man se hur de förhåller sig till konkurrenssituationen i landslaget.

Hur ser du på att det blir tufft motstånd direkt mot Tyskland?
- Det går aldrig att påverka lottningen, men det viktiga är att få väldigt bra matcher. Vi har i våra träningslandskamper på höstarna valt bra motstånd. För två år sedan mötte vi England och senast fick vi möjlighet att spela mot USA . Vi möter gärna de här absoluta toppnationerna och Tyskland är rankat tvåa och naturligtvis ett av de bästa landslagen, säger Gerhardsson och fortsätter:

ANNONS

- Vi vill gärna möta dem i Algarve nu när vi har möjligheten, då Tyskland inte varit med något år. Om vi inte hade mött dem först hade vi ju inte vetat om vi skulle få möjlighet att möta dem. Det känns därför helt okej att kunna förbereda oss för det. I andra matchen blir det sedan Norge eller Danmark, så det blir två riktigt bra landskamper där som egentligen är så nära tävlingslandskamper som man kan komma mot den typen av motstånd.

Landslagets stora höjdpunkt i år är sommarens OS i Tokyo. Ännu har dock inte Gerhardsson fokus på förberedelserna inför det. Han fokuserar först och främst på Algarve Cup och sedan på kommande EM-kvalmatcherna mot Ungern i april och mot Slovakien och Island i juni. Sverige toppar EM-kvalgruppen.

- Man funderar kanske mycket mer kortsiktigt än vad många tror. OS är en väldigt stor sak som engagerar allt och alla med folk hemma, media och alla överhuvudtaget. Vi vet att det finns där, men lottningen är inte förrän i maj, så det är inget som vi kan påverka rent förberedelsemässigt och fotbollsmässigt nu, säger han. 

ANNONS

Ser du fram emot det här fotbollsåret?
- Absolut. Vi har abstinens. Förra året hade vi match i januari och har haft det i några år, så nu kändes det väldigt tomt utan det. December var en tuff månad som förbundskapten med att inte ha några januari-matcher att titta på, men det känns bättre nu när det börjar närma sig. Vi fick lottningen till Algarve och något att ta tag i. Sedan har vi varit inne i den perioden där vi har åkt ut och träffat tränare. Då kände man att fotbollslivet börjar leva igen.

Publicerad 2020-02-18 kl 07:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto