Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Läs chatten med Olof Lundh

Olof Lundh chattade med Fotbollskanalens läsare inför ödesmatchen mot Ungern på lördagskvällen. Läs chatten här

danne the man: om jag hade varit förbundskapten hade jag haft 5 anfallare i landslaget , ibrahimovic, berg, toivonen, goitom och elmander , vad hade du tyckt om det?
Olof Lundh: Goitom är ju skadad och ganska ofta har ju Lagerbäck haft fem anfallare. Det handlar väl mer om att våga använda offensiva spelare. Goitom hade varit värd en chans i landslaget.

Oskar: Tycker du inte att Henke borde ta och lägga ner i landslaget så dom andra spelarna som Berg, Toivonen, Hysén och Elmander får spela?
Olof Lundh: På ett sätt förstår jag vad du menar, men det är väl upp till dem att slå ut Larsson. Ingen av anfallarna har ju riktigt tagit chansen. Sedan kanske Lagerbäck är väl fäst vid en del spelare.

Emil: Vad tycker du om Fredrik ljungbergs eventuela "Arsenal comeback" har ju ryktats om Chelsea med.
Olof Lundh: Vore ju fantastiskt för honom. Om han är hel och frisk har han mer att tillföra. Har för dålig koll på MLS för att bedöma honom, men de sista åren i PL och i landslaget var han inte i toppklass, tyvärr. Han ville men kroppen stoppade honom.

Petrus: Kan du ibland själv tycka att det blir lite väl mycket Zlatan-fokus på fotbollskanalen och i övrig media?
Olof Lundh: Jag förstår vad du menar men Zlatan är så stor att det är naturligt att det blir fokus på honom. Det är så i alla sporter, ta Peter Forsberg i hockey. Sedan tycker jag att det i dagens sportutbud finns mycket annat vid sidan av Zlatan även om han dominerar periodvis. Inga medier hade hellre satsat på Zlatan om läsare, köpare och tittare hade varit ointresserade.

Gert: Snusar någon i svenska landslaget?
Olof Lundh: Garanterat. Men jag har dålig koll. Det är dock inte som hockeylandslaget.

Björn: Tror du Zlatan kommer att spela? tror du Sverige vinner mot Ungern? Isf vem avgör matchen?
Olof Lundh: Ja. Ja. Rasmus Elm.

adam: om sverige skulle få en straff på lördag tror du kim får ta den igen då?
Olof Lundh: Nej, den tar säkert Zlatan som är straffskytt.

Jocke: Borde inte Dusan peta åtminstone Holmén ur en sån här trupp? Jag är medveten om att Dusan är alldeles för offensiv för att spela centralt (i Lagerbäcks ögon), men en kantroll borde han ju klara av bättre än Holmén,
Olof Lundh: Dusan Djuric har inte övertygat Lagerbäck, vare sig i klubblaget eller på USA-turnén. Varför? Ja, kanske för lite av en två-vägs-spelare.

Josef Charif: Tycker du att Zlatan borde springa mer i Landslaget? Det känns alltid som han är lite tröttare när han spelar där än i klubblaget om man säger så :)
Olof Lundh: Jag vill framför allt att han inte ska söka bollen och ge sig långt bak på planen. Sedan är det givetvis så att han kanske inte alltid gett lika mycket som han gjorde i Barcelona i ligapremiären. Men han har annan status där än i landslaget och sedan har han på sistone (som i EM) varit skadad i landslaget.

Malmöit: tjena Olof! gillar din dialekt :) Som Hans Backe skrev att han tyckte Rasmus ska ligga släppande bakom Zlatan, vad tycker du om det? i mina ögon hade det varit bra ! En annan fråga nu då: vad tycker du om Rolle Nilsson?
Olof Lundh: Ingen dum idé, men Lagerbäck släpper nog aldrig två forwards. Precis som Backe så så behöver Sverige vinna och därför talar det för två anfallare. Jag vill också se Elm centralt.

billie jean: Tobias Hysén känns förtillfället som ett bättre alternativ som vänsterytter än S.Holmén om man ser till formen hos spelarna. Hur stor tror du att chansen är att Hysén får starta?
Olof Lundh: Rätt liten.

Theodorois: Tycker du att Rasmus Elm gjorde rätt i att gå till AZ istället för de antal Premier league klubbar som han hade kunnat välja? Och david elm till fulham! vad ska han där och göra, enligt mig är David Elm inte alls speciellt bra.
Olof Lundh: Lätt för mig att tycka, men jag tror Fulham hade varit bra för Rasmus Elm. Men om han kände sig osäker är det bättre att gå till AZ. Jag är däremot inte impad av den klubbens nye tränare, Ronald Koeman, och det gör mig skeptisk.

Theodore: Erwin Koeman sa att han hade varnat sina spelare för Kim. Tror du han försöker psyka och mena att de inte är rädda för zlatan? Eller menar han verkligen de med kim.
Olof Lundh: Klart att det är en psykning att reta Zlatan. Handlar om att han inte vill nämna honom.

davve: vem tycker du ska ta frisparkar i landslaget ??
Olof Lundh: Källström, Svensson och Ibrahimovic.

max p95: varför tror du att lagerbäck inte satsar på emir bajrami?
Olof Lundh: En gåta för mig. Kanske för att han inte varit med på en vinterturné och Lagerbäck ogillar att satsa på den typen av spelare.

Anden: Om alla spelare i AIK varit svenskar, vilken eller vilka spelare skulle du plockat ut till landslaget? Några från andra allsvenska lag?
Olof Lundh: Ingen direkt. Örlund har gjort det grymt bra i mål och Obolo är vass men knappast landslagsmässig.

sabit: vilket är ditt favorit lag??
Olof Lundh: Leeds United.

Flippe_MFF: Tjena Olof! Skulle bara höra med dig vilken ung spelare somstår på kanten till landslaget har stört ponential att bli lika stor som Zlatan?
Olof Lundh: Kan inte se någon med hans potential. Även om Rasmus Elm har talang har han inte den potentialen.

Daniel: Fick kepsen åka med till Budapest?
Olof Lundh: Nej, den stannade hemma. Fick inte plats på flyget.

Hala Madrid: Tror du Lars Lagerbäck får sparken om han inte lyckas ta Sverige till VM ?
Olof Lundh: Han blir aldrig sparkad. Däremot blir det en diskussion om hans framtid om Sverige inte når VM. Då hoppas jag förbundets styrelse avstår från att förlänga hans kontrakt.

abdi: hej var du i varberg och kolla när portugal tränade eller?
Olof Lundh: Jag bevakar Sverige, så svaret är nej.

Peter: Vad tror du om Gustav Svenssons chanser att bli ordinarie i landslaget som "linderoth-position"?
Olof Lundh: Stora. Han växte under U21-EM och han och IFK:s Sebastian Eriksson är två som kan kliva in i den rollen.

Mucke: tror du att Henrik Larsson stannar kvar i landslaget till VM om sverige tar sig dit?
Olof Lundh: Kanske. Hänger väl på hur han känner sig när han gör comeback. Han fyller snart 38 år och det måste ta emot att köra ett varv till. Han blir inte bättre.

Anders: Vad anser du om all kritik mot Daniel Andersson? Är den rättfärdigad?
Olof Lundh: Nej, han ska väl inte ha kritik. Det är ju Lagerbäck i så fall. Jag tycker att Daniel visade under EM förra sommaren att han kan prestera på högsta nivå, men sedan tycker jag ofta det finns starkare alternativ.

Theodore: Hej Olof! hur tror de går ifall vi får spela utan Zlatan, och hur tror du de går om Zlatan spelar?
Olof Lundh: Sverige bör vinna både med och utan Zlatan. Sverige har ett bättre landslag och nu är det upp till Roland och Lasse att visa att de är bäst i landet på att leda landslaget, vilket de tycker.

Jocke: Vilka från Ungerns lag hade gått rakt in i den svenska startelvan?
Olof Lundh: Hade inte varit fel med deras Balázs Dzsudzsák som är en utpräglat offensiv vänsterspelare. Dessutom i form.

huffe: Om vi skulle förlora mot ungern då är ju vm helt borta. Är det inte bättre att ta bort dom gamla direkt då. Och spela med spelarna som är tänkta till em, typ lustig, bajrami och berg?
Olof Lundh: Den dag det är helt borta ska förbundet utse en förbundskapten som tar sikte på EM 2012 så snart det går och därefter får den börja bygga ett landslag. Vill inte säga att de gamla ska ut utan det är upp till en ny förbundskapten att avgöra det. I min världen heter i så fall inte förbundskaptenen Lagerbäck.

Bängt: Hur väl känner alla gamla sportjournalist-rävar varandra? Snackar t.ex. Laul och Lühr med varandra osv
Olof Lundh: Det är olika för olika. Man kan väl säga att Bladet och Expressen inte hänger mest med varandra och folk med rötterna där hänger ibland kvar vid sina gamla vänner. Förr i tiden var tv-folk alltid lite fina och hängde inte med tidningsfolk, men nu är det mer uppblandat. Det handlar om personkemi och en hel del om olika angrepp i spalterna och på bloggar.

danijal: hur ser det ut för zlatan på träningarna nu när du bevakar dom?
Olof Lundh: Vi har inte sett honom träna än. Han missade tisdag och onsdag och torsdagen var stängd. I kväll väntar en kort träning men den ger inte mycket.

andreas: när drar fotbollskanalen europa igång
Olof Lundh: Den 13 september är programmet i gång igen. Med samma manskap och vi hade möte i veckan och ser alla fram emot det.

Rickard: På tal om unga innermittfältare, är Landgren den nya schwartz?
Olof Lundh: Det finns ingen ny Schwarz.

Samir: Olof har du lirat fotboll själv på någon hög nivå?
Olof Lundh: Nej.

tjena: olof varför tycker du om Leeds United?
Olof Lundh: Fastnade för det när jag var liten och sedan har det suttit kvar.

Oskar: Om du skulle få välja en spelare från U21-landslaget att få va med i truppen. Vem skulle du tagit då förutom dom som redan är med från U21-landslaget.?
Olof Lundh: Emir Bajrami. Jag fattar inte att han inte är med.

danne the man: jag tycker det var rätt av lagerbäck att plocka bort chippen , du säger att vi inte har någon sån spelar typ i landslaget , men vi skulle ju kunna plocka in bajrami som har lite samma kvaliter. vad skulle du tycka om man plockade bort chippen för bajrami
Olof Lundh: Då hade jag fattat petningen mer. Problemet är väl att Lagerbäck inte ger den här typen av spelare, som spelar med små marginaler, tillräckligt med förtroende.

Ann Onym: Skulle du hålla med om att landslaget har sämre kapacitet nu än på riktigt länge? Syftar framför allt på i jämförelse med tiden då Tommy "Mys-farsan" Söderberg stod vid Lagerbäcks sida.
Olof Lundh: Nja, EM 2004 var det väl som bäst men även i VM 2006 hade Sverige ett riktigt vasst landslag men då kom inte Larsson från Barcelona och Ibrahimovic från Juventus upp i någon högre klass.

Kalle: Ser du Janne Andersson som en tänkbar frantida landslagscoach?
Olof Lundh: Nej.

billie jean: Hur ser du på svenskornas chans att slå Norge?
Olof Lundh: Väldigt goda. Vidare till semifinal eller ut i kvart är skillnaden mellan okej och flopp - så de måste vinna.

Rickard: Vem hade vunnit i en boxningsfajt, mellan schwarz och mild?
Olof Lundh: Jämnt och det hade gått över 15 ronder men där hade Schwarz vunnit.

billie jean: vilka svenska sportjournalister har den bästa realationen med Zlatan?
Olof Lundh: Just nu ingen, det handlar i så fall om vilken journalist eller vilket media som har bäst kontakt med hans sponsor Nike.

chrille: Kritiken mot Lagerbäck har vart massiv, men är inte den fel? Menar vad som du skrivit ska Backe / Lennartsson göra bättre? I så fall ska vi väl ha en utlänning med annat sätt att se på fotboll i ett svenskt landslag som dom flesta andra kör med? Vad säger du?
Olof Lundh: Jag vill helst ha en svensk som varit utomlands och haft framgångar: Backe, Hamrén eller Jönsson. Jag tror inte förbundets lön lockar tillräcklig kvalitet från utlandet.

Tack o lov är j: Tjenare, Lundh. Hur viktig tror du Zlatan egentligen är för Sverige, med tanke på att han aldrig riktigt presterar i landslaget? Hur stor skillnad är det egentligen med Zlatan i laget?
Olof Lundh: Aldrig presterar? Skottet mot Ungern! Klacken mot Italien. Två direkt avgörande insatser av Zlatan. Sedan kan jag förstå dem som tycker att det är för stor skillnad på spelaren de sett i Inter och i landslaget. Men han får en annan roll och tar ofta en annan roll. Visst, mot Spanien hemma hösten 2006 så slog Sverige till utan Zlatan i startelvan.

Jens: Hur offensivt ska Sverige våga köra? Full fart framåt direkt eller ska man ta det lugnare i en halvlek och inte riskera att råka på ett baklängesmål för snabbt?
Olof Lundh: Rätt offensivt. Kanske inte full fart men nära på, ett svenskt mål kan knäcka ungrarna och få dem att komma av sig och tvivla. Trots allt är ungrarna så högt i tabellen för en radda segrar mot Malta och Albanien.

Alle: Jag tycker det är fel att lag kan ha köpta tränare från andra läner i internatinell fotboll, borde inte tränare ha "landets pass" för det är väll endå land mot land?
Olof Lundh: Håller i viss mån med dig men i en alltmer globaliserad värld får man acceptera det.

Oskar: Hur vill du se Sveriges startelva?
Olof Lundh: Sett i den trupp som är här: Isaksson - Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari - S Larsson, R Elm, A Svensson, Källström - Ibrahimovic, Berg.

djal: Vilket är det bästa resultatet för sverige i matchen mellan Danmark vs. portugal som spelas samma tid.?
Olof Lundh: Går inte att säga. För andraplatsen vore det bra om Portugal förlorade, sett till förstaplatsen är det bra om Danmark förlorar. I bägge fallen är det okej med oavgjort.

Benito vs Lundh: Det är snack om att lagerbäck tänker sitta kvar även vid vm-miss. Tycker du att han ska ersättas? Isåfall med vem om du inte fick välja hasse backe?
Olof Lundh: Han ska ersättas. Erik Hamrén i första hand och Janne Jönsson i andra hand.

Kats: Tycker du inte att vi behöver en förändring i den svenska landslaget ? Jag menar släppa fram mer talanger, offensiva ytterbackar, nya tränare o.s.v.
Olof Lundh: Vi behöver en ny förbundskapten som kan se på spelarna på ett nytt sätt och komma in med nya tankar. Vi behöver en injektion av nytänkande, men det betyder inte att allt ska bort.

Kalle: Vad är oddsen att Kiraly står i soffliggarbyxor?
Olof Lundh: Kolla fotbollskanalen.se/spel

Christian: Skulle du aldrig velat bli tränare för något allsvensktlag eller något lag ute i Europa?
Olof Lundh: Haha, man kan alltid drömma. Nej, jag är inte tillräckligt kunnig. Däremot kan jag vara lockad att vara med i en klubbs ledning och jobba med många av frågorna som man ställs mot.

Niklas: Hur har Sebbe Larsson sett ut på träningarna, känns det som han är nära en startelva eller? Han borde starta. /Niklas
Olof Lundh: Han borde starta. Han har hängt lite mindre med huvudet än tidigare, men av någon anledning verkar inte Lagerbäck se honom som ett bra alternativ.

casper: tycker du behrang safari hade passat som vänster ytter då han är väldigt snabb och gör fina inlägg
Olof Lundh: Han är bra nog som back och jag vill ha en än offensivare spelare där.

Mucke: va tror du tar Sverige sig till Vm eller inte? och hur tror du att landslaget hade blitt om svennis tog över?
Olof Lundh: Jag tror inte alls på Svennis. Jag är rätt trött på den spekulationen. Han är ju samma generation som Lagerbäck och jag tror inte det hade sett mycket annorlunda ut. Vi behöver en ny generation med andra influenser. Jag tror att Sverige håller liv i kampen hela hösten i varje fall.

herman: vem tycker du ska spela på topp med zlatan
Olof Lundh: Marcus Berg. Vi behöver en målskytt och Johan Elmander har aldrig varit den där utpräglade avslutaren och dessutom är han i dåligt slag.

Olof Lundh: Tack för mig. Kul att ni kommer med så många frågor och jag gör mitt bästa för att hinna svara på dem. Nu väntar presskonferens med Sverige och sedan träning. Följ allt hör på fotbollskanalen.se.

moderator: Tack till Olof och alla er som ställde frågor!

Publicerad 2009-09-04 kl 15:56
Annons
Annons
Annons