Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Lagerbäck i Offside: "Får tacka Filip och Fredrik för att ha utsett mig till Sveriges tråkigaste man"

Ju fler mästerskap som Sverige kvalar in till med hjälp av förbundskapten Lars Lagerbäck desto djupare verkar kritiken mot honom bli. Även om den inte håller sig inom fotboll alla gånger.
- Tydligen har Filip och Fredrik utsett mig till Sveriges tråkigaste person. Det brukar jag använda när jag är ute och pratar med sponsorer, säger han till fotbollmagasinet Offside.

I senaste numret av Offside får förbundskapten Lars Lagerbäck i en lång intervju chansen att förtydliga varför han inte vill hålla sig till de ytliga kommentarerna i sin analys av fotboll – och hur det är att utses till landets tråkigaste man.

– Tydligen har Filip och Fredrik utsett mig till Sveriges tråkigaste person. Det brukar jag använda när jag är ute och pratar med sponsorer: ´"Ni ska inte förvänta er något av det här, för framför er står Sveriges tråkigaste man."
- De har gett mig en jävla bra inledning. Jag får tacka dem för det, säger förbundskaptenen i Offside.

Han förklarar även varför han undviker att lyfta fram enstaka briljanta moment ur en match eller från en spelare som exempelvis Rasmus Elms kanonmål mot Österrike senast.

- En del av mitt jobb är att förklara fotboll. Det är också ett sätt att motivera varför vi tar de beslut vi tar. När jag tittar på fotboll i jobbet kollar jag lika mycket där bollen inte är. Sitter jag och slötittar – som jag antar att många åskådare gör och definitivt tycker att de flesta i media gör – så följer jag också bara bollen.
Det är naturligt. Men då ska man veta att man bara betygsätter en minuts prestation. Max.

- Roland (Andersson, assisterande förbundskapten) satt nyligen nyligen och klockade en spelare under en hel match. Killen hade bollen i 34 sekunder totalt.

Reporter Henrik Ystén nämner även att han blev förbannad på Zlatan Ibrahimovic i VM-kvalet mot Ungern eftersom Zlatan, enligt reportern, visade frustartion i sitt kroppspråk. Frågan är om Lagerbäck säger till sin stjärna vid sådaan tillfällen?

– Ja, det kan jag. Vi försöker hela tiden påverka spelarna, det ska vara tummen upp i stället för negativa gester. Den här diskussionen fanns om Fredrik och den finns om Zlatan. Båda är duktiga fotbollsspelare som ställer höga krav på sig själv och sin omgivning.

Har du sagt ifrån någon gång?

– Inte på senare år. I svensk idrott är vi väldigt teamorienterade och det är bra, men jag tror att det också gör att vi reagerar starkare på sådant här än man gör i andra länder.

Lagerbäck tittar även fram mot VM-kvalet borta mot Portugal den 28 mars. Och han menar att portugiserna har rejält med respekt för Sverige.
– I träningslandskampen mot Finland använde de försvararen Pepe som innermittfältare. Skälet till det måste vara att de hade vår match i åtanke och det visar att de är rädda för oss. Men visst, det är hemmaplan och oavsett var Pepe spelar så kommer de att försöka dominera matchen.

Du kan läsa hela intervjun i senaste numret av Offside. Numret finns i butik från den 17 mars men har gått ut till prenumeranter.

Publicerad 2009-03-11 kl 09:04
Annons
Annons
Annons