Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hälften av U21-landslagspelarna negativa till sin förbundskapten

Sverige

U21-landslaget är i playoff om en plats i EM.
Ändå är hälften av spelarna kritiska till tränaren Håkan Ericson.
- Det brister fotbollsmässigt, säger en tongivande spelare till fotbollskanalen.se.

För en vecka sedan slog U21-landslaget Ukraina med 2-1 på Guldfågeln Arena och därmed vann man sin kvalgrupp och gick till playoff mot Italien. En plats i U21-EM i Israel finns i potten.

Trots det är hälften av de 24 spelarna i truppen som fotbollskanalen.se har talat med direkt kritiska till förbundskapten Håkan Ericson. Bara fem spelare är positiva till ledarskapet. Fem är neutrala, medan två vägrar att uttala sig.
- Han byter så många spelare och det är konstiga uttagningar. Det har blivit en irritation. Spelarna som blir petade får konstiga motiveringar i stället för att han är ärlig och säger rakt ut att spelaren är sämre än någon annan, säger en spelare som varit med flitigt i U21-landslaget.

ANNONS

Under hösten har fotbollskanalen.se hört från flera håll om ett missnöje med förbundskapten Håkan Ericson. Efter en rundringning till 24 av de 28 spelare som varit en del av truppen under 2012 så står det klart att hälften är kritiska till Håkan Ericssons arbete och blott fem är positiva.

Flera av spelarna är alltså kritiska till ledarskapet och det är allt från givna spelare till sådana som fått mindre speltid:
- Det märks att han lärt sig allt bakom skolbänken och att han inte har varit fotbollsspelare. Han kan rita med en penna men det är inte mycket utanför ramarna. Kontinuitet är inte hans starka sida. Väldigt konstig behandling av Johan Larsson, Samuel Armenteros och Mattias Johansson, säger en spelare som varit med regelbundet.

 - Det brister fotbollsmässigt. Jag vet inte vad han har för meriter? Det märks att han inte har spelat, säger en annan spelare.
ANNONS

- All heder åt resultatet men förtroendet är inte stort. Vissa spelare som borde vara med får inte vara med. Han har sina favoriter, säger en spelare.

- Hans förtroende bland spelarna är inte så bra. Hans motiveringar till spelare som inte kommer med är anmärkningsvärda. Det är inte jätteoväntat att förtroendet för Håkan är dåligt, det har varit mycket snack om det här, säger en ytterligare spelare.

Skälen till spelarnas missnöje med Håkan Ericson är flera:
•         Håkan Ericsons fotbollsfilosofi är svår att förstå.
•         Kommunikationen med spelarna är svag.
•         Många undrar kring hans snabba och för dem ologiska skiften i truppen och de förstår inte hur han kan rata en del spelare.
ANNONS
•         Han favoriserar spelare vilket inte är bra för gruppen.
•         Han är fast bland pärmarna, videoklipp och teori och har svårt att nå ut till spelarna med vad han vill.

Ett par av de 24 spelarna vill inte uttala sig alls ("Har inget att vinna av att vara med i en enkät")  och fem är både positiva och negativa eller nollställda. Av de 24 tillfrågade spelare är det fem som är mestadels positiva till sin förbundskapten.
- Han har gjort det väldigt bra, det är bara att se på resultaten. Jag har hört en del negativa saker från flera spelare, men jag håller inte med. Jag tycker att Håkan är en bra tränare. Framför allt är han en bra teoretiker. Han studerar motståndarna väl och vågar ändra på saker som system och spelare. Jag har alltid haft en bra dialog med Håkan. Jag tycker att han är trevlig och så, säger en av de positiva spelarna.
ANNONS

- Jag hade hört många dåliga saker om Håkan innan jag träffade honom av olika kompisar som har varit med, men jag har inte fått ett så jävla dåligt intryck av honom som alla vill säga ändå. Han är rätt så vettig ändå. Jag har faktiskt inte fått den sneda bilden som jag hade målat upp innan. Jag hade hört att han var en väldigt knepig person. Men det har inte jag märkt av, säger en annan av de positiva spelarna.

Håkan Ericson har haft en del turbulens på posten sedan han tog över i januari 2011. Han petade John Guidetti i mars 2011 och då talade anfallaren om att spela med Italien. Kalmars dåvarande back Mathias Johansson blev dumpad efter att han bett om ledigt, men var plötsligt tillbaka i ödesmatchen mot Ukraina. Samuel Armenteros blev petad eftersom hans spelstil inte passade i U21. Och många av spelarna i U21 som fotbollskanalen talat med undrar hur Elfsborgs Johan Larsson kan stå utanför truppen.
ANNONS

Flera av spelarna som fotbollskanalen har talat hade gärna sett att assistenten Tommy Söderberg hade fått en starkare roll:
- Det är ett tjänstefel att ha Tommy Söderberg bakom Håkan Ericsson. Söderberg är fantastisk. Han får med sig hela gruppen. När han pratar så lyssnar alla. Man har stor respekt för honom, säger en av de kritiska spelarna.

- Alla skulle dö för Tommy Söderberg, säger en annan negativ och kritisk spelare.

- Han kan mycket fotboll. Personligheten också. Jag tycker att han ska vara huvudtränare. Han är riktigt bra på alla sätt och vis, säger ytterligare en spelare.

Håkan Ericson hade konkurrens av Magnus Haglund, Tony Gustavsson och Kjell Jonevret när förbundet valde en efterträdare till Jörgen Lennartsson. Ericson fick jobbet mycket tack vare visst stöd från Erik Hamrén som vill se ett tajt samarbete mellan U21-landslaget och A-landslaget.

ANNONS

Förbundskapten Hamrén och Ericson var kurskamrater på GIH i mitten av 1980-talet och jobbade ihop i Vasalund. Ericson var elitinstruktör på förbundet med ansvar för tränarutbildningar när han fick jobbet som U21-ansvarig, och hade innan det en tränarkarriär som bestod av: assisterande i AIK, assisterande i Norrköping, huvudtränare i Norrköping när klubben åkte ur allsvenskan 2002. Lägg till sejourer i  Täby IS, Råsunda IS, Motala AIF, Nacka och Väsby.
Publicerad 2012-09-19 kl 22:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto