Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Historiskt Fifa-beslut ger pengaregn över VM-spelarna

Sverige (dam)

Prispengarna har ökats.
Och dessutom är varje enskild spelare garanterad drygt 320 000 kronor under VM i sommar.
Det rapporterar The Guardian.

Foto: MICHAEL ERICHSEN/Bildbyrån.

I sommar är det dags för VM-slutspel för det svenska damlandslaget. Mästerskapet äger rum i Australien och Nya Zeeland. Sedan tidigare är det känt att den totala prispotten ökar rejält, till över 1,5 miljarder svenska kronor.

Nu rapporterar The Guardian att varje spelare i mästerskapet dessutom är garanterad en summa om minst 30 000 dollar, motsvarande drygt 320 000 svenska kronor. För TT berättar landslagschef Jens T Andersson att den individuella prispotten är helt ny.

- Jag tycker att det är positivt att Fifa säkerställer att en viss del av pengarna går till spelarna som deltar i fotbolls-VM, säger Andersson till TT.

Annons

Samtidigt säger Andersson, till Aftonbladet:

- Det är i grunden positivt, men det påverkar inte våra landslagstjejer i någon större utsträckning eftersom de sedan tidigare har fått bonusar vid mästerskap. Men det här säkerställer ju att alla kvinnliga landslagsspelare runt om i världen får bonusersättningar.

Pengarna till spelarna ökar ju längre nationen tar sig i turneringen och enligt TT ger en seger i turneringen varje enskild spelare 270 000 dollar, motsvarande runt tre miljoner svenska kronor.

- Det är roligt att det börjar gå mot mer jämställt, det är kul att det sker en sådan satsning. Det här är otroligt viktigt för oss, vi vill hela tiden gå framåt och det här visar ju bara att vi är på väg åt rätt håll och man märker att intresset blir allt mer större, säger landslagsspelaren Filippa Angeldahl till SVT.

Annons

Varje förbund får i sin tur minst 17 miljoner kronor. Även där ökar summan ju längre man tar sig i turneringen och den nation som vinner kammar hem över 45 miljoner svenska kronor.

Publicerad 2023-06-08 kl 13:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto