Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hedman talar ut - blev sexuellt utnyttjad som barn: "Förstod inte hur fel det var"

Sverige

Magnus Hedman blev sexuellt utnyttjad som barn.
Den tidigare målvakten berättar nu om traumat för att hjälpa andra. 
- Det började när jag var sju år och pågick fram till att jag var tolv, säger han i Dplay-dokumentären "Magnus Hedman: Andra halvlek" till Expressen

Foto: Bildbyrån.

Tidigare svenske landslagsmålvakten Magnus Hedman, 46, hade en lång och framgångsrik karriär i bland annat AIK, Coventry City, Celtic och Ancona innan han avslutade sin karriär med en kort sejour i Chelsea. 

Nu berättar den tidigare målvakten om att han blev sexuellt utnyttjad som barn. Hedman berättar att han vill hjälpa andra med sin historia. 

- Jag blev sexuellt utnyttjad som barn, av en familjemedlem, en person i min närhet. Det började när jag var sju år och pågick fram till att jag var tolv. Jag berättade det aldrig för någon annan. Jag förstod inte då hur fel det var. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger han till Expressen och fortsätter:

ANNONS

- Det där har funnits hos mig hela tiden, men jag har skjutit bort det. Annars hade jag inte kunnat leva. Men där på behandlingshemmet kom det bara. Det är en sak som visar på hur dysfunktionell min uppväxt har varit. Tidigare hade jag alltid pratat om min barndom som väldigt lycklig. Och jag har tänkt och känt så. Men sedan fanns det andra sidor. Det var mycket alkoholproblem i min släkt när jag växte upp, och så det här sexuella utnyttjandet. Men jag har inte vågat titta tillbaka på det. 

Hedman berättar vidare att familjemedlemmen, som utnyttjade honom, inte längre lever och att han därför nu vill berätta om ämnet för att hjälpa andra. Han menar att det finns en skam och att han inte vill att andra barn som blir utsatta för sexuella övergrepp ska känna den skammen, då det förstås inte är det berörda barnets fel. 

ANNONS

Hedman berättar också i intervjun med Expressen om sitt tidigare drogmissbruk. Den 20 november i år hade han varit ren i två år, men på vägen dit också gått igenom en tuff tid i livet. I dag mår han mycket bättre. 

- Jag mår fantastiskt bra. Men det är inget halleluja. Livet utanför min lilla sfär är utmanande. Det går upp och ned, skillnaden i dag är att jag inte behöver agera på känslorna. Och med att agera menar jag att jag inte behöver ta alkohol eller droger. Jag klarar av att ta emot känslorna ändå. Jag klarar av att inte hålla dem för mig själv utan bollar med folk, och jag har inga ovänner längre. Det är väldigt viktigt, säger han till Expressen. 

Hedman tog beslutet om att berätta om sin barndom när han bestämde sig för att medverka i dokumentären "Magnus Hedman: Andra halvlek" på Dplay, som släpps på tisdag.

ANNONS
Publicerad 2019-12-16 kl 19:52
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto