Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Klubbarna vill "pausa" elitlicensen - nu lägger SvFF till corona-situationen i utredning

48v

Svensk Elitfotboll vill, till följd av coronaviruset, pausa elitlicensen.
Nu har SvFF tagit beslut om att lägga till "corona-situationen" i en översyn av elitlicensen. 
- Vi vill ändå titta igenom det för att se om det finns skäl att göra någon kortsiktig förändring i en väldigt speciell situation, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. 

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist (klubbarna i allsvenskans och superettans intresseorganisation) gav i veckan, för FotbollDirekt, besked om att klubbarna kommit överens om att föra frågan vidare om pausad elitlicens till Svenska Fotbollförbundet. Detta med anledning av de ekonomiska svårigheter som dykt upp för många klubbar till följd av coronaviruset. 

Nu har Svenska Fotbollförbundet haft möte om frågan.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson bekräftar att rådande situation som uppkommit till följd av coronaviruset tas med i en översyn, som förbundet redan gör av elitlicensen. Därmed kan det bli kortsiktiga förändringar i licensen till följd av virusets påverkan på klubbar.  

ANNONS

- Förbundsstyrelsen har i kväll fattat beslut om att vi ska göra en översyn av elitlicensen. Det fanns ett sådant beslut tidigare att vi skulle se över licensen utifrån kriteriet om en förenings ekonomiska förutsättningar och verksamhet under nästkommande år, så ett sådant uppdrag fanns redan tidigare, men nu vill vi också, utifrån pågående corona-situation, se om det finns anledning att titta på något i elitlicensen kopplat till föreningarnas förmåga att uppfylla licenskraven, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Man ska också säga det att elitlicensen har en viktig och väldigt långsiktig funktion. Om det skulle komma upp förslag om eventuella förändringar ska man betrakta de som enbart av tillfällig karaktär i en exceptionell situation som vi befinner i oss nu. GS (kansliet) har fått det här uppdraget, ska ge en delrapport i september och en slutrapport och eventuella förslag i oktober. Det här arbetet ska göras i samråd med licensnämnden och med berörda intresseorganisationer.

ANNONS

- Men man kan var tydlig och säga att redan nu med nuvarande dokumentation och regelverk rörande elitlicensen så finns det någonting som heter särskilda skäl. Med särskilda skäl avses omständigheter som föreningar inte kan förutse eller på annat sätt råda över. Redan i nuvarande text och licens-regelverk kan man mycket väl ta höjd för de konsekvenser som corona-situationen ger, men vi vill ändå titta igenom det för att se om det finns skäl att göra någon kortsiktig förändring i en väldigt speciell situation.

Vilket resultat kan den här översynen ge?
- Vi gick inte in på några detaljer kring detta. Vi har gett ett uppdrag till GS (kansliet) och kommer att ha en delrapport i september. Vi pratade inte om några delar specifikt i elitlicens-kraven, det får utredningen titta på, men det är ett långsiktigt och stabilt dokument, som redan nu tar höjd för detta, men vi vill ändå komplettera det tidigare uppdraget kring de ekonomiska förutsättningarna med också den här förutsättningen kring corona-situationen, så att det inte finns någon lucka där. 

ANNONS

Är anledningen till den här översynen just att många klubbar sliter med ekonomin?
- Uppdraget fanns tidigare och vi vill nu säkra att det inte finns några tveksamheter och att det även tas höjd för den här delen med corona-situationen. Som sagt var kan man redan hävda att den gör det, men när vi ändå gör den andra utredningen vill vi titta på det här också. Det här utredningsarbetet var i princip redan igång, men vi vill nu också förtydliga, från förbundsstyrelsens sida, att det är ett arbete igång och att vi återkommer i höst med resultatet. 

Kan översynen resultera i att det blir "lättare" att klara kraven för elitlicens kopplat till rådande ekonomiska läge till följd av coronaviruset?
- Jag vill inte spekulera i någonting. I kväll har vi fattat beslut om att genomföra en utredning och i september kommer en rapport att lämnas. Då får vi se vad vi får för rapport och i oktober ska vi ha eventuella förslag framme. Utredningen ska göras i nära samverkan med både nämnden och de berörda intresseorganisationerna. Därigenom har även klubbarna möjlighet att framföra sina synpunkter i utredningsarbetet. 

ANNONS

Fotbollskanalen kunde tidigare i år berätta att SvFF:s styrelse planerar att lämna in ett förslag om förändringar av systemet kring elitlicensen (utredningen som Karl-Erik Nilsson syftar på ovan) till förbundets årliga representantskapsmöte, vilket bland annat fattar beslut om SvFF:s regelverk, i höst.

- Vi tänker se över hela reglementet för licensnämnden, inklusive de ekonomiska kraven på klubbarna. Det ska göras inför representantskapsmötet i höst. På årsmötet kommer vi be om rättighet att göra det, sa förbundets andre vice ordförande Lars-Christer Olsson då. 

Olsson medgav även att fallet kring Östersunds FK har bidragit till översynen. ÖFK blev först inte beviljat ny elitlicens av SvFF:s licensnämnd, men fick sedan rätt av överklagandenämnden och är därmed ett allsvenskt lag 2020. 

- Det har väl kickat igång tankarna, mer än att det har haft en stor direkt betydelse. Nu är Östersund-fallet avgjort, och det har ju hanterats av institutioner som är oberoende av förbundsstyrelsen. Det fallet är ju klart. Sen får vi se om man kan skärpa till reglementet så att det blir ännu tydligare, sa han. 

ANNONS
Publicerad 2020-03-31 kl 22:04

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto