Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Historiskt jämnt mellan Sverige & Ryssland - så ser statistiken ut

Foto: SCANPIX

Torsdagens match på Friends Arena blir det 25:e mellan Sverige och Ryssland (och Sovjetunionen). Och det kommer bli en jämn match, åtminstone om man kollar på statistiken.

På de hittills 24 matcherna verkar är åtta den gemensama nämnaren – åtta vinster till Sverige, åtta till Ryssland och åtta oavgjorda matcher. Men tro det eller ej har Ryssland övertaget på svensk hemmaplan. Ryssarna har vunnit fyra gånger, spelat sex oavgjorda och endast förlorat två på sammanlagt tolv matcher på svensk mark.

De båda nationerna har mött varandra tidigare under ett EM-kval, 1964. Då spelade Sverige 1-1 mot dåvarande Sovjetunionen på Råsunda innan man förlorade med 3-1 i Moskva den 27 maj.
Senast lagen möttes var i den snöpliga sista gruppspelsmatchen under EM 2008 då Ryssland, med Andrej Arsjavin i spetsen, spelade ut Sverige och kunde vinna med 2-0.

Om vi sätter Ryssland under lupp ser vi att de är svåra att göra mål på. På de senaste 19 matcherna har motståndarlaget inte kunnat göra mer än ett mål på Ryssland. Senast någon gjorde två mål på ryssarna var i en vänskapsmatch 2012.

Sedan Fabio Capello tog över rodret för Ryssland 2012 har man förlorat tre matcher – mot Portugal, Nordirland och Belgien, alla med 1-0. Under samma tid har man vunnit 14 gånger och spelat åtta oavgjorda matcher.

Sverige har vunnit de senaste elva EM-kvalmatcherna. Senast man förlorade en EM-kvalmatch hemma var mot Lettland den 11 oktober 2003. På de 39 senaste EM-kvalmatcherna har man endast förlorat fem matcher. Det ska dock sägas Sverige inte vunnit någon av de fyra senaste tävlingslandskamperna. Förlorar man mot Ryssland är det första gången man spelar fem tävlingsmatcher utan vinst sedan 1995.

Publicerad 2014-10-09 kl 16:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons