POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
4v

Landslagssvensk får dagsböter - Blågult var ovetande om utredning vid uttagning: "Får utvärdera i efterhand"

Foto: Bildbyrån.

En landslagssvensk har fått ett strafföreläggande för våldsamt motstånd.
Stefan Pettersson menar att Blågult trodde att fallet var avslutat - och var ovetande om att utredningen fortsatte när spelaren under utredningsperioden blev uttagen.  
- Vi får utvärdera i efterhand, säger landslagschefen till Fotbollskanalen. 

Det var i mitten av maj i fjol som Expressen var först med att berätta om att en svensk landslagsspelare hade omhändertagits av polis, misstänkt för att ha slagit en polis och brukat våld mot en ordningsvakt utanför en nattklubb. Aftonbladet rapporterade sedan, i slutet av juni i fjol, att två av tre utredningar hade lagts ner med anledning av svag bevisning och att endast misstanken om våldsamt motstånd kvarstod. 

På fredagen kunde Fotbollskanalen berätta att utredningen är klar och att åklagaren Ulrika Ekvall har utfärdat ett strafföreläggande mot spelaren för våldsamt motstånd. I strafföreläggandet, som Fotbollskanalen har tagit del av, framgår det att påföljden är 40 dagsböter á 1000 kronor, det vill säga 40 000 kronor, samt en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor. 

- Jag tror att han kommer att godkänna det, men det får vi se. Han har sagt att han är villig att godkänna ett strafföreläggande, sa åklagaren till Fotbollskanalen.

När Fotbollskanalen når landslagschefen Stefan Pettersson har han först under fredagen fått besked om att fallet levt vidare efter det att delar av utredningen lades ner. Pettersson menar alltså att landslagsledningen har varit av uppfattningen att hela ärendet avslutats.

Den aktuella spelaren har, efter det att två av tre delar i utredningen lagts ner, varit uttagen i en svensk landslagstrupp. Att spelaren fortsatt var brottsmisstänkt togs inte in i bedömningen när han fick en plats i Blågult, eftersom landslaget enligt Pettersson inte kände till att utredningen fortfarande pågick.

- Vi visste om att det fanns en utredning, men jag såg att det stod något om att utredningar var nedlagda och det visste vi om, men inte att det var något som låg kvar, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Vi har ju vetat om att det var någonting, men inte att det skulle komma ett strafföreläggande. Det visste vi inte om förrän det började ringa här, men vi visste om att det var en utredning tidigare. 

Hur ser du i efterhand på att spelaren blev uttagen när det fortsatt pågick en utredning som ni inte kände till och trodde var avslutad?
- Vi kan ju inte det där i detalj, så vi får prata med spelaren och vi har inte hunnit prata med spelaren heller, så jag kan inte kommentera det eftersom att vi inte visste om det.

Förbundet har inte haft någon kontakt med spelaren efter beskedet om ett utfärdat strafföreläggande, men kommer att ta kontakt framöver. 

- Nej, det har vi inte haft. Det har inte gått, men vi kommer såklart att ha det. Det kom ju upp i morse vad jag förstår. Vi har inte vetat om att det blev så här och då är det inget konstigt att vi inte har pratat om det, säger han och fortsätter:

- Vi kommer nu att höra med spelaren i fråga kring hur det står till och om hur han ser på saken. 

Var det just att ni läste att delar av utredningen lagts ner som gjorde att ni trodde att den hade avslutats helt och hållet?
- Ja, vad vi vet fanns det ingenting kvar, men det gjorde det uppenbarligen, så vi får se hur det gått till. Vi får utvärdera i efterhand och se om vi hade kunnat göra på något annat sätt, men det är inget som händer varje år och det är sällan sådana här saker inträffar. 

Hur hade ni resonerat kring att ta ut spelaren i landslaget om ni hade vetat om att utredningen fortsatt pågick och skulle kunna leda fram till ett strafföreläggande?
- Nu spekulerar vi och nu gjorde vi inte det och han var med, men det är som vi pratat om tidigare att man vill veta mer i detalj vad som hänt och skett och det ena med det andra. 

Tycker du att han borde ha berättat det för er?
- Visst kan man tycka det, men det är olika från människa till människa kring hur man tänker. Vi kan såklart ha önskemål, men det blir ändå upp till var och en. De är landslagsspelare när det är med oss, annars är de i klubbarna. 

Landslagsledningen har däremot tidigare varit i kontakt med spelaren om utredningen. 

- Ja, det är klart. Vi pratade med honom om det, men det stannar mellan oss. 

Pettersson menar vidare att landslagsledningen nu behöver sätta sig in i utredningen. 

- Jag vet inte så mycket om det. Jag läste det bara snabbt och sådär och sedan vet jag inte något mer i detalj om vad det innebär och om ena eller det andra. Det är naturligtvis aldrig bra eller försvarbart att hamna i en sådan situation, men vi får sätta oss in i det ordentligt och se vad det innebär. 

Har ni någon policy för hur ni agerar i ett sådant här läge?
- Så ofta händer det ju inte och jag har själv inte varit med om det. Det är väl någon gång förr i tiden, så det finns som tur är inte någon vana i det här. Man får se på det från fall till fall antar jag. Det finns olika grader av brott och bestraffningar och sådär. Det är svårt att ha en princip för att man alltid ska göra på samma sätt. Vi diskuterar det från fall till fall och förhoppningsvis blir det inte fler fall. 

Hur känner ni kring spelarens framtida medverkan i landslaget med anledning av detta?
- Diskussionen kommer säkert att uppstå, men vi vet inte detaljerna i det här alls. Vi får sätta oss in i detta och kommer att ta det vidare därifrån. Man får se från fall till fall. Vi får sätta oss in i detta och som tur är händer det här väldigt sällan. 

Publicerad 2020-01-24 kl 16:43
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå