Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Linderoth blir tränare: "Efter nyår vill jag börja jobba och skaffa erfarenhet"

Tobias Linderoth går i sin pappas fotspår – och blir tränare. Därmed är spelarkarriären med all sannolikhet slut.
- Efter nyår vill jag börja jobba och skaffa erfarenhet, säger han.

På fredagen kunde fotbollskanalen avslöja att bröderna Daniel och Patrik Andersson plus Nicklas Alexandersson utbildar sig genom fotbollförbundet för att kunna inleda tränarkarriärer framöver. Nu står det klart att gamle landslagskompisen Tobias Linderoth gör dem sällskap – men han väljer att gå kursen nästa år i stället.

- Ja, tanken är att jag ska göra det till hösten. Min plan har ju varit att komma in på den biten och lära mig pedagogiken från grunden, säger han till fotbollskanalen.se.

Men redan vid årsskiftet hoppas Linderoth få in en fot som ungdomscoach eller assisterande tränare i något klubblag. Syftet är att hämta hem gott om praktisk rutin innan han sätter sig i skolbänken.

- Fotbollsbiten kan jag ju redan efter min karriär i olika länder. Men nu väntar jag och ser vad som dyker upp så att jag kan få den andra vinkeln också. Ska man komma in i det här vill man ha så mycket erfarenhet som möjligt, säger han.

Innebär det ett definitivt slut på spelarkarriären?
- Om det inte blir någon helomvändning i vinter, ja. Men det har jag svårt att tro. Jag har ju haft en paus ett tag och inte fått tillbaka suget. Jag har inte tänkt mig att spela och det är därför jag inte meddelat att jag fortsätter, säger Linderoth.

Vad är det som lockar med att bli tränare?
- Mycket handlar det om att utveckla spelarna och ta dem vidare i sina karriärer. Det måste kännas stort att hjälpa unga killar att bli så pass bra att de kan fortsätta som utlandsproffs runtom i Europa. Det är ju den problematiken vi har med svensk fotboll, vi måste inse att vi är något av en mellanstation.

Vad kan vi förvänta oss för spelstil hos dina kommande lag?
- Jag har ju klara tankar och idéer. Man vill spela en attraktiv fotboll men samtidigt inte göra avkall på resultaten. De måste komma i första rummet. Men det är sådana saker jag vill bygga vidare på nu, försöka att hitta min egen identitet som tränare.

Vilka förebilder har du när du kliver in i yrket?
- Jag har alltid sagt att de skandinaviska tränarna varit bäst under min karriär. Jag imponeras av sådana som Hasse Backe och Ståle Solbakken, som jag hade i FC Köpenhamn, men även av vad Lars Lagerbäck uträttade med landslaget. Fast stilen blir ju lite annorlunda när det handlar om klubblag.

Och så finns såklart ytterligare en man som haft stor inverkan på Tobias Linderoths fotbollsliv. Pappa Anders, med sitt förflutna som tränare och spelare i både Sverige och andra länder.

- Det blir kanske så här när man växer upp med en galen tränarfarsa, säger Tobias Linderoth.

Publicerad 2010-11-12 kl 13:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons