Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lindahl öppnar upp om psykiska ohälsan: "Då brast det"

Sverige (dam) 2021-11-29 kl 13:30

I början av karriären kämpade Hedvig Lindahl med psykisk ohälsa - och höll det inom sig.
Till slut sprack fasaden och det tog sig uttryck fysiskt.
- Jag spräckte en massa blodkärl i ansiktet och blev helt blå, berättar hon för Aftonbladet.

Foto: Bildbyrån

När Hedvig Lindahl var 18 år gammal värvades hon till Malmö FF i damallsvenskan. Den flytten blev starten på en tung period i målvaktens liv. Hon var långt ifrån familjen och kände inte någon tillhörighet till laget.

- Vem skulle jag hänga med? Ibland blev jag inbjuden av äldre spelare som tog ansvar, men jag inte en konstant del i en grupp. Jag var skör, ensam och sårbar. Ensamheten var påtaglig under de åren, berättar hon för Aftonbladet.

Det var en tid med mycket osäkerhet, som Lindahl upplevde satte en stämpel på henne. Den följde med henne genom flera år framåt. Hon försökte be om hjälp, men önskar i dag att hon hade varit mer modig och varit tydligare med att hon inte mådde bra.

ANNONS

Osäkerheten hängde sig kvar och blev värre av vad Lindahl uppfattade som motgångar i karriären. Till slut tog det stopp.

- Då brast det, då kunde jag inte hålla det längre. Då var det så mycket som jag hade tryckt ner i kroppen och som var tvunget att komma ut. Jag fick en stark fysisk reaktion som jag inte kunde stå emot. Det var helt sjukt. Jag kräktes så in i helvete. Jag var så ledsen och upprörd, jag grät hur mycket som helst och sen spydde jag, berättar hon för tidningen.

Hon spräckte blodkärl i ansiktet och fick ta hjälp av en makeupartist för att täcka över spåren. Dagen efter var det nämligen landslagsläger på schemat.

Händelsen har sedan följt med målvakten, som en lärdom. I dag har hon metoder för att känna balans och harmoni. Men hon väljer att berätta om sina erfarenheter för att uppmana andra att våga öppna sig i tid.

ANNONS

- Är man ung och läser detta, skulle jag vilja säga: hitta ert sätt att pysa lite här och där. Är det att skriva eller att prata med någon, vem det är än är? Eller gå till havet och skrik så gör det. Pys ut, så ni inte behöver ligga där på en toalett som jag gjorde. Be om hjälp! Och den som hör någon som ber om hjälp, vårda förtroendet och bekräfta känslorna. Alla mår vi dåligt ibland, det är mänskligt, säger hon till tidningen.

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto