Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Källström om nya jobbet - och jakten på Jannes ersättare: "Det är viktigt för mig"

Sverige (herr)

SOLNA. Kim Källström blir SvFF:s nya fotbollschef.
Nu ger han sina tankar om drömjobbet - och jakten på en ny förbundskapten.
- Det är jätteviktigt för mig att hinna in i den processen, säger förre storspelaren till Fotbollskanalen.

6:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en intervju med Källström i spelaren ovan.

6:41
Källström: "Finns en oro"
26:06
Se Kim Källströms presskonferens i repris

Svenska Fotbollförbundet gör om internt. Nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg har nu rekryterat en fotbollschef i form av Kim Källström och under honom ska två tekniska direktörer jobba. En som har ansvar för damsidan och en som jobbar med herrsidan.

- Rollen jag får är spännande och bred. Jag blir ansvarig för all fotboll på förbundet, i princip, vilket känns bra. Att vi samlar allt på ett ställe. Tillsammans kan vi ta fram en strategi för hur vi vill att svensk fotboll ska ta sig framåt, säger Källström.

Caroline Sjöblom är klar som teknisk direktör på damsidan, men vem den andra personen med samma titel blir är inte klart än.

Annons

- De kommer jobba nära mig och mycket av det strategiska arbetet kommer ligga där.

Källström, som har 131 A-landskamper på meritlistan som spelare, kommer rapportera till Andrea Möllerberg och ha allt personalansvar.

- De två tekniska direktörerna kommer jobba nära mig men inte ha något personalansvar, utan bara jobba med strategin vi ska ha. De ska också vara delaktiga ute i verksamheten, resa med landslagen, kunna vara med på träningar och så vidare. Allt det vi bestämmer ska de kunna vara med och implementera.

Blir du ytterst sportsligt ansvarig för representationslagen?
- Ja, det skulle jag säga att jag blir. Jag blir ansvarig för all fotboll. 

Källström har noll erfarenhet som chef/ledare i en verksamhet. En brist när han nu hoppar på uppdraget, medger han.

- Det finns en lucka där. Men i mina diskussioner med Andrea har vi prioriterat att jag besitter vissa egenskaper som vi tycker känns viktiga. Med Andreas och alla medarbetares stöd tror jag att jag kan fylla den där luckan. Men det är den delen jag saknar. Samtidigt ska vi bedriva en fotbollsverksamhet och där känner jag att jag bottnar väldigt bra.

Annons

Andrea Möllerberg fyller i:

- Jag känner mig oerhört trygg och jag kommer självklart stötta Kim i de frågor där det behövs. Men jag är övertygad om att de ledarerfarenheter som han har från sin spelarkarriär kommer kunna implementeras här. 

41-årige Källström kliver nu rakt in i en process rörande rekrytering av förbundskapten till herrlandslaget. Hittills har herrlandslagschefen Stefan Pettersson lett den och nu får han stöttning av nye fotbollschefen.

- Hade jag haft den här rollen när hela processen startade hade jag lett den. Nu är det lite speciellt i och med att vi är i den situationen som vi är. Men givetvis kommer jag ge mig in i den processen och jobba nära Stefan. Vi kommer hitta en väg framåt och dela ansvaret. Det här är inte en process där en persons åsikt är det som avgör. Men det är klart att jag kommer ta en stor del.

Annons

Han säger att han ännu inte hunnit ge sin ”input” fullt ut kring ny förbundskapten.

- Jag har haft lite tankar och nu kommer det arbetet intensifieras.

Källström vill göra det bästa av situationen, som alltså innebär att han som ansvarig för förbundets fotbollsdel inte var med från början när rekryteringsprocessen drog igång.

- I en perfekt värld kanske det skulle sett annorlunda ut men det är sällan man får passningen på läppen. Jag tänker att det är vad det är och för mig är det viktigt att komma in i processen innan den är färdig. Jag tror väldigt mycket på det här med processer och att den dagen vi bestämt oss, och lite längre fram, är det viktigt att kunna gå tillbaka: ”Vad sa vi? Hur var snacket inför?”. För mig är det jätteviktigt att jag hinner in i processen innan beslutet fattas.

Vad vill du ha för förbundskapten?

Annons
- Jag vill att vi ska gå tillbaka och hitta en väg framåt med extremt fokus på fotbollen. Det viktigaste för mig vad gäller de två representationslagen är att man vinner sina matcher. All utveckling och utbildning av spelare och ledare ligger på andra delar i organisationen. De två representationslagen behöver vinna så många fotbollsmatcher som de kan. Det kommer lätta trycket på hela organisationen, säger Källström. 

- Jag vill ha någon som brinner för svensk fotboll och har kunskap om fotbollen. Det är viktigt att man klarar av media men vi får inte heller bara skapa en person där det viktigaste är att klara media. Det viktigaste för mig är det som händer på fotbollsplanen. Sen behöver man klara av det mediala trycket som finns i dagens fotboll. 

Han utvecklar:

- Det är en väldigt utsatt position att vara svensk förbundskapten och den som får jobbet kommer få kämpa på, liksom. Men vi kommer givetvis ha en organisation runt förbundskaptenen som ska ge stöttning.

Annons

Flera av Källströms tidigare lagkamrater i landslaget, namn som Olof Mellberg, Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg, har bollats upp i media som tänkbara kandidater för SvFF i jakten på en ny förbundskapten och han kommer stöta på sina vänner i olika sammanhang i sin nya roll framöver.

Hur blir det att hantera alla de relationerna?
- Det är så klart lite speciellt men samtidigt så känner vi varandra väl och jag tror vi är väldigt duktiga på att separera våra professionella jag och våra privata jag. Men det är som det är. Jag får laga efter läge. Jag ser det nog snarare som en tillgång att vi känner varandra väl och att vi lärt känna varandra i väldigt konkurrensutsatta omgivningar, svarar Källström. 

Vad gäller hans vision för svensk fotboll har den tidigare landslagsmannen inga konkreta svar att ge i dagsläget.

Annons

- För mig blir det viktigt att ta tid på mig, tillsammans med mina medarbetare, och fundera på var vi står i svensk fotboll och vart vi vill gå. Det är inget vi kan göra bara rakt upp och ner. Det kommer ta sin tid. Jag tror vi alla är överens om att vi står vid ett vägskäl kring vart vi ska gå. Att vi då ska stressa fram en strategi… det tror jag inte på. Vi kommer ta vår tid och försöka hitta en väg framåt som är bra för alla delar.

Källström gillar att det just nu pågår en stor medial debatt kring olika delar inom svensk fotboll.

- En fråga kan ha flera svar. Det är inte säkert att det finns ett rätt svar. Jag har inte alla svar. Vi som team kommer behöva ta fram en idé och när vi väl har bestämt den kommer vi köra stenhårt för att nå målen vi sätter upp.

Svenska herrlandslaget missat två raka mästerskap och ramlat ner i Nations Leagues C-division. Damlandslaget missar OS. U21-landslaget får svårt att nå EM. Det är lätt att hitta landslagsresultat som svajar och Källström gör ingen hemlighet av att det finns saker att jobba på.

Annons

- Jag tänker att man får vända det till möjligheter. Om inte resultaten är så som man vill att de ska vara så är det läge att tänka nytt och se vad vi kan göra annorlunda. Men som med allt, framför allt i utbildningsarbetet, är det väldigt långa ledtider. Det vi gör i dag kommer vi se effekt av om några år. Jag tror att vi behöver fundera lite på vad vi gör.

- Vi gör mycket rätt och då gäller det att ha kvar det men sen finns det kanske vissa saker som vi kan göra bättre eller utveckla. Vi kan lyfta blicken och se vad som görs i andra länder. Det finns ständigt oändligt mycket att göra inom fotbollen med tanke på hur snabbt hjulen rullar. Det gäller att vara lättfotad och kunna se trenderna som är för att kunna svara upp mot det

Hur orolig är du?
- Det är klart… jag tycker alltid att jag är lite orolig när våra representationslag inte har de framgångarna som man vill att de ska ha. Plus att resultaten lite längre ner inte helt och hållet går vår väg. Det finns en viss oro. Men jag tänker att man ska använda den som bränsle och energi för att utveckla och vända trenden. 

Annons

Vad gäller rekryteringen av en ny förbundskapten till herrlandslaget svarar generalsekreteraren Andrea Möllerberg följande på frågan om när den kommer vara klar:

- Jag säger tidigt Q1 (kvartal ett under 2024).

Inte före jul?
- Nej, jag tror inte det. Jag tror vi ska titta på tidigt Q1 för att inte stressa. Vi ska välja rätt. Det finns ingen anledning att stressa men vi försöker jobba så skyndsamt vi kan. Det finns ju andra aktörer som också vill ha tränare under den här perioden, säger Möllerberg. 

Hur stor plats ser du att Kim kommer ta i er process vad gäller att rekrytera en förbundskapten?
- En stor del. Framför allt bli ett bollplank. Stefan (Pettersson) har gjort ett bra jobb och strukturerat upp väldigt mycket. Jag tror Stefan blir väldigt glad över att Kim kommer in så att de är två som jobbar med det. Man behöver verkligen bolla. 

Annons

- Som förbundskapten ska du vara väldigt bra på fotboll, vinna matcher och ta media. Det är en ”superman” det är tal om och det kanske man inte hittar. Då gäller det att bolla kring vad vi kan göra avkall på eller vad någon annan i organisationen kan ta.

Hur långt ifrån är ni att vara klara med intervjudelen och informationsinhämtande kring kandidater?
- Oj, jättelångt ifrån. Vi är en bra bit ifrån. 

Kommer det vara en duo som tar över eller blir det en tydlig förbundskapten och en assistent?
- Det har vi inte kommit fram till än, svarar generalsekreteraren.

Publicerad 2023-12-06 kl 20:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto